Facebook/Polícia Slovenskej republiky
StoryEditor

VIDEO Viktor s českými koreňmi žije na Ukrajine. Na kameru otvorene povedal, ako to tam teraz vyzerá

Miroslav Kamody30.03.2022., 11:00h
Dôchodca už dlhé roky žije na Ukrajine. Aj on však musel pred vojnou utiecť. Na slovensko-ukrajinských hraniciach sa s ním rozprávala Polícia Slovenskej republiky.
Lajkuj Brainee.sk na

Ukrajinský dôchodca Viktor má české korene a, rovnako ako státisíce ďalších, aj on ušiel pred ruskou inváziou na Slovensko. Na hraniciach si našiel čas, aby si nielen oprášil svoju češtinu, ale aj povedal pre Políciu Slovenskej republiky, aká je aktuálna situácia na Ukrajine.

Stačilo 30 minút

„Pol hodiny po tom, ako Putin povedal, že bude vojna, bol Černigov zničený,” hovorí z autentickej spovedi Viktor. „Jedlo a plyn máme, nemáme svetlo a vodu,” spomína dôchodca a dodáva, že v každej oblasti krajiny sa to líši.

„V národe je moc veľká zloba na to všetko,” hovorí Viktor. Je to podľa neho vidieť aj v kanceláriách, ktoré prijímajú záujemcov o vstup do armády. „Objavuje sa tam čoraz viac mladých ľudí, ktorí sú pripravení bojovať proti ruským vojskám. U nás nie je na výber, že či Ukrajina, alebo život pod vlajkou Ruska.”

​Ďalej dodal, že podľa jeho informácií bol v Černigove zničený aj posledný most, vďaka ktorému by sa mohli ľudia dostať do Kyjeva. Momentálne je možné rieku prekročiť jedine loďou.

Najťažšia cesta

„Z Černigova na hranice je to približne 900 kilometrov, no najťažší na ceste bol ten kratučký úsek do Kyjeva,” dodáva dôchodca Viktor. Pre lepšiu predstavu, vzdialenosť medzi týmito mestami je približne 150 kilometrov.

„Viktor sa chystá po vojne vrátiť na Ukrajinu a na jeho žiadosť sme mu zarastrovali tvár kvôli jeho obave pred možnou represiou zo strany Ruska po jeho návrate domov,” napísala polícia k videám.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 19:27