Reuters
StoryEditor

Rus pre Brainee: Ľudia do Putinovej armády vstúpiť nechcú. Poštárom s povolávacím rozkazom neotvárajú

Ľubomíra Somodiová31.03.2022., 15:40h
Jarné odvody by mali do ruských ozbrojených síl priviesť 134 500 nových vojakov. Mnohí mladí Rusi sa doteraz vyhýbali základnej vojneskej službe jednoduchým trikom - neotváraním dverí. Tento trik je však na nový zákon prikrátky.
Lajkuj Brainee.sk na

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnos o jarných odvodoch do armády. K vojenskej službe má byť podľa agentúry TASS od 1. apríla do 15. júla povolaných 134 500 občanov Ruskej federácie vo veku od 18 do 27.

Základná vojenská služba v Rusku trvá 12 mesiacov. Ide o každoročný nábor do „povinnej vojenskej služby,“ ktorý sa koná dvakrát do roka - na jar a na jeseň.

Povolanie priamo do rúk

Zdroj Brainee priamo z Moskvy, na ktorého sa povolanie vzťahuje, hovorí, že zverejnením presného čísla chce dať Putin najavo, že má byť naplnené. „Ľudia majú strach a nechcú nastúpiť. To číslo je zbytočné, pretože  nastúpiť musí každý. Putin zrejme chce dať najavo, že chce, aby bolo číslo dosiahnuté."

Podľa nášho zdroja, ktorý nechce byť z pochopiteľných príčin menovaný, ľudia odmietali nastúpiť už počas jesenných odvodov. „Povolanie musí byť do vlastných rúk, no ľudia neotvárali dvere,“ hovorí s tým, že ruský prezident teraz „vyvíja nátlak na pracovníkov komisariátov, že ak čísla nebudú naplnené, prepustia ich.“ 

Nové pravidlá

Rusko preto zavádza nové pravidlá a neotváranie dverí Rusom odmietajúcim nastúpiť na základnú službu nemusí stačiť, tvrdí ruský web amp.rbc.ru. Poslanci ešte začiatkom marca navrhli nový zákon. Podľa nových pravidiel sa bude povolanie považovať za doporučené dňom doručenia, nebude už potrebné prevzatie do vlastných rúk.

Branec bude povinný dostaviť sa na vojenskú registratúru a odvod sám. Podľa amp.rbc.ru by mohol zákon platiť od 1. apríla, ak ho prezident podpíše. Náš zdroj tvrdí, že zákon by mal začať platiť na jeseň.

Nasadia ich v bojoch na Ukrajine?

Prečo mnohí odmietajú nastúpiť? Putin na začiatku vojny proti Ukrajine osobne sľuboval, že žiadni z povolaných mužov nie sú a nebudú nasadení v „špeciálnej vojenskej operácii“, ako Rusko označuje svoju vojnu na Ukrajine.

Realita hovorí niečo iné.

Ukrajinské úrady informujú o veľkom množstve vojakov základnej služby medzi zabitými a zajatými ruskými vojakmi, čo potvrdzujú snímky a videá, pripomenula stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Aj samotné ruské ministerstvo obrany priznalo niekoľko prípadov nasadenia týchto mužov.

Aktualizácia (2.4) Zákon neprešiel v parlamente tretím čítaním.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 17:20