Vojna na UkrajineTwitter/The Dead District
StoryEditor

Znásilnili ma, zatiaľ čo syn vedľa plakal. Zverstvá Rusov vyplávali na povrch

dttiDnes30.03.2022., 09:20h
Ukrajinka, ktorú v marci znásilnili ruskí vojaci po tom, čo zavraždili jej manžela, sa rozhodla porozprávať svoj príbeh.
Lajkuj Brainee.sk na

Chce tak upozorniť na systematické sexuálne násilie, ktorého sa okupanti dopúšťajú od prvého dňa invázie. „Bolo im jedno, že vedľa plače moje dieťa,“ popísala žena. Ukrajina chce pre obete vojnových zločinov vymáhať spravodlivosť u tribunálu v Haagu.

„Nerozumie tomu,“ hovorí o svojom štvorročnom synovi žena, ktorá si nepriala uviesť svoje pravé meno a vystupuje ako Natalja.

Muža jej zabili, ju znásilnili

„Deťom na ihrisku hovorím, že sme odišli, pretože začala vojna a prišli k nám banditi. Hovorím, že jeho otec zostal doma. Nevie, že je po smrti,“ líči pre denník The Times.

Tridsaťtriročná žena teraz našla odvahu na rozprávanie príbehu o tom, ako sa ich život obrátil hore nohami po tom, čo do ich domu vtrhli 9. marca ruskí vojaci, okradli ich, zastrelili jej manžela a ju opakovane znásilnili.

Vojaci Vojna Facebook/Dignity For All

​Ukrajinské ženy od vypuknutia invázie čelia podľa ľudskoprávnych organizácií systematickému sexuálnemu násiliu zo strany Rusov. Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba už sľúbil, že bude pre obete týchto vojnových zločinov vymáhať spravodlivosť u Medzinárodného trestného tribunálu.

Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová v minulom týždni oznámila, že začala prvé oficiálne vyšetrovanie znásilnenia ženy Rusov, ktorí zabili jej muža. Tou ženou bola práve Natalja.

„Rusi tvrdili, že nám nič nehrozí“

So synom a tridsaťpäťročným manželom Andrejom žila pri obci Ševčenkove neďaleko mesta Brovary. Práve to sa stalo jedným z prvých bojísk, cez ktoré sa Rusi snažili postúpiť k ukrajinskej metropole. Keď sa pár 8. marca dozvedel, že do dediny vstúpili okupanti, vyvesil na bránu svojho pozemku bielu vlajku. „Chceli sme im ukázať, že je tu len rodina a nechceme nič zlé,“ uviedla Natalja. Onedlho však počuli zvuk prelomenia brány a výstrel - ruskí vojaci zabili ich psa.

„Povedali nám, že nevedeli, že sú tu ľudia, že nám nechcú nič urobiť,“ rozpráva s tým, že vojaci sa okamžite dali do hľadania benzínu. „Ich veliteľ sa predstavil ako Michail Romanov. Zdalo sa, že má vypité. Požiadala som ich, aby odišli, pretože desia môjho štvorročného syna,“ konštatovala Natalja.

Vojaci po tom, čo rodine zdemolovali auto, odišli. Natalja však po zotmení začula pri bráne ďalší hluk. Andrej šiel preto skontrolovať, čo sa deje. „Počula som výstrel a potom zvuk krokov v dome. Bol to Romanov, ktorý sa vrátil s ešte jedným mužom v čiernej uniforme. Kričala som, kde je môj muž, a potom som ho uvidela na zemi pri bráne. Dali mi zbraň k hlave a povedali, že ho zabili, pretože je nacista,“ popísala priebeh udalostí Natalja.

Vojna Vojna na Ukrajine TASR/AP

Jeden z útočníkov je zrejme po smrti

Jej syn bol v tej chvíli v kotolni, v ktorej sa rodina ukrývala pred ostreľovaním. Stihla naňho zavolať, aby za žiadnu cenu nevychádzal. „Povedali mi: ,Radšej drž hubu, alebo zabijeme tvoje dieťa a ukážeme mu matkin mozog na stenách.' Bolo im jedno, že syn hlasno plače,“ povedala denníku.

Obaja muži ju potom znásilnili, zatiaľ čo na ňu neustále mierili zbraňou. Potom síce odišli von, o dvadsať minút neskôr sa ale vrátili a znásilnili ju znova.

„Keď sa vrátili tretíkrát, boli už tak opití, že sotva stáli. Keď obaja zaspali, vytratila som sa za synom a povedala mu, že musíme utiecť, inak nás zastrelia,“ hovorí Natalja, ktorá s dieťaťom prebehla okolo tela manžela a zamierila cez pole k susedom. Ďalší deň dorazila do Brovarov k manželovým rodičom.

​Tí ju následne posadili na vlak do Ternopilu, kam sa už evakuovala manželova sestra s deťmi. Práve ona Natalju prinútila k oznámeniu znásilnenia na polícii. „Chápem, že mnoho ľudí sa rozhodlo mlčať, pretože sa bojí. Veľa ľudí neverí, že sa tu také veci dejú,“ podotkla Natalja.

Na polícii identifikovala Romanova prostredníctvom jeho profilov na sociálnych sieťach. Dozvedela sa tiež, že už čelí niekoľkým ďalším obvineniam. Identitu druhého násilníka zatiaľ nepozná.

Polícia Natalju v minulom týždni informovala, že muža, o ktorom predpokladá, že je Romanov, ukrajinskí vojaci pri Brovaroch zastrelili. „Stále si ale nie som istá, či je to pravda,“ hovorí. Čo bude robiť ďalej, netuší. „Neviem, čo sa stalo s telom môjho muža, dedina je stále okupovaná. Aj keď ju oslobodia, neviem, či sa tam ešte vrátim. Neviem, ako s tým všetkým budem žiť. Môj muž ten dom postavil pre nás. Nikdy ho nepredám,“ uzavrela Natalja.

Ukrajinská poslankyňa Maria Mezencevová v nedeľu stanicu SKY News povedala, že príbehov, ako je ten Nataljin, je oveľa viac.

„Očakávame, že ďalšie sa dostanú na svetlo, hneď ako budú obete pripravené prehovoriť,“ uviedla. Na sexuálne násilie upozornila v marci aj ukrajinská poslankyňa Lesi Vasylenková. „Máme správy o skupinovom znásilňovaní žien. Mnohé z nich vojaci po zločine zastrelili,“ uviedla.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 04:27