Pixabay/Javaistan
StoryEditor

12 000 rokov stará závislosť: Archeológovia našli najstaršiu cigaretu na svete, ľudia fajčili oveľa skôr, ako sme si mysleli

som17.10.2021., 12:00h
Zuhoľnatené semená nájdené na prehistorickom nálezisku v púšti v Utahu naznačujú, že domorodí Američania žuvali tabak pred 12 300 rokmi - asi o 9 000 rokov skôr, ako sa pôvodne predpokladalo.
Lajkuj Brainee.sk na

Pred dvanásťtisíc rokmi sa skupina lovcov zberačov chúlila okolo ohniska na vzácnom kúsku suchého priestoru na dnešnej Veľkej soľnej púšti v Severnej Amerike a hľadala útočisko a miesto na odpočinok (kedysi to bola oblasť močarísk).

Títo ľudia mali so sebou semená rastliny, z ktorej sa neskôr stala jedna z najziskovejších - a najsmrteľnejších - drog v histórii ľudstva: tabak. Vedci v Utahu nedávno tieto zuhoľnatenie semená tabaku podrobili analýze. 

Čriepka mozaiky

Nález naznačuje, že používanie tabaku sa datuje o tisíce rokov skôr, ako vedci predpokladali. „Teraz vieme, že domorodé národy v Amerike používajú tabak väčšinu času od svojho príchodu,“ hovorí pre Inverse Daron Duke, hlavný autor štúdie a riaditeľ skupiny Far Western Anthropological Research Group.

Ľudia sa prisťahovali do Ameriky zhruba pred 16 000 rokmi (aj keď načasovanie je sporné). Duke a kolegovia predpokladali, že títo prví Američania pravdepodobne objavili psychoaktívne vlastnosti tabaku krátko po príchode.

​Chýbal len skutočný dôkaz. Najstarší objav požívania tabaku sa doteraz datoval 3300 rokov dozadu. Novonájdené semená tabaku žuvali tamojší obyvatelia už pred 12 300 rokmi. Podľa vedcov ide o najstaršie zaznamenané užívanie tabaku človekom.

Bohaté nálezisko

Duke pracuje na archeologických vykopávkach v tejto oblasti už 20 rokov a úchvatná krajina ho neprestáva lákať.

„Je to skutočne fascinujúce miesto, ale je to aj jedno z najnebezpečnejších prostredí, aké môžete v USA nájsť,“ dodáva.

Archeológovia tu odhalili aj ďalšie artefakty, medzi nimi hroty oštepov, ktoré predstavujú dôkaz „ranej technológie lovu vysokej zveri.“

Objav tabaku však môže mať zatiaľ najrozsiahlejšie dôsledky zo všetkých nájdených artefaktov. Tabak je rastlina, ktorá „hlboko zasiahla ľudstvo“ tým, že formovala globálny obchod a ovplyvňovala ľudské zdravie.

Toto zistenie poskytuje pohľad na „dlhý vzťah medzi ľuďmi a rastlinami, ktorý v konečnom dôsledku vyústil v domestikáciu, ktorá mala dôsledok pre globálne problémy západnej expanzie, zdravia a obchodu,“ uzatvára Duke.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:41