Indická pilotkaFacebook/Bikash Roy
StoryEditor

Pilotka zachraňuje stovky študentov, ktorí uviazli na Ukrajine. Dávame znova dokopy rodiny, hovorí

iDnes29.03.2022., 16:00h
Keď pilotka spoločnosti Air India dostala otázku: Chcete sa podieľať na Operácii Ganga a evakuovať indických študentov z Ukrajiny?, neváhala ani sekundu a súhlasila.
Lajkuj Brainee.sk na

Keď jej zazvonil telefón, chystala sa kapitánka Shivani Kalra s rodinou práve na svadbu svojho brata. Pokojne to urobím ešte stokrát, hovorí.

Len niekoľko dní na to dopravila Kalra a jej tím späť na indickú pôdu viac ako 250 študentov, ktorí pred vojnou na Ukrajine utiekli do Rumunska a Maďarska.

Svoj zážitok popísala v instagramovom poste: „Dosiahli sme destináciu, v ktorej na nás študenti čakali. Akonáhle nás uvideli, ich vystrašené tváre sa začali usmievať. Usadili sme ich a uistili ich, že sa v poriadku dostanú domov. V ten deň sme evakuovali 249 indických študentov z rumunskej Bukurešti.“

Video, ktoré k postu z 9. marca nahrala, sa stalo virálnym a lajkovalo ho takmer 300 000 ľudí. Sama pilotka má na svojom instagramovom profile takmer pol milióna sledujúcich.

Vojna nie je to isté, čo covid

Pri ďalšom lete zamierila so svojou posádkou do maďarskej Budapešti. „Keď sme pristáli v Dillí, každý, kto bol prítomný, tlieskal. Vyšla som z brány a videla som rodiny, ktoré vyjadrovali nadšenie. Bola som dojatá a pyšná. Najhlasnejší z nich boli moji rodičia,“ opisuje kapitánka.

Rodičia jej tlieskali aj napriek tomu, že sa im pôvodne účasť dcéry v záchrannej misii príliš nepáčila. Aj tak ju neprehovárali, aby sa akcie nezúčastnila. „Povedali mi, že nejde len o to priviezť späť našich občanov, ale dať znova dohromady rodiny. A že im mám urobiť radosť a vrátiť sa v poriadku domov,“ hovorí Kalra, ktorá si od svojich 12 rokov nepriala nič iné, než obliekať kapitánsku uniformu a zasadať do kokpitu.

Listu The Indian Express oznámila, že ich „hrdá na to, že mohla byť súčasťou celého procesu“. Dodala tiež, že tento let bol v mnohých ohľadoch iný ako jej predchádzajúci. „Normálne sa to nedeje, ale keď som ten večer odchádzala z domu, matka ma objala. Bola emocionálnejšia ako obvykle. Podieľala som sa na záchranných a evakuačných letoch počas čovidu, ale predstava vojny bola niečo iné. Tiež môj brat a otec boli úzkostní a volali mi hneď po pristátí,“ popísala rodinné dilemy.

Vojnu sme nečakali

„Posledných pár dní bolo veľmi zložitých. Nikdy by ma nenapadlo, že sa ocitnem vo vojnou skúšanej krajine. Mysleli sme si, že príde nejaký kompromis a vojnu sme nečakali. Kúpil som si dve letenky, jednu na 27. februára a druhú na 2. marca. Oba lety boli zrušené,“ povedal denníku The Indian Express študent Osama z užhorodskej univerzity.

„Môj otec mi povedal, že letisko je zničené. Všetci sme sa báli, ale univerzita nám pomohla a poslala nás na hranice autobusom. Dostali sme sa do Budapešti a tam sa o nás postarala ambasáda. Som tak šťastný, že som doma," popísal. On aj ostatní indickí študenti prešli 300 kilometrov od ukrajinskej hranice do maďarskej metropoly pešo.

Urobím, čo bude treba

Aby si mohla splniť svoj detský sen, potrebovala Kalra predovšetkým množstvo peňazí. „Mamička bola učiteľka a otecko riaditeľ. Na realizáciu môjho sna padli všetky ich úspory. Na oplátku som študovala dňom aj nocou! A nakoniec v roku 2016 som po dvoch rokoch štúdií zložila všetky skúšky a pridala sa k Air India ako pilotka. Pamätám si svoj prvý deň v kokpite, keď som letela... bolo to neskutočné. Letiská sa stali na ďalšie dva roky mojím domovom,“ spomína.

„Znovu spájať rodiny mi robí obrovskú radosť a ak to bude potrebné, poletím takto ešte stokrát. Ale dúfam, že nebudem musieť. Dúfam, že vojna čoskoro nebude. Ale ak povinnosť zavolá, budem tam, aby som ju splnila,“ uzatvára pilotka, ktorá v jednom svojom ďalšom poste na Instagrame hovorí: „Neexistuje žiadne obmedzenie toho, čo ako ženy môžeme dosiahnuť.“

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 02:19