StoryEditor

REPORTÁŽ: Ukrajinské dieťa s rakovinou nemalo žiadnu imunitu, v najťažšom stave cestovalo plným vlakom

Dominika Pacigová31.03.2022., 18:00h
Detskí onkologickí pacienti boli kvôli vojne so svojimi matkami nútení utiecť z rodnej krajiny. Ako to momentálne vyzerá na bratislavskej Klinike detskej hematológie a onkológie?
Lajkuj Brainee.sk na

Vojna na Ukrajine zasiahla aj najmenších a najzraniteľnejších. Detskí onkologickí pacienti boli so svojimi matkami nútení utiecť z rodnej krajiny. Pomocnú ruku hľadajú v okolitých štátoch.

Príbeh, ktorý chytí každého za srdce 

Na bratislavskej Klinike detskej hematológie a onkológie prijali už deviatich onkologických pacientov. Priamo na klinike pôsobí aj nezisková organizácia Deťom s rakovinou. Hneď po príchode prvej rodiny začala hľadať tlmočníka. Taktiež aj adekvátne bývanie, ktoré nie je ďaleko od nemocnice. „Možno až do poslednej chvíle sme neverili, že takáto situácia môže nastať v 21. storočí. Myslím si, že celý tím neziskovej organizácie to istým spôsobom paralyzovalo. Veríme však, že keď sa nám hneď na začiatku podarí nadviazať partnerstvá a nájdeme spôsob, ako si pomôcť, zvládneme to, aj keď sem bude prichádzať viac detských onkologických pacientov,“ uviedla Ivana Ščuroková z neziskovej organizácie Deťom s rakovinou.

Príbehy rodín prichádzajúcich z Ukrajiny chytia každého za srdce. Na klinike sa lieči aj dieťa, ktorému sa vrátila leukémia po transplantácii kostnej drene. „Dieťa nemalo biele krvinky, to znamená, že jeho telo sa nemalo čím brániť. Deti sa snažíme chrániť, aby boli v sterilnom prostredí, no ono v tom najťažšom stave, keď nemalo žiadnu imunitu, podstúpilo veľmi ťažkú cestu vlakom, potom cez hranice, a potom sem,“ uviedla Alexandra Kolenová, prednostka KDHaO NÚDCH a predsedkyňa správnej rady Deťom s rakovinou, n. o.

Viac sa dozvieš v priloženej reportáži. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 01:12