Ruský ministerTwitter/Daniele Nuzzi/TASR/AP
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Černigov je na pokraji humanitárnej katastrofy. Pod ruským ministrom obrany sa zľahla zem

TASRkov23.03.2022., 05:59h
Aj dnes pre teba aktuálne dianie sledujeme online.
Lajkuj Brainee.sk na

19:00 Novinárka Svitlana Zalizetska, vedúca webu Ria-Melitopol, pre noviny Suspilne povedala, že ruskí vojaci vnikli do jej domu a uniesli jej 75-ročného otca.

18:56 Biden má oznámiť nové sankcie voči Rusku. Americký prezident Joe Biden sa chystá počas svojej cesty do Európy oznámiť spolu s ďalšími európskymi predstaviteľminové sankcie voči Rusku. Niektorí analytici sa domnievajú, že môžu mať vplyv aj na európsku ekonomiku.

18:40 Pri zásahu parkoviska mal zahynúť jeden človek a ďalší dvaja sú ťažko zranení. Potom, čo ruské strely zasiahli parkovisko pri nákupnom centre v Kyjeve, zomrel jeden človek a dvaja boli ťažko zranení, uviedol starosta Vitalij Kličko.

18:33  Budova Múzea umenia Arkhip Kuindzhi v Mariupol bola zničená. V čase, keď bolo múzeum ostreľované ruskými jednotkami, v múzeu neboli žiadne originálne diela Arkhip Kuindzhi. Informuje o tom portál Nexta.

18:20  V Rusku začali školy umiestňovať stojany s fotografiami účastníkov vojny na Ukrajine a prezentovali ich ako hrdinov a osloboditeľov.

17:50 Tohtoročný zber obilnín na Ukrajine kvôli zníženiu osevnej plochy vplyvom ruskej invázie klesne o 54,6 percenta na 38,9 milióna ton, uviedla firma APK-Inform. 

17:37 Bývalá televízna moderátorka Žanna Agalaková odstúpila z propagandistického Channel One. Na tlačovej konferencii v Paríži povedala: „Pre mňa nebolo otázne, či pokračovať. Neexistovala otázka nazvať to, čo sa deje, mierovou operáciou. Musíme to povedať jasne: Je to vojna." Informoval o tom portál Nexta. 

17:14 NATO odhadlo počet padlých vojakov vo vojne. Odhaduje, že od začiatku invázie na Ukrajinu padlo 7-tisíc až 15-tisíc ruských vojakov. Usudzuje tak na základe ukrajinských, ruských a otvorených zdrojov.

Vojaci Vojna Facebook/Dignity For All

16:57 SaS podala podnet na rozpustenie Nočných vlkov. Motorkársky klub Noční vlci, ktorý pôsobí na Slovensku ako občianske združenie NV Europa, by mali podľa strany SaS rozpustiť.

Šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová podala na Ministerstve vnútra podnet na jeho rozpustenie, ako aj združenia Múzeum historických vozidiel Trnava so sídlom v Dolnej Krupej. Upozornila, že ich aktivity môžu predstavovať vážne bezpečnostné riziko.

16:37 Ruský parlament dnes schválil zákon, ktorý oprávňuje príslušníkov ruských inváznych síl na Ukrajine na získanie štatútu vojenských veteránov a ďalších výhod od štátu.

Zákon, ktorý parlamentu predložila vládna strana Jednotné Rusko, umožní vojakom bojujúcim na Ukrajine dostávať každý mesiac finančný príspevok. Zároveň získajú daňové bonusy, lepšiu zdravotnú starostlivosť a zľavnené alebo bezplatné cestovanie vo verejnej doprave. Rusko na tento účel vyčlenilo iba pre tento rok päť miliárd rubľov, čo je v prepočte takmer 45 miliónov eur.

16:05 Slovensko požiadalo Európsku úniu o pomoc v súvislosti s utečeneckou krízou. Osem krajín vyhovelo jeho žiadosti o poskytnutie materiálu, najmä prístreškov a lekárskej pomoci. Informoval o tom minister vnútra Roman Mikulec po stretnutí s eurokomisárom pre krízové riadenia Janezom Lenarčičom v Bratislave.

15:47 Slovensko patrí medzi krajiny EÚ, ktoré tlačia a lobujú za to, aby bol Ukrajine čo najskôr priznaný štatút kandidátskej krajiny. Uviedol to minister zahraničných vecí Ivan Korčok po rokovaní vlády.

Šéf diplomacie zároveň pripomenul, že zaradenie medzi kandidátske krajiny pre Ukrajinu automaticky neznamená členstvo v Únii. Cez prijímací proces podľa Korčoka nevedú žiadne skratky. „Myslíme si, že musí byť urobený prvý formálny krok, ktorý zatiaľ nemá oporu v celej EÚ, ale Slovensko bude zaň bojovať," poznamenal Korčok.

Korčok Politik TASR/Martin Baumann

15:37 Ukrajinská armáda obkľúčila ruské jednotky v mestách Irpin, Buča a Hostomel. Vyplýva to z dnešného oznámenia miestnych úradov, podľa ktorých sa oblasť bojov severozápadne od Kyjeva nachádza na hrane humanitárnej katastrofy. Už v utorok ukrajinská armáda oznámila, že obsadila mesto Makariv západne od metropoly.

„Makariv je pod kontrolou ukrajinských ozbrojených síl. Irpiň, Buču a Hostomel ukrajinská armáda obkľúčila," uviedol úrad mesta Buča, o ktorej Ukrajinci s Rusmi v minulých týždňoch zvádzali tuhé boje. Niekoľko dedín v oblasti čelilo za posledný deň ostreľovaniu a nepretržité boje sa odohrávajú okolo hlavnej cesty z Kyjeva do Žytomyru. Informácie nebolo možné nezávisle overiť.

15:28 Použitie chemických zbraní na Ukrajine by bolo úplne neprijateľné a malo by ďalekosiahle následky. Poznamenal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. 

15:15 Live z Ukrajiny:

14:58 Biden cituje „skutočnú hrozbu" použitia chemických zbraní na Ukrajine Rusmi, píše agentúra Reuters.

Joe Biden Prezident TASR/AP/Alex Brandon

14:56 NATO chce posilniť svoje východné krídlo bojovou skupinou aj na Slovensku. Lídri krajín Severoatlantickej aliancie (NATO) by sa mali na štvrtkovom summite dohodnúť na posilnení síl na východnom krídle Aliancie rozmiestnením štyroch nových bojových skupín v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku.

Uviedol to v stredu generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR o tom informovala na základe tlačového brífingu šéfa NATO a informácií od agentúr AFP a Reuters. 

14:43 Bývalý vicepremiér a doterajší poradca ruského prezidenta Vladimira Putina Anatolij Čubajs odišiel z Ruska a nemá v pláne vrátiť sa. Pre šéfa Kremľu už tiež ďalej nepracuje, píše agentúra Reuters.

14:28 Na internete sa objavila fotografia, na ktorej sú aspoň niektoré zničené ruské bojové a logistické vozidlá. Jedným z nich je zrejme tank T-80UM, vybavený systémom aktívnej sebaobrany Drozd.

Tieto tvrdenia nie je možné nezávisle overiť.

14:21 Americký prezident Joe Biden v stredu odletel na svoju prvú zahraničnú cestu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Šéf Bieleho domu sa vo štvrtok v Bruseli zúčastní na mimoriadnom summite Severoatlantickej aliancie (NATO), stretnutí skupiny G7 a zavíta aj na summit Európskej rady.

14:13 Šéf okupovaného Krymu Aksjonov oznámil možné znárodnenie hotelov patriacich ukrajinským majiteľom, ktorí „podporovali režim v Kyjeve". Informuje o tom portál Nexta. 

13:53 Rusko už nebude za plyn dodávaný do Európy prijímať platby v eurách ani dolároch, povedal ruský prezident Vladimir Putin. Gazprom dostal nariadené, aby žiadal platby v rubľoch.

13:40 Vojnou zničený Mariupoľ z vtáčej perspektívy.

13:33  V centre Moskvy neznámy človek hodil na múr Kremľa molotovov koktail. Informoval o tom na sociálnej sieti portál NEXTA.

13:31 Z Ruska odišiel významný Putinov poradca. Sergej Šojgu sa už takmer dva týždne neukázal na verejnosti. Poukázala na to v stredu nemecká verejnoprávna televízia a rozhlas Deutsche Welle, ktorá sa odvoláva na ruské médiá.

Šojgu sa naposledy objavil na verejnosti 11. marca, keď sa zúčastnil na odovzdávaní štátnych vyznamenaní vojakom, ktorí sa zúčastnili na vojenskej operácii na Ukrajine. Šéfa ruského rezortu obrany tak na verejnosti nevideli už 12 dní. Od začiatku vojny na Ukrajine pritom ubehlo už 28 dní.

13:14 Ruské vojenské jednotky zničili nové laboratórium pri jadrovej elektrárni v Černobyli, v ktorom sa okrem iného pracuje na zlepšení zaobchádzania s rádioaktívnym odpadom. Uviedla to v utorok Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS), zodpovedná aj za uzavretú zónu v Černobyli. Informovala o tom agentúra AP.

13:07 Švajčiarsky potravinársky kolos Nestlé výrazne obmedzí aktivity v Rusku, zastaví napríklad predaj značiek KitKat a Nesquik.

12:57 Rusi uniesli riaditeľa Chersonského divadla Oleksandra Kniga, informuje ukrajinské ministerstvo kultúry. Ukrajinský minister kultúry Oleksandr Tkačenko uviedol, že „ruskí okupanti uniesli a deportovali na neznáme miesto“ riaditeľa Chersonského hudobno-dramatického divadla a podpredsedu okresnej rady Cherson.

Tieto tvrdenia nie je možné nezávisle overiť.

12:24 Poľsko vyhostilo 45 ruských diplomatov za špionáž. „Poľsko vyhostilo 45 ruských špiónov, ktorí sa vydávali za diplomatov. S plnou dôslednosťou a odhodlaním rozbíjame (sieť) agentov ruských tajných služieb v našej krajine," uviedol minister vnútra Kamiňski na sociálnej sieti Twitter. 

12:17 Rusko a Ukrajina organizovali už dve výmeny zajatcov, uviedla v utorok zverejnenom vyhlásení hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová. Vyhlásila zároveň, že Rusko každý deň zabezpečuje evakuáciu civilného obyvateľstva cez humanitárne koridory. 

12:02 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu hovoril s gréckym ministrom zahraničných vecí Nikosom Dendiasom. Podľa Zelenského sa zhodli na tom, že sankcie proti Rusku sa musia ďalej stupňovať. 1„Rusko musí zaplatiť za neustávajúcu vojnu proti Ukrajine. Som vďačný Nikosovi Dendiasovi za jeho osobnú snahu poskytnúť Mariupolu a jeho gréckej komunite humanitárnu pomoc,“ napísal Zelenskyj na Twitteri.

11:39 Kremeľ si je istý, že Rusko nebude odstránené zo Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ku ktorej už desaťročie patrí. Brusel podal v tejto veci náležitú žiadosť.

Lavrov Diplomat Twitter/Son Er

11:33 Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Kličko označil ruský vojenský útok na svoju vlasť za vyhladzovanie národa. „Je to genocída," povedal niekdajší profesionálny boxer v stredu počas živého spojenia s nemeckým Mníchovom, ktorý je partnerským mestom ukrajinskej metropoly. Informovala o tom agentúra DPA. „Oni ničia civilné obyvateľstvo, ničia našu krajinu," upozornil 50-ročný Kličko.

Kličko Bývalý boxer TASR/AP/Gian Ehrenzeller

11:22 Ruská armáda sa snaží obkľúčiť ukrajinské jednotky na východe krajiny – postupuje od Charkova a Mariupoľu, uviedlo britské ministerstvo obrany.

11:09 Viac než 2,17 milióna ukrajinských utečencov prekročilo od začiatku ruskej vojenskej invázie hranice do susedného Poľska, uviedla v stredu na sociálnej sieti Twitter poľská pohraničná stráž. Informovala o tom agentúra DPA.

Iba v priebehu utorka prišlo podľa jej údajov na územie Poľska približne 31-tisíc ľudí. V porovnaní s predchádzajúcim dňom to bol trojpercentný nárast.

11:00 Kyjev zahalil dym z ostreľovania.

10:43 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Japonsko, aby vystupňovalo tlak na Rusko a zaviedlo obchodné embargo na ruský tovar.

10:36 Ekonomické sankcie voči Kremľu sú príspevkom aj k našej vlastnej bezpečnosti. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla v stredu v súvislosti s ďalšími pripravovanými sankciami Európskej únie voči Rusku.

Čaputová Prezidentka TASR/Jakub Kotian

10:34 Ruské sily zničili v utorok večer zbrojný sklad pri meste Rivne na severozápade Ukrajiny pomocou vysoko presných zbraní odpálených z mora, tvrdí podľa agentúry TASS ruské ministerstvo obrany.

Uviedlo tiež, že v uplynulých 24 hodinách ruské letectvo a raketové sily zničili v priemyselnej zóne na severnom okraji Kyjeva dve odpaľovacie zariadenia pre rakety Točka-U.

10:20 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil Spojené štáty z údajného marenia „ťažkých“ rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou. 

10:13 Ak Poľsko vyhostí ruských diplomatov, Rusko sa bude mstiť, uviedlo podľa agentúry RIA ruské ministerstvo zahraničných vecí.

10:00 V momente, ako Rusko stiahne svoje sily z Ukrajiny, my ani nebudeme uvažovať o tom, že presunieme systém S-300 na Ukrajinu, povedal minister obrany Naď.

Naď Politik Tasr/Jana Černochová

9:40 V stredu má byť sprevádzkovaných deväť humanitárnych koridorov na evakuáciu uväznených obyvateľov z ukrajinských miest, uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Z centra obliehaného Mariupoľu sa však s ruskou stranou nepodarilo dohodnúť na bezpečnom koridore, doplnila.

9:18 V utorok prišlo na Slovensko 3 426 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 677 mužov, 1745 žien a 1004 detí. O dočasné útočisko požiadalo 1 980 osôb. Informovalo o tom ministerstvo vnútra. 

9:05 Ruské jednotky na severe Ukrajiny sa zrejme snažia reorganizovať pred obnovením rozsiahlych útočných operácií, uviedlo britské ministerstvo obrany v najnovšej hodnotiacej správe o situácii na Ukrajine zostavenej na základe informácií tajných služieb.

Vojak Vojna na Ukrajine Facebook/Papirusi

9:00 Rusi kradnú oblečenie ukrajinskej armáde, tvrdí Pentagon. Údajne trpia omrzlinami. Ruské ozbrojené sily pri invázii na Ukrajinu sa stretávajú s tým, že niektorí jej vojaci museli byť stiahnutí kvôli omrzlinám, ktoré sa u nich prejavili v dôsledku nevhodného vybavenia.

Tvrdí to nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ Pentagonu. Ukrajinská horská brigáda uviedla, že zajala ruského podplukovníka, ktorý mal na sebe spodnú bielizeň s logom ukrajinskej armády.

8:30 Rusi mali zničiť most na ceste medzi Černihivom a Kyjevom. Informácie o bombardovaní a zničení mosta priniesol na svojom telegramovom profile poradca šéfa ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. Most slúžil na doručovanie humanitárnej pomoci do Černihiva a evakuáciu obyvateľov z tohto mesta, ktoré sa bránilo Rusom.

8:10 Ruský prezident Vladimir Putin sa tento rok plánuje zúčastniť samitu krajín G20, ktorý bude hostiť Indonézia, povedala podľa Reuters ruská veľvyslankyňa v Jakarte.

Putin Prezident TASR/AP

Členmi G20 sú okrem iného aj Európska únia, Veľká Británia alebo Spojené štáty, ktoré na Rusko uvalili množstvo sankcií po útoku na Ukrajinu.

7:50 Vojna na Ukrajine si doteraz vyžiadala 121 mŕtvych detí, uvádzajú ukrajinské úrady. Počet zranených detí je 167.

7:35 Spojené štáty a NATO sú presvedčené, že Bielorusko by sa mohlo čoskoro pripojiť k Rusku v jeho vojne proti Ukrajine. Vojenský predstaviteľ NATO v pondelok povedal, že zapojenie sa Bieloruska do konfliktu je vo zvýšenej miere „pravdepodobné". „Ruský prezident Vladimir Putin potrebuje podporu. Hocičo by pomohlo," uviedol predstaviteľ. 

Zdroj z prostredia bieloruskej opozície pre CNN uviedol, že bieloruské bojové jednotky sú pripravené vstúpiť na Ukrajinu už v najbližších dňoch. To by podľa tohto zdroja malo najmä geopolitický význam.

7:20 Ukrajinské ozbrojené sily zostrelili v utorok 17 vzdušných cieľov Generálny štáb ukrajinskej armády hlási 22. marca pád šiestich ruských lietadiel, piatich bezpilotných lietadiel, jedného vrtuľníka a piatich riadených striel.

7:00 Takmer 100.000 ľudí je uviaznutých v ruinách ukrajinského mesta Mariupol, kde čelia hladu a smädu, a neustálemu ruskému bombardovaniu. Povedal to v noci na stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

„Dnes sa v meste ešte stále nachádza takmer 100.000 ľudí v neľudských podmienkach. V úplnom obkľúčení, bez potravy, vody, liekov a pod neustálym ostreľovaním a bombardovaním," povedal. Ukrajinský prezident Rusko opätovne vyzval, aby civilistom umožnilo mesto opustiť cez bezpečné humanitárne koridory.

Prezident Zelenskyj Twitter/Blog Sicilia

6:40 Rusko by pri existenčnej hrozbe zvážilo použitie jadrových zbraní. V stredajšom rozhovore pre americkú televíziu CNN to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Peskov v rozhovore opakovane odmietol vylúčiť, že Moskva použije jadrové zbrane. Na otázku, za akých podmienok by k tomu prišlo, odpovedal, že „pri existenčnej hrozbe pre našu krajinu".

Hovorca ďalej priznal, že Rusko na Ukrajine zatiaľ nedosiahlo žiaden z cieľov stanovených ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Uviedol však, že „špeciálna vojenská operácia" prebieha striktne v súlade s pôvodnými plánmi.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 03:58