Ukrajinská vojačkaTwitter/ЉЊЋ
StoryEditor

Ukrajinská hrdinka: Rusi na fronte zabili matku dvanástich detí. Rodina ju nemôže pochovať

jhriDnes18.03.2022., 13:00h
Ukrajinská vojenská zdravotníčka Olga Semidjanová dostala ocenenie „hrdinka matka“ za to, že bola matkou dvanástich detí. Šesť si adoptovala z detského domova. Zomrela počas bojov v Donecku, keď sa odmietla stiahnuť.
Lajkuj Brainee.sk na

Rodina sa ju snaží pochovať, no kvôli pokračujúcim bojom sa k jej telu nemôže dostať. Štyridsaťosemročná žena bola v armáde od roku 2014.

Prihlásila sa ako dobrovoľníčka, keď vypukli boje medzi ukrajinskými silami a separatistami na Donbase. Za to, že sa pohybovala v prednej línii, získala Rád cti a slávy, píše denník Ukrajinska pravda.

Matka hrdinka

Jej posledná bitka prebehla 3. marca na hraniciach Doneckej a Záporožskej oblasti. Ukrajinská armáda pod tlakom ruských síl ustúpila. Veliteľ nariadil ženám, aby opustili frontovú líniu, Olga sa ale rozhodla zostať. Zomrela po zásahu do brucha, neochránila ju ani nepriestrelná vesta.

Jej dcéry, ktoré o skone svojej matky informovali na sociálnych sieťach, hovoria, že už štrnásť dní sa im kvôli neustávajúcim bojom nedarí matkino telo vyzdvihnúť a pochovať. Tvrdí, že vojenská evidenčná a odvodová kancelária nevychádza rodine pri pátraní po matke v ústrety.

„Vieme, kde moja matka bola zabitá, medzi ktorými dedinami. Ale nevieme, ktorých ľudí kontaktovať, aby sme vzali telo domov. Dokonca nevieme, v akom je stave, či bola pochovaná (na mieste) alebo poslaná do dediny na pohreb,“ napísala jej dcéra Anna.

„Stala sa pre nás vzorom vlastenectva a lásky k zemi,“ hovorí ďalšia dcéra Julia. Jej súrodenci sa rozhodli nasledovať matkin príklad a tiež vstúpiť do ozbrojených zložiek. Jeden jej brat bráni Charkov, ďalší je v pozemných silách. Jedna sestra tiež slúži v armáde, iná je policajtkou v Záporoží.

Olgu vyzdvihol aj Anton Gerašenko, poradca ukrajinského ministerstva vnútra. „Dokonca aj keď tušila, že jej regiment nemôže prežiť, zdôraznila svoju túžbu ochraňovať krajinu až do konca. Je to národná hrdinka. Je to hrdinka aj pre mňa,“ povedal.

Ukrajinka Ukrajinská hrdinka Facebook/Subhashini Wipfler

Podľa úradov tvoria teraz Ukrajinky 15,6 percenta vojakov. V ruskej armáde sú ženy zastúpené odhadom iba štyrmi percentami.

Podľa ukrajinských médií bolo k 12. marcu zabitých 1 300 ukrajinských vojakov. Prezident Volodymyr Zelenskyj niekoľkým z nich udelil vyznamenanie „Hrdina Ukrajiny“. Prvýkrát ho dostali aj ženy.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:51