Reuters
StoryEditor

Ukrajinské jednotky naďalej zatláčajú Rusov od hlavného mesta. Pápež uvažuje nad návštevou Kyjeva

TASR02.04.2022., 16:30h
Ukrajinská armáda naďalej zatláča v bojoch neďaleko Kyjeva ruské jednotky, uviedli podľa agentúry DPA v sobotu britské tajné služby.
Lajkuj Brainee.sk na

Podľa vyhlásenia britského ministerstva obrany sa už ruské jednotky údajne stiahli z letiska v meste Hostomeľ – letiska, o ktoré sa zvádzajú intenzívne boje už od prvého dňa vojnového konfliktu na Ukrajine. Ukrajina „opäť získala niekoľko dedín”, píše sa v najnovšej krátkej správe britského rezortu obrany.

„Na východe Ukrajiny zabezpečili ukrajinské jednotky po ťažkých bojoch uvoľnenie hlavnej dopravnej tepny v južnom Charkove,” uvádza britské ministerstvo. V sobotu zasiahli na strednej Ukrajine ruské rakety dve mestá, Poltavu a Kremenčuk, pričom poškodili ich infraštruktúru a zničili aj obytné budovy.

Ukrajinskí vojaci TASR/AP

Dôležité oblasti

Poltava je hlavným mestom administratívneho územného celku Poltavská oblasť, rozkladajúceho sa východne od ukrajinskej metropoly Kyjev, a Kremenčuk je zase jedným z najdôležitejších miest v tomto regióne.

O prípadných obetiach na životoch či zranených pri ruských raketových útokoch v oboch uvedených stredoukrajinských mestách neboli bezprostredné informácie.

Pápež nepriamo kritizoval Putina

Pápež František počas svojej pracovnej návštevy Malty v sobotu nepriamo kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina za rozpútanie vojny na Ukrajine, vyzval medzinárodné spoločenstvo na spoločný prístup k svetovým migračným krízam a uviedol, že zvažuje návštevu Kyjeva.

„Opäť sme svedkami toho, ako nejaký potentát, ktorý je, bohužiaľ, posadnutý anachronickými tvrdeniami o nacionalistických záujmoch, vyvoláva a podnecuje konflikty, zatiaľ čo obyčajní ľudia cítia potrebu vybudovať budúcnosť, ktorá buď bude spoločná, alebo nebude vôbec,” povedal pápež František, pričom však nespomenul priamo Rusko ani Putina.

Pápež Vojna TASR/AP/Gregorio Borgia

​Zároveň rázne odsúdil „neoprávnenú agresiu” a „zverstvá” páchané počas vojny. Svätý otec tiež poukázal na migračnú krízu, ktorú vyvolala vojna a vyzval na rozsiahlu a spoločnú reakciu. „Niektoré štáty sa nedokážu samé vysporiadať s celým problémom, zatiaľ čo iným je ľahostajný,” povedal František, pričom pripomenul, že migračné krízy sa zhoršujú po celom svete.

Uvažuje nad návštevou Kyjeva

Na otázku, či rozmýšľa nad návštevou Kyjeva, kam ho pozvali ukrajinskí politici aj predstavitelia tamojšieho náboženského spoločenstva, František odpovedal, že nad tým uvažuje. Počas dvoch dní na Malte sa 85-ročný najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi plánuje s migrantmi stretnúť v jednej charitatívnej ustanovizni, v ktorej našlo dočasný príbytok približne 50 ľudí.

​Pápežova návšteva Malty, najmenšieho členského štátu Európskej únie, sa koná v čase zvýšeného geopolitického napätia, keď sa cez Stredozemné more snažia dostať na starý kontinent tisícky migrantov a z Ukrajiny prúdia milióny vojnových utečencov.

František mal na Maltu cestovať pôvodne už v máji 2020, plány na návštevu tejto krajiny však pápežovi argentínskeho pôvodu zmarila vtedy pandémia choroby COVID-19.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 13:35