Švédska 84 mm (3,31 palca) neriadená, pre človeka prenosná, jednoranová, bezzáklzová protitanková zbraň s hladkým vývrtom, vyrobená spoločnosťou Saab Bofors Dynamics.Twitter/Piotr Paczuski
StoryEditor

Ukrajinci odolávajú ruskej sile neuveriteľné tri týždne. Toto sú zbrane, ktorými sa armáda bráni

Lukáš Kovalčík17.03.2022., 12:00h
Pre Ukrajincov je problematický najmä boj s ruským delostrelectvom.
Lajkuj Brainee.sk na

Vojna na Ukrajine, ktorú rozpútal ruský vpád 24. februára, trvá už viac ako tri týždne. Ukrajinci sa od začiatku Rusom bránia svojou vojnovou technikou, pomáhajú im aj západné krajiny.

EÚ už začiatkom marca vyčlenila na zbrane pre Ukrajinu nemalé peniaze. Pomoc zahŕňajú systémy protivzdušnej obrany, protitankové zbrane, munícia a iné vojenské vybavenie, píše Deutsche Welle. To, akými zbraňami sa Ukrajinci bránia Rusom, sa dozvieš v našej galérii.

Zbrane sa rýchlo míňajú

Ďalšie peniaze prúdiace zo západných krajín sa používajú na zásoby ako sú palivo, ochranné vybavenie, prilby a súpravy prvej pomoci. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa pred pár dňami spojil s lídrami Spoločných expedičných síl (JEF), ktoré tvoria štáty západnej a severnej Európy, a vyzval ich na dodanie väčšieho počtu zbraní pre boj proti ruskej agresii v jeho krajine.

​Ukrajinská armáda podľa jeho slov rýchlo spotrebúva zbrane a ďalšiu výzbroj, ktorú jej poslali západné štáty. „Pomoc Ukrajine je pomocou pre vás“ apeloval na lídrov Zelenskyj.

​Prezident Ukrajiny vo štvrtok prostredníctvom videoprejavu potvrdil ostreľovanie a obete v meste Černihiv, ako aj zbombardovanie divadla v Mariupole, kde sa ukrývali stovky ľudí vrátane detí. Počet obetí tohto bombardovania zatiaľ nie je známy. Zelenskyj v závere svojho nočného prejavu povedal, že Rusko sa stalo teroristickým štátom. 

„Vojna sa zatiaľ neskončila. Ruské vojnové zločiny pokračujú. Ruská ekonomika je stále schopná udržať svoju vojenskú mašinériu. Preto potrebujeme nové sankcie voči Rusku. Svet musí konečne uznať, že Rusko sa stalo teroristickým štátom," dodal.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 15:30