Reuters
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Rusi sa mali pokúsiť otráviť vyjednávačov, rakety zasiahli ukrajinské muničné sklady

TASRkam28.03.2022., 18:30h
Vojna na Ukrajine už trvá dlhšie ako mesiac. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pripustil, že nie možné úplne vytlačiť Rusko z územia jeho krajiny. Zároveň povedal, že mierový vyjednávači Kyjeva sa zaoberajú požiadavkou Ruska o neutralite Ukrajiny.
Lajkuj Brainee.sk na

19:09 Ukrajinská vojenská rozviedka zverejnila v pondelok mená a kontaktné údaje 620 ľudí, ktorí sú podľa nej dôstojníkmi ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) zapojenými do "kriminálnych aktivít" v Európe. TASR o tom informovala na základe informácií od agentúry Reuters. Tvrdenie ukrajinských úradov nebolo možné nezávisle overiť.

18:45 Švédsko od svojho vstupu do Európskej únie už nie je "skutočne neutrálne" a v krajine takisto prebieha diskusia o možnom vstupe do NATO. Povedala to v pondelok švédska premiérka Magdalena Anderssonová. TASR správu prevzala s internetových vydaní denníkov Münchner Merkur a Salzburger Nachrichten.

18:40 Európska únia potrebuje systém prerozdeľovania ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine založený "na solidarite", a nie na pevne stanovených kvótach. V pondelok to uviedla nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová po príchode na rokovanie so svojimi partnermi z členských krajín EÚ v Bruseli. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

18:28 Európa musí byť schopnejšia v oblasti obrany a ruský prezident Vladimir Putin by mal konečne súhlasiť s prímerím a pristúpiť na vážne rokovania. Povedal to v pondelok nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz.

"Nechceme a nesmieme si na tento vojnový stav zvyknúť," povedal Scholz po stretnutí so švédskou premiérkou Magdalenou Anderssonovou v Berlíne.

Reuters

18:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril v pondelok s talianskym premiérom Mariom Draghim o tom, ako Taliansko pomôže s vytvorením systému, ktorý poskytne Ukrajine bezpečnostné záruky a ochráni ju pred budúcimi hrozbami. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

18:18 Ruské rakety Kalibr mali zasiahnuť muničné sklady v ukrajinskej Žytomyrskej oblasti. S odvolaním sa na vyjadrenie ruského ministerstva obrany o tom informuje agentúra Interfax.

17:59 Ruský oligarcha Roman Abramovič a ukrajinskí mieroví vyjednávači mali mať príznaky otravy po stretnutí v Kyjeve začiatkom tohto mesiaca, uviedli ľudia, ktorí mali prístup k informáciám o tomto stretnutí. Informuje o tom The Wall Street Journal.

TASR/AP

17:45 Keď telekomunikačná firma Nokia na začiatku marca oznámila prerušenie dodávok do Ruska, nezmienila sa o tom, že sa tam niekoľko rokov vedome podieľala na prepojení siete najväčšieho ruského mobilného operátora MTS s najsilnejším nástrojom ruskej vlády pre digitálne sledovanie.

Napísal to denník The New York Times, podľa ktorého fínska spoločnosť väzbu na špehovací systém tajnej služby FSB podporila vybavením, softvérom aj poradenstvom.

17:34 Lekári v niektorých častiach Ukrajiny zaznamenali v uplynulých týždňoch dvoj- až trojnásobne vyšší počet predčasných pôrodov. Môže to súvisieť so stresom a zdravotnými problémami, ktoré u rodičiek vznikli počas konfliktu. TASR správu prevzala od stanice BBC.

Žena sa ukrývala v metre pred ruskými náletmi. Porodila tam krásnu dcéru Facebook/Hanna Hopko

17:26 Ukrajinská armáda za posledný deň zničila štyri ruské lietadlá, jeden vrtuľník a dva bezpilotné lietadlá, uviedol vo vyhlásení ukrajinský generálny štáb. Ruské sily podľa Moskvy za posledný deň zostrelili päť ukrajinských lietadiel. Ukrajinské jednotky hlásia aj čiastkové úspechy z okolia Kyjeva vrátane znovudobytia mesta Irpiň.

Ruské jednotky podľa ukrajinskej strany aj zistenia britských spravodajcov zásadne nepostúpili. Tieto tvrdenia nie je možné nezávisle overiť.

17:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že niektorých ukrajinských starostov, unesených ruskými okupantmi, našli mŕtvych, ďalších nie je možné nájsť vôbec.

Okrem toho mariupoľské úrady odhadujú, že počas obliehania mesta zomrelo približne 5-tisíc ľudí, z toho asi 210 detí. Napísal o tom denník The Kyiv Independent.

Reuters

16:51 V poslednom období zaznamenala polícia zvýšený počet zaevidovaných zbraní. Kým počas vlaňajšieho prvého štvrťroka ich zaevidovali cez pracovný deň v priemere zhruba 20, za prvé tri mesiace tohto roka to bolo 70. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová s tým, že dôvodmi nárastu môžu byť niekdajšie protiepidemické opatrenia či novela zákona o strelných zbraniach a strelive.

Zároveň stúpol aj počet vydaných zbrojných preukazov. Od januára do 22. marca tohto roka zaevidovali 3 833 zbraní. Za rovnaké obdobie minulého roka to bolo 1 288. Najvýraznejší nárast polícia eviduje v januári – počas prvého mesiaca roku 2021 zaevidovali 97 zbraní, v prvom mesiaci tohto roka 1 249.

16:46 Ruský prezident Vladimir Putin sa nezdá byť pripravený pristúpiť na kompromisy, ktoré by viedli k ukončeniu vojny na Ukrajine, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenie vysoko postaveného amerického predstaviteľa.

16:31 Rusko inváziou na Ukrajinu porušilo podľa nemeckého kancelára Olafa Scholza dohodnuté pravidlá bezpečnosti v Európe, preto štáty Európskej únie a NATO musia byť natoľko silné, aby sa nemohli stať terčom útoku. 

16:22 Budúcnosť malých štátov je v spolupráci s ďalšími krajinami, ktoré vyznávajú demokraciu a slobodu. Povedal to v pondelok predseda vlády SR Eduard Heger počas stretnutia s prezidentom Lotyšska Egilsom Levitsom. Návšteva lotyšskej hlavy štátu sa na Slovensku uskutočnila po 16 rokoch.

SLEDUJEME ONLINE TASR/AP

​16:12 Mesto Irpiň, ktoré sa nachádza blízko Kyjeva, bolo oslobodené. Informoval o tom na Twittri Euromaidan Press. Odvoláva sa na vyjadrenie starostu Irpiňu.

15:35 Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) bude následný postup v súvislosti so zákazom vstupu predstaviteľov Ruskej federácie a Bieloruska do NR SR koordinovať s parlamentmi ďalších členov Vyšehradskej štvorky (V4). Hovorkyňa NR SR Michaela Jurcová to v pondelok pre TASR uviedla v reakcii na výzvu europoslanca Vladimíra Bilčíka.  

15:30 Ruský miliardár Roman Abramovič sa osobne podieľa na mierovom vyjednávaní medzi Ruskom a Ukrajinou. Informoval o tom denník The Times. V rámci rozhovorov sa v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a v Moskve navštívil jeho ruského náprotivka Vladimira Putina.

15:21 Ruské médiá informujú o tom, že do zničeného ukrajinského mesta Mariupoľ prišiel čečenský vodca Ramzan Kadyrov. Mal sa tam stretnúť s generálom Andrejom Mordičevom. Ten bol však podľa ukrajinského generálneho štábu zabitý počas bojov pred viac ako týždňom. Kadyrov sa mal na Ukrajine nachádzať už 13. marca, správy o jeho pobyte sa však nepotvrdili.

14:57 Žena, ktorá v Moskve na proteste proti vojne na Ukrajine 24. februára hodila po jednom z policajtov Molotovov koktail, bola odsúdená na dva roky väzenia, informuje Nexta.

14:32 Europoslanec Vladimír Bilčík v pondelok vyzval predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára, aby využil svoje právomoci a zamedzil vstupu predstaviteľov Ruskej federácie a Bieloruska, ako aj ich spojencov, na pôdu NR SR. Jeho otvorený list podporili aj ďalší ôsmi europoslanci a europoslankyne Ivan Štefanec, Peter Pollák, Miriam Lexmann, Michal Šimečka, Michal Wiezik, Martin Hojsík, Lucia Ďuriš Nicholsonová a Eugen Jurzyca.

14:20 Denník Novaja gazeta, so šéfredaktorom oceneným Nobelovou cenou, ohlásil, že po úradnej výstrahe prerušuje prácu až do ukončenia ruskej operácie na Ukrajine.

14:05 „Stačí sa pozrieť na ľudí v Chersone, ktorí mávali rukami uprostred ulíc, aby zastavili tanky. S týmito ľuďmi zostanem až do konca,“ vyhlásil Zelenskyj v rozhovore pre denník The Economist.

Reuters

13:45 Severné Macedónsko vyhlásilo päť ruských diplomatov za nežiaduce osoby. Rezort severomacedónskej diplomacie spresnil, že uvedení diplomati "vykonávali činnosti nezlučiteľné s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch". Ministerstvo dodalo, že ruskí diplomati majú na opustenie Severného Macedónska päť dní.

13:40 Európska komisia odporučila krajinám EÚ okamžite zrušiť všetky schémy na získanie „zlatých pasov“ (občianstvo výmenou za investíciu) a porozmýšľať nad zrušením takýchto pasov, ktoré boli predtým vydávané občanom Ruska a Bieloruska, na ktorých sa vzťahujú sankcie.

„Európske hodnoty nie sú na predaj. Sme presvedčení, že predaj občianstva prostredníctvom „zlatých pasov“ je nezákonný a predstavuje vážne riziko pre našu bezpečnosť. Otvára dvere korupcii, praniu špinavých peňazí a daňovým únikom,“ povedal európsky komisár pre spravodlivosť Didier Reynders.

Pas Unsplash/ConvertKit

13:27 Ukrajina doterajšie škody spôsobené ruskou inváziou vyčísluje na 564,9 miliárd amerických dolárov, uviedla to ukrajinská ministerka hospodárstva Julia Sviridenková.

Z Ukrajiny pred vojnou utieklo takmer 3,9 milióna ľudí, viac ako 2,2 milióna cez poľské hranice, uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

Reuters

13:13 Ruské ministerstvo spravodlivosti dnes zaradilo nemeckú stanicu Deutsche Welle na zoznam mediálnych organizácií, ktoré označuje ako takzvaných "zahraničných agentov". Ruské úrady zablokovali webové stránky stanice pred necelým mesiacom, pripomenula agentúra Reuters.

Na zozname sa ocitajú médiá a organizácie nepohodlné ruským úradom. Označenie "zahraničný agent" má od čias Sovietskeho zväzu hanlivý podtext, obsahuje ďalšiu vládnu kontrolu a komplikácie. Médiá s nálepkou "cudzieho agenta" musia napríklad všetky svoje publikácie a komunikáciu označovať týmto označením.

12:55 Ministerstvo zahraničných vecí považuje vyhostenie troch pracovníkov Veľvyslanectva Slovenska v Moskve za neopodstatnený krok. Informoval o tom hovorca rezortu diplomacie Juraj Tomaga.

"Ministerstvo to považuje za neopodstatnený krok, nakoľko slovenskí diplomati, na rozdiel od ruských diplomatov na Slovensku, všade vo svete striktne dodržiavajú Viedenský dohovor o diplomatických stykoch a diplomatické zvyklosti," konštatoval slovenský rezort diplomacie.

12:51 Vzťahy Ruska a Číny sú v súčasnosti najpevnejšie v histórii. V pondelok to povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje o tom agentúra Reuters.

Toto vyjadrenie šéfa ruskej diplomacie prišlo v čase, keď sa Západ snaží izolovať Rusko za jeho agresiu na Ukrajine, a to aj prostredníctvom tvrdých sankcií.

12:47 Slovensko a Lotyšsko podporujú silné sankcie proti Rusku v reakcii na jeho inváziu na Ukrajinu, Moskvu treba odstrašiť od ďalších útokov.

Novinárom to povedala prezidentka Zuzana Čaputová po schôdzke so svojím lotyšským kolegom Egilsom Levitsom, ktorý sa vyslovil za vytvorenie osobitného medzinárodného súdneho tribunálu na stíhanie zločinov v súvislosti s ozbrojeným konfliktom na Ukrajine.

TASR / Pavel Neubauer

12:39 Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok poobede podpíše zákon lex Ukrajina. Dostala podľa svojich slov garanciu, že to nebude na úkor ľudí, ktorí sú biedni alebo čelia chudobe. Avizovala to na tlačovej konferencii s lotyšským prezidentom Egilsom Levitsom.

12:31 Kremeľ v pondelok deklaroval, že rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou zatiaľ nepriniesli žiadne výrazné úspechy či prielomy. Informovala o tom agentúra AFP. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však v pondelok na brífingu označil za dôležité, že sa obe strany dohodli na pokračovaní rokovaní, ktorých ďalšie kolo má prebehnúť v Istanbule.

Pôvodne sa očakávalo, že tieto rozhovory odštartujú už v pondelok. Peskov však povedal, že pravdepodobne sa tak stane až v utorok, keďže vyjednávači budú do Turecka v priebehu pondelka ešte len prichádzať.

TASR/AP

12:19 Podľa štátnej správy Kyjeva boli v dôsledku bojov pri Kyjeve poškodené dve vysokonapäťové elektrické vedenia a niekoľko západných štvrtí hlavného mesta Ukrajiny zostalo bez prúdu.

12:06 Ukrajinské mesto Charkov sa malo dostať pod paľbu viac ako 200-krát za menej ako jeden deň. Uviedol to guvernér Charkovskej oblasti Oleh Synegubov. Podľa jeho slov Rusko použilo na ostreľovanie mesta delostrelectvo, viaceré raketové odpaľovacie systémy a mínomety.

11:58 Poľsko, Litva a Ukrajina spojili svoje sily s Agentúrou Európskej únie pre justičnú spoluprácu (Eurojust). Spoločne vyšetria údajné vojnové zločiny či zločiny proti ľudskosti spáchané na Ukrajine. Štáty sa dohodli na spolupráci pri výmene informácií a dôkazov, oznámil dnes Eurojust vo vyhlásení.

11:46 Rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou budú pokračovať osobnou formou, potvrdil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Moskva očakáva, že rokovania budú úspešné.

Schôdzka samotných prezidentov Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského bude potrebná, až keď budú jasné riešenia kľúčových otázok, uviedol Lavrov podľa TASS.

11:35 Ďalší pokus o atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nevyšiel. Blízko slovensko-maďarskej hranice bola zajatá vojenská skupina 25 ľudí, ktorej cieľom bolo zlikvidovať prezidenta.

11:15 V Bratislave otvorili veľkokapacitné asistenčné centrum pomoci pre utečencov z Ukrajiny. Zriadilo ho hlavné mesto v spolupráci so štátom, neziskovým a súkromným sektorom v priestoroch bývalej dočasnej autobusovej stanice na Bottovej ulici.

Centrum bude fungovať nepretržite a utečencom poskytne kompletnú pomoc. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informovali zástupcovia hlavného mesta a štátu.

11:05 Najzúrivejšie pozemné boje v ukrajinskej vojne proti Rusku sa presunuli na východ. Najintenzívnejšie boje sa teraz sústredia pri mestách Charkov, Mariupoľ a v Luhanskej oblasti.

10:54 Wales a Škótsko by mali ustúpiť a nechať Ukrajinu kvalifikovať sa na blížiace sa majstrovstvá sveta v Katare. To je názor komentátora Daily Telegraph, ktorý tvrdí, že prebiehajúca ruská invázia na Ukrajinu postavila Wales aj Škótsko pred „morálny rébus“.

10:45 V nedeľu prišlo na Slovensko 3 427 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 657 mužov, 1816 žien a 954 detí. O dočasné útočisko požiadalo 673 osôb. Celkovo Slovensko zaznamenalo od vypuknutia vojny na Ukrajine 282 886 utečencov. O dočasné útočisko požiadalo od 1. marca celkovo 54 585 osôb.

10:41 Rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom sa majú začať dnes večer v Istanbule.

10:39 Ministri vnútra Poľska a Nemecka Mariusz Kaminski a Nancy Faeserová vyzvali Európsku komisiu, aby vypracovala plán na pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny. Mal by zahŕňať systém prepravy utečencov v rámci EÚ a poskytovanie finančných prostriedkov krajinám najviac postihnutým utečeneckou krízou, ktorú vyvolala ruská vojenská agresia voči Ukrajine.

10:28 Podľa ministra spravodlivosti Denisa Malyusku sa 42 krajín obrátilo na Medzinárodný trestný súd v Haagu v súvislosti s ruskými vojnovými zločinmi na Ukrajine. Informáciu priniesol denník The Kyiv Independent.

10:14 Pivovar Heineken úplne ukončí podnikanie v Rusku. Tamojší podnik prevedie na nového vlastníka. Už predtým oznámil zastavenie investícií a vývozu v krajine.

10:03 Bývalý poľský minister zahraničných vecí Jacek Chaputowicz si myslí, že Biden vo svojom prejave vo Varšave vyhlásil novú studenú vojnu.

9:52 Medzinárodný výbor Červeného kríža uviedol, že naďalej nedokáže poskytnúť pomoc ľuďom v obliehanom meste Mariupoľ na juhovýchode Ukrajiny, keďže ruské ani ukrajinské sily stále negarantovali humanitárnym pracovníkom bezpečný prechod. Hovorca organizácie Matt Morris uviedol, že Rusko a Ukrajina sa musia dohodnúť na evakuačných trasách, zverejniť ich a poskytnúť ľuďom dostatok času na evakuáciu.

Medzitým prišla informácia, že na Ukrajine dnes nebudú žiadne humanitárne koridory. Oznámila to vicepremiérka Iryna Vereshchuková. Ukrajinská rozviedka podľa nej vie o pripravovaných provokáciách, takže chodby z bezpečnostných dôvodov neotvoria.

Muž drží časti rakety po ruskom raketovom ostreľovaní v noci v centre Charkova TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky

9:43 Od začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu bolo podľa ukrajinského ombudsmana zabitých 143 detí a 216 zranených. Skutočné čísla môžu byť vyššie, keďže pomoc sa kvôli ťažkým bojom nemôže dostať do niektorých miest.

9:32 Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková obvinila Rusko z nezodpovedných a potenciálne nebezpečných činov v okolí odstavenej jadrovej elektrárne v Černobyle. Informovala o tom v pondelok stanica BBC s tým, že Vereščuková obvinila ruské sily, že bránia ukrajinským hasičom pri likvidácii lesných požiarov, ktoré vypukli v takzvanej vylúčenej zóne okolo černobyľskej elektrárne.

Podľa Vereščukovej vyjadrenia na sieti Telegram majú tieto požiare značný rozsah a môžu mať veľmi vážne následky. "Preto žiadame, aby Bezpečnostná rada OSN prijala okamžité opatrenia na demilitarizáciu černobyľskej zóny," pokračovala Vereščuková.

9:15 Niektoré nemecké spolkové krajiny oznámili, že verejné používanie písmena "Z", ktorým označuje svoje vozidlá časť ruských inváznych vojsk na Ukrajine, bude považované za podporu ruskej agresie a bude trestné. V pondelok to oznámila šéfka rezortu vnútra krajinskej vlády hlavného mesta Berlín Iris Sprangerová.

Sprangerová v rozhovore pre denník Tagesspiegel odkázala na článok 140 Trestného zákona, ktorý hovorí o trestnej zodpovednosti za schvaľovanie určitých trestných činov. Za jeho porušenie môže hroziť pokuta alebo trest odňatia slobody až na tri roky.

9:11 Obyvatelia Budapešti sa stretli pri pamätníku na brehu Dunaja, ktorý pripomína vojnový masaker maďarských Židov počas druhej svetovej vojny. Ľudia v týchto dňoch vytvorili pri pamätníku pietne miesto pre všetkých obyvateľov Mariupoľu, ktorí teraz čelia vojenskému obliehaniu ruskými vojskami.

9:06 Podľa ukrajinských ozbrojených síl sa ruské jednotky pokúšajú postupovať na Kyjev zo severozápadu a východu a zaberajú blízke cesty a dediny, uviedol denník The Kyiv Independent. Ruské sily sú v súčasnosti zadržiavané Ukrajinou.

9:02 Z Fínska včera v noci odišiel posledný vlak do Moskvy, uviedla agentúra AFP. Vlakové spojenie Moskva - Helsinki bolo posledným priamym spojením Ruska s krajinami EÚ. Denne vypredaným vlakom do Fínska prichádzalo 700 Rusov. Tým teraz k priamej ceste do EÚ zostávajú cesty – pokiaľ majú vízum.

8:46 Protilietadlové rakety britskej výroby sa Ukrajina po prvýkrát chystá nasadiť v konflikte, čím hrozí ďalšie poníženie Vladimira Putina za jeho katastrofálnu inváziu. Správu priniesol britský denník Daily Mail.

Minister obrany Ben Wallace v nedeľu pre denník povedal, že systém Starstreak – raketa namontovaná na ramene, ktorá sa pohybuje viac ako trojnásobkom rýchlosti zvuku, aby zostrelila nízko letiace nepriateľské lietadlá – je pripravený na okamžité použitie.

Reuters

8:33 Ruské jednotky sa stiahli z ukrajinského mesta Slavutyč, kde žijú prevažne zamestnanci komplexu jadrovej elektrárne v Černobyle. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na vyjadrenie primátora tohto mesta.

Jurij Fomičov, primátor mesta Slavutyč ležiaceho na severe Ukrajiny, v online videopríspevku v pondelok informoval: "Urobili, čo chceli - skontrolovali mesto, dnes to dokončili a odišli. V meste momentálne žiadni nie sú." Agentúra Reuters nedokázala primátorovo tvrdenie overiť z nezávislých zdrojov.

Ruské jednotky sa v okolí okupovanej jadrovej elektrárne Černobyľ správajú nezodpovedne, uviedla podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková.

8:20 Ruskí vojaci vnikli do kancelárie ukrajinského prezidentského zastupiteľského úradu na Kryme, ktorý sa nachádza v Chersone kvôli anexii polostrova, uviedla agentúra NEXTA. Vojaci rozbili dvere v budove a dali dole ukrajinskú vlajku.

Reuters

8:07 Strela s plochou dráhou doletu, ktorá zasiahla ropný sklad v Lutsku, bola odpálená z Bieloruska. Letela v malej výške, takže ju radary nezachytili. Podľa predbežných údajov nie sú žiadne obete, uviedol šéf štátnej správy Volynskej oblasti.

7:55 V Kyjeve sa oddnes začne opäť učiť v školách, zatiaľ dištančne, uvádza BBC. Starosta Vitalij Kličko potvrdil, že výučba bude prispôsobená podmienkam a bude sa konať na rôznych vzdelávacích platformách. „Skúšajú nás zastrašiť, ale my sa nedáme,“ dodal.

7:33  Ruskí vojaci vnikli do kancelárie ukrajinského prezidentského zastupiteľského úradu na Kryme, ktorý sa nachádza v Chersone kvôli anexii polostrova, uviedla agentúra NEXTA. Vojaci rozbili dvere v budove a dali dole ukrajinskú vlajku.

6:45 Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj uvádza, že s cieľom zdiskreditovať ukrajinské obranné sily, nepriateľ natáča zinscenované videá a žiada dôverovať iba oficiálnym zdrojom. Informáciu priniesla agentúra NEXTA.

6:38 Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian povedal, že rozsah humanitárnej katastrofy v Mariupoľ obliehanom ruskými jednotkami si vyžaduje okamžitý zásah medzinárodného spoločenstva. Situáciu v Mariupole prirovnal k obliehaniu Aleppa v Sýrii.

6:30 Viac ako 1100 ľudí na Ukrajine uniklo v nedeľu cez núdzové humanitárne koridory, potvrdila ukrajinská vicepremiérka Olha Stefanišynová. TASR prevzala správu od stanice Sky News. Stefanišynová však varovala, že hoci mnohí boli bezpečne odsunutí z frontových línií, teraz je "veľmi jasné", že ide o "vojnu proti ukrajinskému ľudu".

Zničená budova a auto po ruskom raketovom ostreľovaní v noci v centre Charkova TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky

6:22 Hackeri zo skupiny Anonymous na Twitteri oznámili, že sa nabúrali do serverov ruskej štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti VGTRK. Informovala o tom BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Na svojom Twitterovom účte Anonymous uviedla, že hackerská skupina NB65 sa nabúrala do serverov VGTRK a že "čoskoro" zverejní 870 gigabajtov získaných dát.

6:00 Prioritami Ukrajiny na ďalšom ukrajinsko-ruskom kole rokovaní v Turecku tento týždeň budú "zvrchovanosť a územná celistvosť", povedal Volodymyr Zelenskyj vo svojom nočnom videopríhovore. Informovala o tom v pondelok stanica Sky News, od ktorej TASR správu prevzala.

"Naše priority na rokovaniach sú známe: zvrchovanosť a územná celistvosť Ukrajiny sú nespochybniteľné," povedal ukrajinský prezident.

5:00 Americký prezident Joe Biden v nedeľu povedal, že nevyzýval na zmenu režimu v Rusku, keď v sobotu tvrdil, že ruský prezident Vladimir Putin "nemôže zostať pri moci". TASR prevzala správu od stanice Sky News. "Nie," odvetil Biden pri odchode z bohoslužby vo Washingtone na otázku jedného z reportérov, či vyzýval na zmenu režimu v Rusku.

Reuters

4:00 Rusko účinne izolovalo Ukrajinu od medzinárodného námorného obchodu, a to blokádou ukrajinského pobrežia Čierneho mora, informovalo v nedeľu britské ministerstvo obrany.

Ministerstvo obrany vo svojom pravidelnom hodnotení bojov uviedlo, že ruské námorníctvo pokračuje v sporadických raketových útokoch na ciele po celej Ukrajine. Zatiaľ čo inde sa postup Ruska zastavil, na juhu zaznamenalo väčší úspech, dodal britský rezort obrany.

3:00 Nemecký kancelár Olaf Scholz v nedeľu zopakoval, že "zmena režimu v Rusku nie je cieľom NATO". TASR prevzala správu od stanice Sky News. Okrem toho Scholz vyzval Putina, aby súhlasil s prímerím a vytvoril na Ukrajine viac humanitárnych koridorov. Varoval, že Nemecko nebude váhať uvaliť na Rusko ďalšie sankcie, "ak budú nevyhnutné".

Nemecký kancelár Scholz Reuters

​2:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu pripustil, že nie možné úplne vytlačiť Rusko z územia jeho krajiny. Takýto pokus by podľa neho "viedol k tretej svetovej vojne". Zelenskyj povedal, že chce dosiahnuť "kompromis" s Moskvou v prípade regiónu Donbas, ktorý od roku 2014 čiastočne kontrolujú separatistické skupiny podporované Ruskom.

Podľa Sky News existujú náznaky, že Kremeľ chce v týchto oblastiach usporiadať nejakú formu "referenda" o tom, či tamojší ľudia chcú byť súčasťou Ruska.

1:00 Ruská federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) sa usiluje zabrániť ruským médiám zverejniť rozhovor s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

"Roskomnadzor ruské médiá upozorňuje na nevyhnutnosť zdržať sa zverejnenia tohto rozhovoru," uviedla služba vo vyhlásení. Roskomnadzor podľa svojich vyjadrení takisto posúdi všetky média, ktoré rozhovor s ukrajinským prezidentom uskutočnili, s cieľom určiť "rozsah zodpovednosti a opatrení" prijatých v reakcii na tento rozhovor. Médiá aj napriek tomu rozhovor zverejnili. 

0:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu povedal, že mierový vyjednávači Kyjeva sa zaoberajú požiadavkou Ruska o neutralite Ukrajiny. Neutrálny štatút Ukrajiny je jednou z kľúčových požiadaviek Ruska v mierových rozhovoroch s Ukrajinou, pripomína AFP.

0:00 Situáciu sme pre teba včera po celý deň sledovali ONLINE. Článok si môžeš prečítať po kliknutí na tento odkaz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 12:16