ŽenaTwitter/nelley
StoryEditor

Sľúbil jej, že so špionážou skončí, no nikdy to nesplnil. Kto je žena, ktorá roky stála po boku Putina?

kov09.03.2022., 14:00h
Manželmi boli dlhých 30 rokov.
Lajkuj Brainee.sk na

Vladimir a Ljudmila Putinová (dnes Očeretná) si spolu prešli kadečím. Keď sa v roku 2014 rozviedli, mnohých ľudí to šokovalo.

Ani rozchod s jedným z bohužiaľ najmocnejších mužov sveta však blondínu nezlomil. Naopak, už o dva roky sa znovu vydala za o 20 rokov mladšieho obchodníka Artura Očeretného.

Putinova ex

Ljudmila sa narodila v roku 1958 do rodiny sústružníka Alexandra Škrebněva a jeho ženy Jekateriny v Kaliningrade a v mladosti rozhodne nepomýšľala na to, že by sa z nej stala prvá dáma štátu - ale koho by niečo také v detstve vôbec napadlo.

O tom, že bude verejne vystupovať, už ako dieťa nepochybovala. Jej snom bolo herectvo, a preto sa tiež zapísala do dramatického krúžku. Osud si pre ňu ale pripravil celkom inú budúcnosť. Píše ČtiDoma.cz.

Sedemnásťročná Ljudmila sa vydala po stopách svojho otca a zložila sústružnícke skúšky, pracovala ale aj ako zdravotná sestra, či vedúca krúžku v dome detí. Inteligentné dievča sa však neskôr venovalo najmä štúdiu, a tak v roku 1986 promovala ako absolventka odboru filológie na Leningradskej štátnej univerzite.

Svadba s agentom

Už počas štúdia však bola vydatá za neskoršieho ruského vodcu. Údajne sa stretli pri jej ceste do Leningradu, kam priletela s kamarátkou. Vladimir sa ujal starostlivosti o ich kultúrny program a získal zdanlivo nezohnateľné vstupenky na koncert.

Aj keď si po troch dňoch vymenili telefónne číslo, láska na prvý pohľad to podľa nej nebola. „Postupne som si naňho zvykala, obľúbila si ho a zamilovala sa doňho,“ uviedla neskôr. 

Svadba Putinovci Wikipedia

​Svoje áno si manželia Putinovci povedali vo vtedajšom Leningrade a oslava sa konala na lodi na rieke Neve.

Už v tom čase mal Vladimir bohaté skúsenosti z pôsobenia v tajnej službe KGB. Neskôr spolu žili päť rokov v NDR, kde pôsobil ako sovietsky agent.

Sľuby sa sľubujú...

„Je to hrozné, nemôžeme spolu komunikovať,“ sťažovala sa Ljudmila svojej priateľke Irene Peach keď sa jej manžel v deväťdesiatych rokoch stal šéfom Federálnej služby bezpečnosti. 

„Už nebudeme mať možnosť cestovať, kam chceme, nemôžeme si povedať, čo chceme,“ hovorila vtedy. Putin ešte predtým svoje žene zrejme sľúbil, že so špionážou skončí. Nikdy to však nesplnil.

Prvá dáma

V roku 2000 sa Putin stal ruským prezidentom (ktorým je dodnes) a všetko už išlo veľmi rýchlo. Ljudmila si však svetlá reflektorov príliš neužívala, skôr sa držala v ústraní. S Vladimirom mala v tom čase už dve pubertálne dcéry. Katerinu a Mariu. Viac sme o nich písali v tomto článku.

Putin Prezident Wikipedia

Problémy a rozvod

Ljudmila nebola šťastná a postupne sa v manželovej spoločnosti objavovala čoraz menej. To vyvolávalo rôzne špekulácie. Nehovoriac o tom, že o Putinovej údajnej nevere sa medzi ľuďmi šuškalo už dlhšie. Nakoniec manželia prelomili mlčanie a v roku 2013 spoločne oznámili, že sú odlúčení. V nasledujúcom roku sa rozviedli. Oznámenie o rozchode urobili dosť netradične, bolo to cez prestávku baletného predstavenia v Kremli, kde verejne vystúpili.

Nový muž

V januári 2016 sa Ljudmila znovu vydala. Jej manželom sa stal vplyvný podnikateľ Artur Očeretný, ktorý je údajne nepriamo napojený na Putinovu mocenskú skupinu v Kremli. 

Investigatívni reportéri neskôr odhalili, že jej meno je spojené s nadáciou, ktorá vlastní v Moskve lukratívnu historickú nehnuteľnosť. Za prenájom aristokratickej budovy známej ako Volkonského dom Ljudmila získava milióny dolárov. 

Okrem toho Putinova ex údajne podniká a vlastní ďalšie nehnuteľnosti. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 11:08