CirkevTwitter/Dean
StoryEditor

Zmiznutie Emanuely Orlandiovej či tretie tajomstvo z Fatimy. Najväčšie záhady Vatikánu, z ktorých mrazí

kov15.04.2022., 09:00h
Za majestátnymi múrmi Vatikánu sa ukrývajú viaceré temné tajomstvá.
Lajkuj Brainee.sk na

Vatikán ako orgán moci katolíckej cirkvi tvorený pápežom a rímskou kúriou sa vždy vyznačoval veľkým vplyvom a mocou. Za storočia existencie tejto starobylej organizácie sa však odohralo množstvo vecí, ktoré by cirkev najradšej pred svetom utajila.

Zmienky o nich by sa mohli ukrývať v slávnych Vatikánskych archívoch. Tie majú 80 kilometrov chodieb, v ktorých sa nachádza vyše 35-tisíc zväzkov kníh. Podľa niektorých názorov sú v archíve aj najväčšie tajomstvá a hriechy, ktoré cirkev úzkostlivo ukrýva pred zrakom verejnosti. 

Tretie tajomstvo z Fatimy

V malom portugalskom meste Fatima sa údajne odohralo zjavenie Panny Márie, jeho svedkom mali byť tri deti. V prvom zjavení vraj videli oheň pekla naplnený ohyzdnými démonmi a trpiacimi dušami zatratených. Predmetom druhej vízie údajne bola predpoveď skorého konca prvej svetovej vojny a zároveň začiatok druhej svetovej vojny.

Fatimské zjavenie Deti Twitter/Alvarito Tinto

​Tretie tajomstvo však zostalo zahalené rúškom tajomstva až do roku 2000, keď vyšlo najavo, že v ňom ide o rozvrat cirkvi v 20. storočí a pokus o atentát na pápeža Jána Pavla II. Existujú však teórie, že tretie zverejnené tajomstvo nebolo identické s tým, ktoré videli deti z Fatimy. Nech by to bolo akokoľvek, je možné, že skutočné tajomstvo je ukryté niekde vo Vatikánskom archíve.

Kosti svätého Petra

V roku 1939 sa pod Bazilikou svätého Petra našlo deväť kusov kostí. Zaujímavosťou je, že existujú rôzne verzie toho, kde ich našli. Podľa jednej boli v nenápadnej, skromnej škatuli od topánok. Druhá verzia hovorí, že ich našli v hlinených hrncoch a tretia, že ich objavili počas vykopávok pod Bazilikou zabalené v purpurovej látke.

V roku 2013 pápež František kosti predstavil verejnosti počas nedeľnej omše a potom ich znova zamkol. Nikto však s úplnou istotou nevie, či ide skutočne o kosti svätého Petra. Vatikán ich zamkol do archívu údajne preto, lebo sa s nimi spája tisícročná kliatba na tých, ktorí porušia pokoj hrobky svätého Petra. Skeptici to však považujú za „rozprávku“, píše magazín Plus JEDEN DEŇ.

Kosti Kosti svätého Petra Twitter/AmadFarouki

​Pápež napokon v roku 2019 kosti daroval konštantínopolskému patriarchovi Bartolomejovi.

Zmiznutie Emanuely Orlandiovej

Dievča bolo dcérou služobníka pápeža Jána Pavla II., a v júli 1983 sa po ceste domov z hodiny hudby záhadne stratila. Oficiálne nie sú o jej osude žiadne konkrétne informácie, a prípad je podľa agentúry Reuters jednou z najväčších moderných záhad v sídle katolíckej cirkvi a zároveň predmetom divokých špekulácií talianskych médií.

Prípad Emanuely Orlandiovej sa na svetlo opäť dostal pred pár rokmi, po tom, ako rodina nezvestného dievčaťa dostala anonymné upozornenie, že jej telo môže byť pochované na cintoríne Cimitero Teutonico vo Vatikáne.

Miestne úrady dali otvoriť podzemné pohrebné katakomby neďaleko cintorína a umožnili forenzným expertom vyšetrovanie. Testy vykonané na tisícoch úlomkov kostí však ukázali, že tieto pozostatky pochádzajú z omnoho starších období; najmladšie boli pochované pred približne 100 rokmi. Zmiznutie Orlandiovej teda zostáva aj naďalej záhadou.

Historický dôkaz Ježišovej existencie/ neexistencie

Hovorí sa, že niekde hlboko vo vatikánskom archíve existujú dôkazy o existencii alebo neexistencii Ježiša. V útrobách archívu údajne leží prepísaný rozhovor medzi svätým Pavlom a rímskym cisárom Nerom. Ak by to bola pravda, tento dokument by mohol potvrdiť alebo vyvrátiť existenciu Ježiša ako historického človeka.

Ježiš Maľba Twitter/Ignatius Rodrigues

​Samozrejme, pokiaľ jestvuje dôkaz, že Ježiš neexistoval, nedá sa vôbec čudovať tomu, že by ho Vatikán ukrýval. Vedci však predpokladajú, že takýto dôkaz existuje práve Vo vatikánskom archíve.

Démon v archíve

O Vatikáne existuje nespočetné množstvo konšpirácii, niektoré z nich dokonca pracujú s tézou, že katolícka cirkev je démonická inštitúcia. Konšpirátori tvrdia, že samotný satan sa nachádza práve v archívoch Vatikánu.

Niekdajší najvyšší exorcista Vatikánu, otec Gabriele Amorth, vykonal počas svojho života tisíce exorcistických rituálov. Svojho času exorcista uviedol, že minimálne v jednom prípade sa rozprával s diablom, ktorý sa skrýval vo Vatikáne.

Exorcista Kňaz Facebook/Comunidade São João Bosco

​Boží bankár

Vatikánska banka (IOR) bola údajne zapletená v škandalóznom prípade Propaganda Due v Taliansku v 70. a 80. rokoch minulého storočia. IOR bol hlavným akcionárom Banco Ambrosiano, ktorá bola preto prezývaná aj banka farárov.

Počas vyšetrovania nekalých praktík v krachujúcej Banco Ambrosiano sa zistilo, že jej prezident Roberto Calvi prezývaný Boží bankár a jeho pomocníci, šéf Vatikánskej banky biskup Marcinkus a finančný poradca Vatikánu, priateľ pápeža Pavla VI. Michele Sindona, údajne prali špinavé peniaze mafie.

Calvi Bankár Twitter/Città Pasolini

​Banco Ambrosiano skolabovala v júni 1982 po odhalení dlhov vo veľkosti 700 miliónov až 1,5 miliardy dolárov. Veľká časť peňazí bola odčerpaná cez Vatikánsku banku, ktorá vlastnila desať percent Banco Ambrosiano a bola ich hlavným akcionárom.

V roku 1984 Vatikánska banka súhlasila so zaplatením 224 miliónov dolárov veriteľom Banco Ambrosiano ako „uznanie morálnej účasti“ na páde banky. Pre nedostatok dôkazov sa však nikdy oficiálne nepotvrdilo, či bola Vatikánska banka priamo zapletená do škandálu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 12:47