TASR/AP
StoryEditor

Požiare vyčíňajú na Sibíri. Postupne sa rozširujú, môžu sa stať najväčšími v histórii

redTASR14.08.2021., 14:53h
Lesné požiare na Sibíri sa rozširujú, zatiaľ čo juh trápia silné dažde a záplavy.
Lajkuj Brainee.sk na

Napriek nasadeniu tisícov ďalších pracovníkov sa v Rusku naďalej rozširujú lesné požiare. Ministerstvo životného prostredia v sobotu evidovalo po celej krajine 252 aktívnych požiarov na celkovej ploche 4,2 milióna hektárov, čo je ďalší nárast a zodpovedá to zhruba rozlohe Švajčiarska, informuje agentúra DPA.

Hustý dym 

Väčšina požiarov zúri v Jakutskej republike na východe Sibíri, ktorá je najchladnejším regiónom Ruska. Sucho a vietor tam už niekoľko týždňov podporujú šírenie plameňov na riedko obývanom území. Úrady hovoria o „dosť zložitej situácii“ a aktuálne sa snažia zabrániť, aby oheň zachvátil 11 dedín.

Na letisku v regionálnej metropole Jakutsk, asi 4800 kilometrov od Moskvy, využívajú druhú pristávaciu dráhu výlučne pre hasičské a záchranné lety do postihnutých oblastí. Štarty a pristátia dopravných lietadiel obmedzuje hustý dym, ktorý zasahuje stovky dedín a desiatky miest, približuje DPA. 

Môžu sa stať najväčšími požiarmi v histórii 

Väčšinu lesných požiarov v Rusku podľa oficiálnych vyjadrení úradov nehasia, pretože sa vyskytujú v odľahlých oblastiach a neohrozujú tak obydlia a infraštruktúru. Hasičské operácie by okrem toho boli príliš nákladné. V súčasnosti je pritom do boja proti požiarom po celej krajine nasadených viac ako 9500 ľudí, vyplýva z údajov federálnych úradov, podľa ktorých však väčšinu požiarov môžu zrejme zahasiť len výdatnejšie dažde. 

Požiare, ktoré momentálne ničia Sibír, sú spoločne väčšie ako všetky ostatné požiare na svete. Podľa portálu iMeteo.sk by sa dokonca mohli stať najväčšími požiarmi v histórii, ktoré boli doposiaľ zaznamenané. 

Juh trápia silné dažde a záplavy

Pokým tieto postihnuté regióny dúfajú v zrážky, iné oblasti Ruska ich majú priveľa. Zasiahnuté je najmä ruské pobrežie Čierneho mora. V Krasnodarskom kraji na juhu voda zaplavila viac ako 1300 domov v najmenej 19 dedinách. Bez elektriny je vyše 100.000 obyvateľov. V letovisku Anapa museli do bezpečia prepraviť stovky ľudí. Evakuovali aj viacero prázdninových táborov s celkovo 900 deťmi.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:32