Reuters, Archívna snímka
StoryEditor

Sibír zovrela ďalšia vlna požiarov. Nemá kto hasiť, armáda je na Ukrajine

khiDnes06.05.2022., 14:00h
Putin zoslal humanitárnu tragédiu na ukrajinský národ, diplomatickú a ekonomickú krízu na ten ruský, a okrem toho celej planéte nadelil environmentálnu katastrofu.
Lajkuj Brainee.sk na

Ruská vláda povolávala v posledných rokoch k ničivým požiarom na Sibíri aj armádu. Tento rok však nastal problém. Tí, ktorí s plameňmi obvykle pomáhali, teraz bojujú v „špeciálnej vojenskej operácii“ na Ukrajine, ktorú pred viac ako dvoma mesiacmi vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Píše portál iDnes.cz.

Dym sťažuje život 

Rozsiahle požiare na Sibíri sa už stali prakticky každoročným problémom. Prispieva k tomu zmena klímy, kvôli ktorej je v odľahlých častiach Ruska častejšie sucho a teploty tam stúpajú neobvykle vysoko. Vlani tak zhruba tristo požiarov spustošilo oblasť s rozlohou vyše 850-tisíc hektárov.

Dym z horiacich lesov sťažuje život aj samotným obyvateľom miest. Minimálne pred troma rokmi sa dostal až do Mongolska. Putin preto na hasenie požiarov povolával armádu, ktorá z lietadiel zhadzovala na lesy vodu. Tento rok však svojich ľudí aj stroje poslal opačným smerom. Keďže nasadení muži sú väčšinou z regiónov na Sibíri alebo na Ďalekom východe, doma chýbajú, rovnako ako lietadlá.

„Najväčšie požiare si často vyžadujú vojenské lietadlá, ktoré nájdu a preveria hlásenia satelitov alebo občanov. Pomáhajú aj so samotným bojom. Preto je otázka, či budú tieto kapacity dostupné aj v lete, pokiaľ bude vojna pokračovať,“ hovorí pre server Axios klimatická vedkyňa Jessica McCartyová.

„Buď bude viac požiarov, alebo sa technika a personál stiahne zo západného frontu a odvezie sa na Sibír,“ dodáva. „Ohňová“ sezóna v ďalekom Rusku zvyčajne začína na jar a trvá celé leto.

Podľa organizácie Greenpeace sú tohtoročné sibírske požiare dvakrát väčšie než boli v rovnakom čase vlani. Aj vtedy pritom Rusi nechávali väčšinu oblastí horieť, pretože nebolo v ich silách uhasiť všetko. 

Environmentálna katastrofa

Vedci upozorňujú, že dianiu na Sibíri treba venovať väčšiu pozornosť. To sa tento rok pravdepodobne nepodarí a Putin tak zoslal humanitárnu tragédiu na ukrajinský národ, diplomatickú a ekonomickú krízu na ten ruský, a okrem toho celej planéte nadelil environmentálnu katastrofu.

Sezónne požiare totiž poháňajú globálne otepľovanie, pretože do ovzdušia ide viac oxidu uhličitého, ktorý príroda nestihne pohltiť. 

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 14:08