Unsplash/Stillness InMotion
StoryEditor

Fetovanie, orgie a hodiny na Zoome. Pandémia priniesla trend, ktorý mnohých ženie do záhuby

kam15.03.2022., 14:00h
Izolácia, úzkosť, strach a závislosť v spojení s pandémiu vytvorili nový internetový trend, ktorý ľudí ťahá na samé dno.
Lajkuj Brainee.sk na

Mladý muž sedí sám v tmavej miestnosti. Napriek vnímanej izolácii sleduje DJa, ktorý hrá live rave a streamuje tvrdú pornografiu na obrazovke. Takto je pripojených niekoľko desiatok ľudí. Okrem užívania si hudby spoločne holdujú svojej obľúbenej skupinovej aktivite - fetovaniu metamfetamínu.

Medzi svojimi sa cítia lepšie

Podľa NBC nejde o žiadny nový román Williama Gibsona presiaknutý elektronickou tanečnou hudbou. Pre tisíce užívateľov pervitínu na celom svete je to každodenná realita.

Užívanie drog je nebezpečné Unsplash/MART PRODUCTION

​Spravodajská stanica sa pripojila k mnohým hovorom cez Zoom, kde sa ľudia stretávali celé hodiny a bavili sa.

Hoci mnohé zdroje, s ktorými robili rozhovory zostali anonymné, zdá sa, že všetci sa zhodli na jednej veci - internet po pandémii prináša niečo zvláštne. Akúsi realitu, ktorá im slúži ako jedna z mála zón bez odsudzovania.

„Neexistuje žiadny pervitín bez Zoomu a neexistuje žiadny Zoom bez pervitínu,” povedal jeden používateľ pre NBC. „Toto je miesto, kde som našiel fórum, niečo ako kmeň, kde môžem byť svojím autentickým ja bez strachu z úsudku.”

Väčšina hlavných platforiem sociálnych médií, kde ľudia organizujú tieto stretnutia, poskytla spravodajstvu vyhlásenia o tom, ako nepovoľujú užívanie pervitínu a odstraňujú ľudí, ktorí porušujú pokyny, ale v skutočnosti je moderovanie mimoriadne ťažké a pravidlá tvorby drogového obsahu drog sa medzi platformami značne líšia.

​Pointa je, že užívatelia sa môžu stretávať a cítiť sa bezpečne vo svojej komunite, čo je dynamika so zložitými dôsledkami pre politiku, technológiu a prežívanie užívateľov drog.

„Vždy sa nájde niekto, kto si s vami dá,“ povedal jeden zdroj. „V miestnosti ľudia prichádzajú a odchádzajú, tváre prichádzajú a odchádzajú, ale vždy sa nájde niekto, kto to toleruje, dá vám palec hore – svoj súhlas – že to, čo sa chystáte urobiť, je skvelé.“

Bohužiaľ to tiež vedie k ďalšej izolácii, ktorá môže poškodiť duševné zdravie používateľov. Ľudia môžu zostať vo svojich izbách niekoľko dní, povzbudzovaní, aby drogy užívali čoraz viac a menej často opúšťali dom, píše portál Futurism.

Užívanie drog môže viesť k izolácii Pexels/Cottonbro

Drogy sú zlé a ničivé

Je dôležité si uvedomiť, že pervitín je veľmi vážna a extrémne návyková droga. Podľa Národného ústavu pre zneužívanie drog asi 2,6 milióna Američanov vo veku 12 rokov a starších uviedlo, že v roku 2020 tieto látky užívalo.

Agentúra tvrdí, že užívatelia, ktorí sa stanú závislými, zažijú v rámci abstinenčných príznakov fyzickú chorobu a nepohodlie. Dlhodobé užívanie môže okrem iného spôsobiť psychózu, úzkosť, zmätenosť, nespavosť, poruchy nálady a násilné správanie.

​V extrémnych prípadoch sa môže stať, že závislí ľudia môžu halucinovať a mať pocit, že po nich niečo lezie. To môže následne viesť k tomu, že si rozškrabú pokožku až do mäsa.

„Ak máme byť úprimní, nie je ťažké nadviazať kontakt so skupinou ľudí, ktorí chcú na chvíľu zabudnúť na požiar v spoločnosti, v ktorej žijeme, a stretnúť sa s ľuďmi, ktorí neposudzujú ich zvyky,“ píše Futurism. Vedľajšie účinky sú však drsné a môžu ľudí stáť životy, no práve preto si užívatelia drog zaslúžia súcit.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 14:47