VodcaTwitter/Germán
StoryEditor

Čečenský vodca Kadyrov tvrdí, že je vo vojnovej zóne na Ukrajine. Detaily však naznačujú, že klame

lindiDnes01.04.2022., 14:30h
Čečenský vodca Ramzan Kadyrov zverejnil na sociálnej sieti dva príspevky, ktorými chcel dokázať svoju prítomnosť na Ukrajine. Zradili ho však detaily.
Lajkuj Brainee.sk na

Jedna fotografia bola zhotovená pri ruskej čerpacej stanici a druhá pravdepodobne pri aute neďaleko jeho paláca. Čečenská štátna televízia pritom informovala, že Kadyrov odišiel na Ukrajinu navštíviť svojich bojujúcich mužov.

Čečenský vodca Kadyrov nedávno upútal pozornosť verejnosti rovno dvoma príspevkami. Na prvom zapózoval v maskáčoch vedľa ukrajinského vozidla. Za ním však bola v pozadí zachytená biela budova s ​​kupolami. Píše portál iDNES.cz.

Fotky a video

Malo by ísť o jeho prezidentský palác v Groznom. Dokazuje to okrem iného tweet účtu Anonymous Operations, ktorý zverejnil Kadyrovovu fotografiu spolu so satelitnou snímkou ​​názorne ukazujúcou, na ktorom mieste bola pravdepodobne zhotovená.

Druhý príspevok vyobrazuje modliaceho sa Kadyrova pri benzínovej pumpe. Vedľa seba má položenú zbraň, ako keby sa nachádzal v bojovej zóne na Ukrajine. Ak sa však človek zameria na detaily, je jasne zreteľné, že sa čečenský vodca nachádza pri čerpacej stanici ruskej spoločnosti Rosnefť, ktorá sa na Ukrajine nenachádza.

Čečenská štátna televízia uvádzala, že Kadyrov sa nachádza po boku svojich mužov na Ukrajine, ktorí tam bojujú spolu s Rusmi. Podľa tvrdenia Čečencov Kadyrov zavítal do obliehaného Mariupoľu. Dokladať to malo aj video zverejnené na Twitteri, podľa ktorého navštívil v nemocnici Ruslana Geremejeva, ktorý vedie tamojšie čečenské sily a bol počas bojov zranený.

Druhé video potom malo zachytávať Kadayrovovho štrnásťročného syna, ktorý v ruke drží útočnú pušku a zdraví sa s mužmi, ktorí vodcu na jeho návšteve sprevádzajú. Či videá na Twitteri pochádzajú z Mariupoľu, nebolo možné overiť.

Video bolo natočené v tmavej miestnosti a je na ňom skupinka mužov na čele s prezidentom, za ktorým v pozadí visí na stene vlajka s podobizňou jeho otca a bývalého čečenského vodcu Achmada Kadyrova.

Ani pri tomto videu nie je podľa agentúry Reuters možné jeho pravdivosť overiť. Vodca sa však na všetkých, ktorí jeho ceste neveria, tvrdo oboril so slovami „Aké či? Nevideli ste snáď to video?“

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 15:23