TASR/AP
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Čaká nás ťažká noc. Hovorí pre Brainee obyvateľ Kyjeva

TASRČTKkam25.02.2022., 09:20h
Neakceptovateľná vojna Vladimira Putina na Ukrajine pokračuje druhým dňom. Všetky dôležité situácie sledujeme ONLINE.
Lajkuj Brainee.sk na

21:50 Podľa OSN bolo v dôsledku vojny vysídlených už 100.000 Ukrajincov, námestník však očakáva, že svoje domovy bude musieť opustiť ešte ďalších 1,8 milióna ľudí.

21:35 Hraničný priechod v Ubli.  
stream.dpsu.gov.ua



21:10  "Pokiaľ ide o Kyjev, čaká nás ťažká noc. Asi pred hodinou bolo vydané letecké varovanie pre celé mesto a obyvatelia boli vyzvaní, aby vyhľadali prístrešky a zostali tam cez noc,"
hovorí pre Brainee z Kyjeva. "Väčšina riadených striel bola dnes v skorých ranných hodinách pred úsvitom," dodáva. "Zdá sa, že aj naša protivzdušná obrana vo väčšine prípadov funguje, ale pre civilistov je ťažké rozlíšiť, čo sa presne stalo."

21:00 

20:30 Nálety v Odese.



19:50
 Poradca ministra vnútra Vadym Denysenko uviedol, že v Kyjeve rozdali všetkým dobrovoľníkom, ktorí chcú brániť mesto, 18 000 samopalov.

19:32  Severoatlantická aliancia (NATO) vzhľadom na konflikt na Ukrajine opäť posilní svoju vojenskú prítomnosť na svojom východnom krídle, a to tisíckami vojakov síl rýchlej reakcie. V piatok to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorého cituje agentúra AFP.

19:27 
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi za sprísňovanie sankcií voči Rusku, obrannú pomoc a anti-vojnovú koalíciu.

19:00 
Prezident Zelenskyj reaguje na fámy ruských médií o svojom úteku zverejnením videa ako stojí so svojím tímom pred úradom v kyjevskej vládnej štvrti. "Sme tu. Sme v Kyjeve. Bránime Ukrajinu."



18:59 
Ministri zahraničných vecí EÚ schválili nové cielené sankcie voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi za vpád ruských jednotiek na územie Ukrajiny. Podľa agentúry DPA o tom v piatok informovali diplomatické zdroje.

Na zmrazení Putinovho a Lavrovovho majetku v európskych krajinách sa v noci na piatok dohodli prezidenti a predsedovia vlád krajín EÚ v Bruseli.

18:57 Obrovský požiar po explózií v Charkove. 

18:41 Rusko sa z dôvodu prebiehajúcej invázie svojich síl na Ukrajine nebude môcť zúčastniť na tohtoročnej pesničkovej súťaži Eurovízia. Oznámila to v piatok podľa agentúry AFP Európska vysielacia únia (EBU), ktorá je organizátorom tohto podujatia.

18:40 Presunuli májovú svadbu. Jaryna a Svatoslav sa včera zosobášili v Chráme sv. Michala v Kyjeve. Dnes už držia v ruke zbrane, aby bránili svoju krajinu.

18:38 Rusko "čiastočne obmedzí" prístup k Facebooku na svojom území po tom, čo táto sociálna sieť uvalila obmedzenia na účty médií spájaných s Kremľom. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na ruskú Federálnu službu pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).

18:34 Streľba a explózie v Odesse

18:30 Viac ako 50 000 ukrajinských utečencov opustilo krajinu za menej ako 48 hodín, uviedol vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi, podľa ktorého väčšina odišla do Poľska a Moldavska. Informovala televízna stanica CNN. 

18:08 Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) priblížil, že všetky krajiny na východnej hranici Severoatlantickej aliancie požiadali o aktiváciu článku štyri, to znamená bezpečnostné konzultácie. Podľa jeho slov naďalej prebiehajú. Doplnil, že telefonuje s ministrami troch krajín NATO a intenzívne hľadajú riešenia. Deklaroval tiež, že Slovensko má zabezpečený vzdušný priestor tak, ako je zabezpečený celý vzdušný priestor Severoatlantickej aliancie. Priblížil, že najbližší realizovaný útok na Ukrajinu bol necelých 200 kilometrov od slovenskej hranice.

17:55 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v piatok avizoval, že Ukrajina predloží Medzinárodnému trestnému súdu v Haagu materiály o ostreľovaní detského domova v lokalite Vorzeľ a materskej školy v Ochtyrke, pretože by mohli byť kvalifikované ako vojnové zločiny a porušenie Rímskeho štatútu. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Kuleba na svojom twitterovom konte napísal, že rezort diplomacie spoločne s generálnou prokuratúrou zhromažďujú dôkazový materiál o týchto i ďalších útokoch a po skompletizovaní ich "okamžite" pošlú do Haagu. „Zodpovednosti sa nevyhnú,“ zdôraznil Kuleba podľa Sky News.

17:35 Idem do boja. Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko pre televíziu CNN uviedol, že sa pridal k ukrajinským civilistom a rozhodol sa so zbraňou v ruke chrániť svoju krajinu.

17:31 Najväčší autobusový dopravca na Slovensku Arriva je pripravený pomôcť na slovensko-ukrajinskej hranici. Ak si to situácia vyžiada, okamžite posilní prímestské linky premávajúce v prihraničných oblastiach.

„Prípadne vyčleníme vozidlá prímestskej dopravy Košického samosprávneho kraja na prepravu vojnových utečencov z hraničných priechodov,“ uviedla pre TASR riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločností Arriva na Slovensku Petra Helecz.

17:29 Premiér SR Eduard Heger (OĽANO) vyzdvihol počas návštevy slovensko-ukrajinskej hranice vo Vyšnom Nemeckom vzájomnú solidaritu. Zdôraznil pripravenosť Slovenska podať Ukrajincom utekajúcim pred vojnou pomocnú ruku aj v podobe občerstvenia či ubytovania.

„Je tu zima, chceme, aby ľudia zbytočne vonku nemrzli. Aby mali čo najlepšie zabezpečenie, občerstvenie a plynulý odvoz či už k ich rodinám a známym, alebo im budeme hľadať miesto, kde ich dočasne ubytujeme,“ podotkol šéf vládneho kabinetu. Priblížil, že situácia na hraničnom priechode je pokojná a čakacie lehoty minimálne.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) informoval, že štát má desaťtisíce možností na ubytovanie. Ďalšie ponúkajú jednotlivci a mnohé organizácie. „Kreuje sa operačný štáb, ktorý to bude dávať dokopy, aby sme vedeli čo najefektívnejšie tie kapacity využiť,“ doplnil. Zopakoval, že rezort vnútra plánuje zriadiť takzvané hotspoty pre prípad zvýšeného nárastu ľudí z Ukrajiny.

17:16 Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR na Slovensku nezaznamenal zvýšenie radiačnej úrovne. Krajine podľa úradu nehrozí riziko pre zvýšenú radiáciu v zóne pri bývalej jadrovej elektrárni Černobyľ na Ukrajine. Pre TASR to uviedla riaditeľka kancelárie úradu Miriam Vachová.

17:15 Rusku bolo pozastavené členstvo v Rade Európy po jeho invázii na Ukrajinu, uviedol v piatok taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio. TASR o tom informovala na základe správy od agentúry Reuters.

17:10 V Melitopoli strieľali okupanti na nemocnicu. Na videu vidieť ako zasiahli onkologické oddelenie. 

17:06 Od stredy (23. 2.) od 16.00 h do piatkového poludnia prekročilo slovensko-ukrajinské hranice približne 7490 občanov Ukrajiny. Pred vypuknutím konfliktu bol zvyčajný počet vstupov na SR z Ukrajiny priemerne 1400 ľudí za deň. O medzinárodnoprávnu ochranu v SR požiadalo k piatku k 14.00 h zatiaľ 14 Ukrajincov. Nachádzajú sa v záchytnom tábore v Humennom. Väčšina prichádzajúcich po vybavení cestuje ďalej na Slovensko alebo do iných krajín Európskej únie. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

17:00 Zranené dieťa apeluje na Putina, aby odvolal okupantov z ich vlasti. 

16:59 Moldavská národná námorná agentúra v piatok uviedla, že loď plaviacu sa v "neutrálnych vodách" Čierneho mora zasiahla raketa. Vážne zranenia pri tom utrpeli dvaja členovia posádky, informovala agentúra AP.

Incident sa odohral asi 19 kilometrov od prístavu Pivdennyj neďaleko Odesy. Námorná agentúra vo vyhlásení dodala, že nie je jasné, odkiaľ bola vystrelená raketa, ktorá zasiahla loď Millennial Spirit určenú na prevoz chemikálií a plaviacu sa pod vlajkou Moldavska.

16:46 Šéf Kremľa Vladimir Putin v piatok vyhlásil, že ruským jednotkám na Ukrajine kladú odpor väčšinou dobrovoľnícke prápory zložené z pravicových ukrajinských nacionalistov. Informovala o tom agentúra AP, ktorá poznamenala, že Putin neposkytol žiadne dôkazy pre svoje tvrdenia, ktoré nebolo možné nezávisle overiť.

16:39 Dmitrij Peskov: Ukrajina odmietla rokovať v Minsku.

„Zelenskyj urobil vyhlásenie o svojej pripravenosti diskutovať o neutrálnom štatúte. Vzhľadom na tento návrh prezident Putin súhlasil s zorganizovaním rokovaní, ktoré sme sprostredkovali Ukrajincom. Rokovania plánovali zorganizovať v Minsku. Z ruskej strany sa vytvorila delegácia, všetky tieto informácie boli sprostredkované na Ukrajinu. Po krátkej odmlke Ukrajinci povedali, že sú proti Minsku a chcú rokovania vo Varšave, po ktorých spoj opustili."

16:31 Minimálne desať z ukrajinských lekárov pôsobiacich na Slovensku sa už muselo pre konflikt na Ukrajine vrátiť domov a nastúpiť do vojenskej služby. Celkovo ich na Slovensku pôsobí viac ako 500. Pre TASR to uviedla Alona Kurotová z Medzinárodnej asociácie lekárov na Slovensku (MALnS).

Podľa Slovenskej komory lekárov (SLK) je na Slovensku aktuálne 533 lekárov a 28 sestier z Ukrajiny. „Sú tu však aj takí, ktorí ešte nemajú uznané vzdelanie, preto evidujeme ďalšie desiatky až stovky,“ ozrejmila Kurotová.

16:26 Česko od polnoci z piatka na sobotu v reakcii na ruskú agresiu voči Ukrajine uzatvorí svoj vzdušný priestor pre všetkých ruských dopravcov. Oznámil to minister dopravy Martin Kupka. TASR prevzala túto informáciu z webu Deníka N a portálu Novinky.cz.

16:16 Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares v piatok oznámil, že z Ukrajiny evakuovali zvyšok diplomatického zboru a asi 100 španielskych občanov. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

„Poslední pracovníci španielskej ambasády na Ukrajine vrátane veľvyslanca opúšťajú Kyjev,“ oznámil v piatok Albares.Dodal, že z Ukrajiny evakuovali taktiež asi stovku španielskych občanov, ktorí sa pre zhoršenú bezpečnostnú situáciu rozhodli vrátiť do vlasti.

16:05  Národná rada (NR) SR odsudzuje nevyprovokovanú, neodôvodnenú a neoprávnenú vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine. Žiada Rusko o okamžité zastavenie vojenskej operácie a bezpodmienečné stiahnutie ozbrojených síl z Ukrajiny. Požaduje, aby sa Rusko vrátilo k rokovaciemu stolu a hľadalo riešenie mierovou cestou. Vyjadruje tiež solidaritu s ukrajinským národom. Parlament to uvádza vo schválenom vyhlásení, ktoré predložili poslanci Michal Šipoš (OĽANO), Juraj Šeliga (Za ľudí), Anna Zemanová (SaS) a Peter Pčolinský (Sme rodina).

16:02 Kyjevom sa opäť rozozvučali sirény. 

15:54 Budova Služby bezpečnosti Ukrajiny v Černigove v plameňoch. 

15:37 Rusko je pripravené vyslať do Minska svoju delegáciu na rokovania s Ukrajinou. V piatok to v Moskve vyhlásil hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra AFP.

„Ako viete, dnes ukrajinský prezident Zelenskyj oznámil, že je pripravený diskutovať o neutrálnom štatúte Ukrajiny,“ pripomenul Peskov. Prezident Vladimir Putin je podľa neho pripravený vyslať do Minska ruskú delegáciu na úrovni predstaviteľov ministerstva obrany, ministerstva zahraničných vecí a prezidentskej administratívy.

15:24 Poľský premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že uzavrie vzdušný priestor svojej krajiny pre ruské letecké spoločnosti. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

„Nariadil som pripraviť rade ministrov uznesenie, ktoré povedie k uzavretiu vzdušného priestoru pre ruské spoločnosti,“ uviedol Morawiecki v príspevku na Facebooku. Poľský premiér rozhodol o tomto kroku v reakcii na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine.

Hovorca poľskej vlády Piotr Müller neskôr avizoval, že zákaz vstúpi do platnosti pravdepodobne od piatkovej polnoci. 

15:20 Európska únia zmrazí majetky ruského prezidenta Vladimira Putina a ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. V piatok o tom informovali agentúry DPA a AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

15:13 Rusko je pripravené rokovať s Ukrajinou a ponúka, že pošle svoju delegáciu do Minsku, povedal podľa agentúry RIA Novosti hovorca ruského prezidenta.

15:12 Mimovládne organizácie vyzvali predstaviteľov všetkých mocí, inštitúcií, ale i občanov na Slovensku, aby zaujali jasný postoj k odsúdeniu vojnového konfliktu na Ukrajine. K spoločnej výzve sa za posledných 24 hodín pripojilo 115 z nich. TASR o tom v piatok informovala Lucia Szabová z občianskeho združenia Znepokojené matky.

15:11 Sýrsky prezident Bašár Asad v piatok v telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom ocenil ruskú inváziu na Ukrajinu s tým, že išlo o "korekciu histórie". Informovala o tom agentúra AFP.

Damask je verným spojencom Moskvy, ktorá zasiahla do sýrskej občianskej vojny v roku 2015 spustením leteckých úrokov na podporu jednotiek Asadovho režimu, pripomína AFP.

15:04 Európska únia uvalí sankcie na aktíva ruského prezidenta Vladimira Putina a ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Informovali o tom agentúry DPA a AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

15:00 Kyjev totálne stíchol. Metropola Ukrajiny sa pripravuje na boj s ruskou armádou.

14:54 Maďarské ozbrojené sily začali preskupovať vojakov k blízkosti ukrajinských hraníc, oznámil v piatok veliteľ maďarskej armády Romulusz Ruszin-Szendi na výcvikovej základni v Hajdúhadháze v Hajducko-bihárskej župe. Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na oficiálny videozáznam armády zverejnený na kanály YouTube.

14:51 Takto to vyzerá na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom. Rodiny prichádzajú bez mužov, ktorí museli narukovať.

14:47 Mesto Snina je pripravené poskytnúť pomoc utečencom z Ukrajiny. Zabezpečené má pre nich telocvične základných škôl a aj ich jedálne. Pre TASR to v piatok povedal zástupca primátorky Marián Kníž. Pomoc utečencom poskytne tiež telocvičňa v obci Ubľa na ukrajinskej hranici.

14:37 Totálne zničená tržnica v Chersone:

14:28 Ministerstvo vnútra Ukrajiny oznámilo, že ukrajinská vojenská technika teraz vstupuje do Kyjeva, aby udržala obranu mesta. Poradca ministra vnútra Ukrajiny Vadim Denisenko požiadal Kyjevčanov, aby nenatáčali pohyb techniky.

14:24 Organizácia Spojených národov (OSN) sa pripravuje až na štyri milióny utečencov z Ukrajiny v prípade, ak bude ruská vojenská agresia proti tejto krajine naďalej eskalovať. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Predstavitelia amerických tajných služieb sa obávajú, že Kyjev by sa mohol v priebehu niekoľkých dní dostať pod ruskú kontrolu. Pre televíziu CNN to uviedli dva nemenované zdroje oboznámené s najnovšími informáciami od amerických spravodajských služieb.

14:23 Vláda SR diskutuje o vyhostení ruských diplomatov, debaty sú aj na úrovni európskych lídrov. Po piatkovom rokovaní vládneho kabinetu to povedal premiér SR Eduard Heger (OĽANO) s tým, že ak dospejú k záveru, budú verejnosť informovať.

14:20 Ďalšie video z Čečenska, ktoré má ukazovať bojovníkov Ramzana Kadyrova. Tí majú byť pripravení na presun na Ukrajinu. Vyslanie na Ukrajinu potvrdil aj minister národnej politiky, zahraničných vzťahov, tlače a informácií Čečenska Amed Dudajev pre RBC.

14:16 Ukrajinské ministerstvo obrany tvrdí, že počas bojov bolo na Ukrajine zabitých viac ako tisíc ruských vojakov, uviedla agentúra Reuters. Do Kyjeva podľa nej vchádzajú vojenské vozidlá, aby bránili ukrajinskú metropolu. Jej starosta Vitalij Kličko vyhlásil, že mesto vstúpilo do obrannej fázy.

14:05 Navrhované vyhlásenie Národnej rady (NR) SR k situácii na Ukrajine čo najdôraznejšie odsudzuje nevyprovokovanú, neodôvodnenú a neoprávnenú vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine. V prípade schválenia by parlament požiadal Rusko o návrat k rokovaciemu stolu a úprimné hľadanie riešenia mierovou cestou. Vyjadriť by mohol tiež plnú podporu Ukrajine. O návrhu vyhlásenia majú poslanci NR SR rokovať na piatkovej mimoriadnej schôdzi.

14:04 Ukrajinský veľvyslanec v parlamente hovorí, že celoeurópsky región je v ohrození. "Naše ozbrojené sily nechránia len Ukrajinu, ale celý európsky priestor," povedal Muška.

13:52 Minister dopravy Andrej Doležal nariadil spoločnosti ZSSK, aby umožnila bezplatnú dopravu všetkým občanom Ukrajiny, ktorí sa preukážu platným pasom. Doležal zároveň vyzval samosprávy, aby zaviedli v autobusoch a mestskej doprave nulovú tarifu, pre ľudí, ktorí prišli z Ukrajiny.

13:49 Ruské ministerstvo obrany informovalo o pokuse dobyť letisko Hostomeľ na predmestí Kyjeva. „Sily ruských vzdušných síl sa spojili s ruskými výsadkovými jednotkami na letisku Hostomeľ a blokujú mesto Kyjev zo západu,“ píše sa v správe. Počas vojenskej operácie zahynulo podľa ministerstva viac ako 200 ukrajinských vojakov.

13:47 Turecko nemôže uzavrieť úžiny Bospor a Dardanely pre ruské vojnové plavidlá, ako o to kvôli ruskému útoku na Ukrajinu požiadal Kyjev. Podľa denníka Hürriyet to povedal turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu. Zdôvodnil to tým, že medzinárodná dohoda upravujúca preplávanie lodí týmito úžinami zaručuje aj v čase vojny návrat plavidiel na ich domovskú základňu.

13:43 Ukrajinský veľvyslanec vystúpil v slovenskom parlamente. Pri vstupe nastal standing ovation. Tlieskali mu všetci okrem kotlebovcov. Počas hrania ukrajinskej hymny všetci stáli. Opäť okrem kotlebovcov.

Kotlebovci v parlamente Facebook/DennikN/Live

13:42 Západ sa neponáhľa pomôcť Ukrajine proti ruskej invázii, povedal v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentúra AFP. "Ako sa budete brániť, keď tak pomaly pomáhate nám na Ukrajine?" uviedol Zelenskyj vo vyhlásení, ktoré vydal jeho úrad.

"Štátne inštitúcie v Európe sa neponáhľajú so skutočne ráznymi rozhodnutiami," dodal ukrajinský prezident.
Zelenskyj zároveň vyzval Európanov s "bojovými skúsenosťami", aby prišli bojovať na Ukrajinu, kde ruské jednotky už ohrozujú hlavné mesto Kyjev.

"Ak máte bojové skúsenosti... a nechcete sa pozerať na nerozhodnosť politikov, môžete prísť do našej krajiny a pripojiť sa k nám v obrane Európy tam, kde je to teraz veľmi nevyhnutné," cituje AFP Zelenského vyhlásenie.

Reuters

13:34 Kyjevom sa opäť rozozvučali sirény.

13:27 Na všetkých piatich ukrajinsko-maďarských hraničných priechodoch je vybavovanie cestujúcich priebežné, priechody fungujú na plné kapacity, avšak na ukrajinskej strane sa už vytvorili kolóny vozidiel dlhé tri až päť kilometrov. Informuje spravodajca TASR na základe oznámenia ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa zverejneného v piatok agentúrou MTI.

13:20 V pléne Národnej rady SR vystúpi v piatok popoludní veľvyslanec Ukrajiny v SR Jurij Muška. Parlament má tiež prijať uznesenie k vojenskej agresii Ruska proti Ukrajine. Vyplýva to z programu 59. schôdze NR SR, ktorú zvolal predseda parlamentu Boris Kollár. Začne sa o 13.30.

13:18 Ruský okupant na pozadí raketových salv na Ukrajine. Nápis na jeho náplasti: "Oni zomrú a my pôjdeme do neba".

13:17 Podľa viacerých zdrojov mal líder čečenskej republiky Ramzan Kadyrov poslať na Ukrajinu tisíce svojich bojovníkov. Informuje o tom Nexta na Twitteri.

13:15 Vojaci v kyjevskej Sviatoshynskej štvrti.

13:09 Prezident Zelenskyj dnes v uliciach Kyjeva.

13:04 Obyvatelia v Kyjeve sa delia o zbrane. Pripravujú sa na ruský útok.

Najdôležitejšie udalosti dnešného dňa do 13:00

  • Kyjev zažil prvé bombardovanie od roku 1941, Rusi
  • Prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil vo štvrtok na území Ukrajiny všeobecnú mobilizáciu.
  • Ukrajinská armáda zostrelila v piatok skoro ráno nad Kyjevom lietadlo nepriateľa.
  • Medzinárodná hackerská skupina Anonymous vyhlásila „kybernetickú vojnu" proti ruskej vláde.
  • Kyjev je pripravený rokovať s Ruskom o neutralite, Moskva chce, aby Ukrajina zložila zbrane.
  • Ruské sily neumožňujú Červenému krížu vstúpiť do frontového mesta Sčastia v Luhanskej oblasti.
  • V Černobyle zaznamenali zvýšené hodnoty žiarenia. Za nárast môže prach vyvolaný vojenskou technikou.

12:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oslovil ruského prezidenta Vladimira Putina a ponúkol mu, že si sadne za rokovací stôl. „Rád by som sa ešte raz obrátil na prezidenta Ruskej federácie. Boje prebiehajú po celej Ukrajine. Sadneme si za rokovací stôl. Aby sme zastavili smrť ľudí,“ povedal.

Oslovil aj Rusov: „Poďte von, vyjdite na námestia a žiadajte koniec vojny. Toto je naše právo. Je to tvoje právo."

12:49 Hranice na našej strane sú pokojné, nie je na nich žiaden zvýšený nápor. Ľudia prichádzajú v malých skupinách, po jednotlivcoch, zatiaľ nie je potreba zvyšovať kapacity. Po piatkovom mimoriadnom rokovaní vlády to uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Šéf rezortu vnútra poznamenal, že sú zmonitorované a pripravené ubytovacie kapacity v rámci zariadení migračného úradu či ministerstva vnútra. "Ľudia, ktorí prichádzajú z Ukrajiny, nežiadajú o nič. Oni len chcú prísť, majú zväčša príbuzných na Slovensku alebo niekde v iných krajinách," vysvetlil.

Na východnej hranici sú podľa slov Mikulca momentálne Ozbrojené sily SR, ktoré riešia v spolupráci s príslušníkmi Policajného zboru hotspoty, ktoré budú využité v prípade zvýšeného náporu prichádzajúcich ľudí na hranice. "Spolupracujeme s mnohými dobrovoľníckymi organizáciami. Budeme tam mať pripravené aj stany či ďalší materiál," dodal.  

HN/Adam Záhorský

12:38 Celkovo 10 624 Ukrajincov vstúpilo vo štvrtok do Rumunska cez jeho šesť hraničných priechodov po tom, ako Rusko napadlo Ukrajinu. Uviedol to v piatok rumunský minister vnútra Lucian Bode, informovala agentúra Reuters.

12:32 Ruské jednotky, ktoré vtrhli na Ukrajinu, ovládli životne dôležitý vodný kanál na zásobovanie Moskvou anektovaného ukrajinského polostrova Krym, ktorý za uplynulých osem rokov trpel nedostatkom vody. Informovala o tom agentúra AFP.

12:26 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok predpoludním vystúpil na tlačovej konferencii. Pred novinármi vyhlásil, že Moskva neuznáva súčasnú vládu v Kyjeve a chce ju "vyčistiť od nacizmu". Na otázku redaktora CNN, prečo ruská armáda obkľučuje Kyjev, neodpovedal.

Rusko je podľa Lavrovových slov pripravené na rozhovory s Kyjevom v prípade, že sa ukrajinská armáda vzdá.
"Sme pripravení na rokovania v ktoromkoľvek momente, hneď ako ukrajinské ozbrojené sily zareagujú na našu výzvu a zložia zbrane," povedal Lavrov na tlačovej konferencii v Moskve.

AP/TASR

12:16 V Európe i vo svete čelíme podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej novej bezpečnostnej situácii, na ktorú je potrebné reagovať jasným signálom obrany a ochrany občanov i suverénnych krajín pred prípadnou agresiou. Hlava štátu to vyhlásila pred odletom na mimoriadny samit lídrov Severoatlantickej aliancie.

Čaputová zároveň uviedla, že nové sankcie proti Rusku nie sú dostatočné a je potrebné pokračovať v dialógu, aby vojenské útoky prestali, a pokiaľ je to možné, aby sa pri rokovacom stole dosiahol mier.

Zuzana Čaputová TASR/Dano Veselský

11:50 Ukrajinské ministerstvo vnútra rozdalo zbrane poslancom ukrajinského parlamentu.

11:33 Slovenská vláda schválila 13 miliónov eur na opatrenia v prípade prílevu veľkého množstva ľudí z vojnou zasiahnutej Ukrajiny.

Ministerstvo vnútra ich použije na posilnenie IT infraštruktúry na hranici s Ukrajinou i na dobudovanie a posilnenie infraštruktúry azylových zariadení.

11:26 Približne 29-tisíc ľudí prišlo za posledných 24 hodín do Poľska z Ukrajiny. Tisíce z nich sami seba označujú za vojnových utečencov. Povedal to v piatok hovorca poľských bezpečnostných služieb Stanislaw Zaryn. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

"Približne polovica z tohto počtu sú ľudia, ktorí tvrdia, že utekajú pred vojnou a malo by sa s nimi preto zaobchádzať ako s vojnovými utečencami," povedal Zaryn pre rozhlasovú stanicu Radio Plus.

11:25 Vláda schválila na svojom piatkovom rokovaní 13 miliónov eur na opatrenia v prípade prílevu veľkého množstva ľudí z vojnou zasiahnutej Ukrajiny. Ministerstvo vnútra SR ich použije na posilnenie IT infraštruktúry na hranici s Ukrajinou i na dobudovanie a posilnenie infraštruktúry azylových zariadení.

11:13 Česká republika po veľvyslanectve v Kyjeve uzavrela i svoj generálny konzulát v ukrajinskom meste Ľvov. TASR informuje na základe správy servera Novinky.cz, ktorý sa odvoláva na vyhlásenie českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského.

Pomoc pre českých občanov je organizovaná zo susedných krajín. V projekte Dobrovoľnej registrácie občanov Českej republiky pri cestách do zahraničia (DROZD) na Ukrajine evidovali približne 150 osôb. Ľudia sa v tomto systéme môžu registrovať v prípade ťažkostí v zahraničí, píšu Novinky.cz.

11:11 Slovensko poskytne Ukrajine na urýchlenú humanitárnu pomoc jeden milión eur. Rozhodla o tom vláda SR na piatkovom mimoriadnom rokovaní. Príspevok bude distribuovaný prostredníctvom príspevkov do medzinárodných organizácií a nástrojov rozvojovej spolupráce.

11:04 Nevybuchnutá raketa v Charkove

10:58 Kyjevom sa sporadicky ozýva streľba. LIVE video z centra mesta:

10:54 Únia európskych futbalových zväzov presunula finále Ligy majstrov 2022 z Petrohradu do Paríža. Výkonný výbor UEFA na dnešnom zasadnutí tiež rozhodol, že ruské a ukrajinské kluby a národné tímy zúčastňujúce sa súťaží UEFA budú musieť hrať svoje domáce zápasy na neutrálnych štadiónoch.

10:52 Lotyšský prezident Egils Levits v piatok vyhlásil, že žiada ešte ďalekosiahlejšie represívne opatrenia proti Rusku ako odvetu za ruskú inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra DPA. "Najdôležitejšie je izolovať tento zločinecký režim od sveta podobne ako Severnú Kóreu. Pretože takýto režim ohrozuje nielen Ukrajinu, ale aj Európu a celý svet," povedal Levits.

10:40 Ukrajina zrušila vekové obmedzenia pre vstup do svojej armády, oznámil veliteľa Jurij Galuškin: "Dnes Ukrajina potrebuje všetko." „Všetky postupy pre vstup do TPO sú zjednodušené. Noste pri sebe len pas a identifikačný kód. Neexistujú žiadne vekové obmedzenia."

10:35 V oblasti Obolon, kde prebiehala bitka, prešlo obrnené vozidlo cez obyčajné auto. Po nehode sa očití svedkovia ponáhľali zachrániť vodiča. Podľa dostupných informácií prežil.

10:32 Počítačové servery poľskej vlády čelili v uplynulých dňoch zvýšenému počtu kybernetických útokov. Uviedol to v piatok vládny predstaviteľ zodpovedný za kybernetickú bezpečnosť, informovala agentúra Reuters.

10:31 Pracovníci Migračného informačného centra Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) v SR v súčasnosti prijímajú vo zvýšenej miere žiadosť o konzultáciu zo strany občanov Ukrajiny. TASR to potvrdila vedúca úradu IOM v Bratislave Zuzana Vatráľová.

"Žiadosti prichádzajú jednak od Ukrajincov, ktorí žijú a pôsobia na Slovensku, tí sa pýtajú, akým spôsobom môžu dostať na Slovensko svojich blízkych," informovala. "Migračné informačné centrum však kontaktujú aj priamo ľudia z Ukrajiny, ktorí chcú vedieť, za akých podmienok môžu prísť a zostať na Slovensku," dodala.

HN/Marek Radoslav

10:14 Kyjevom sa opäť ozývajú sirény. Pred pár minútami ohlásila oficiálna webová stránka Kyjeva letecký poplach. "Bola vyhlásená letecká výstraha! Okamžite choďte do najbližšieho krytu," vyzýva krátka správa obyvateľov metropoly.

10:13 Predstaviteľ ukrajinského ministerstva vnútra v piatok vyhlásil, že ruská armáda za uplynulých 24 hodín zasiahla 33 civilných objektov. Pri úderoch podľa neho zomreli aj dve deti. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Rusi tvrdia, že neútočia na civilné objekty, ale za uplynulých 24 hodín bolo zasiahnutých 33 civilných objektov," povedal pre Reuters Vadym Denysenko.

Ukrajinská armáda tvrdí, že v Obolone v Kyjeve zabila ruských vojakov oblečených v uniforme Ozbrojených síl Ukrajiny. Informoval o tom poradca šéfa ukrajinského ministerstva vnútra Anton Geraščenko. Potvrdzuje to aj toto video, ktoré však v dôvodu drastických záberov na našom webe neuverejňuje.

10:08 V okolí zakázanej zóny v Černobyle zaznamenali zvýšené hodnoty gama žiarenia. Inšpektorát jadrového dozoru však informuje, že nárast radiačného pozadia v Černobyle je nevýznamný a je spôsobený prachom vyvolaným vojenskou technikou. Píše o tom Nexta na Twitteri.

10:06 Spravodajca ČT24 musel ukončiť priamy prenos, pretože v Kyjeve sa opäť rozozvučali sirény.

10:02 Teroristická organizácia Taliban vyzvala Rusko a Ukrajinu, aby „krízu vyriešili dialógom a mierovými prostriedkami“. Taliban monitoruje situáciu na Ukrajine a má obavy z možných civilných obetí, uviedol na Twitteri hovorca Talibanu Abdul Kahar Balkhiv.

10:00 Z pokusu zničiť štátnosť Ukrajiny obvinil v piatok ruského prezidenta Vladimira Putina francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. Le Drian zároveň upozornil, že „bezpečnosť“ ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je „ohrozená“.

„Toto je totálna vojna. Putin sa rozhodol... vymazať Ukrajinu z mapy národov,“ povedal šéf francúzskej diplomacie pre rozhlasovú stanicu France Inter.

9:56 Ruské sily neumožňujú Červenému krížu vstúpiť do frontového mesta Sčastia v Luhanskej oblasti. Mesto čelí neustálemu bombardovaniu, nie je tu žiadna elektrina ani voda a evakuácia je nemožná, povedal šéf luhanskej regionálnej štátnej správy Sergej Gaidaj.

9:51 V kyjevskej štvrti Obolonskyj sa ozývala streľba z ručných zbraní a výbuchy - chodci sa rozbehli hľadať bezpečný úkryt. Väčšie explózie bolo počuť až do centra ukrajinskej metropoly. Ruské jednotky dorazili k predmestiam Kyjeva vo štvrtok po tom, čo vojaci vo vrtuľníkoch zaútočili na letisko pri hlavnom meste v blízkosti štvrte Obolonskyj, spresňuje AFP.

9:49 Kyjev je podľa slov poradcu ukrajinského prezidenta Mychajla Podoľaka pripravený rokovať s Ruskom o neutralite; žiada však bezpečnostné záruky. TASR o tom informuje na základe piatkových správ stanice BBC a agentúry Unian.

9:28 Ukrajinská vláda zháňa dobrovoľníkov z radov hackerov, aby pomohli chrániť kritickú infraštruktúru a podnikli proti ruským kybernetickým útokom protiútok. Na inváziu Ruska na Ukrajinu tiež reagovala skupina Anonymous. 

Tá na sociálnych sieťach vyhlásila Rusku kybernetickú vojnu a v posledných hodinách už zaútočila na web ruskej štátnej televízie Russia Today (RT).

Kybernetický útok web dočasne vyradil z prevádzky. Anonymous sa už k akcii prihlásili. Chcú sa postaviť Rusku. Na svojom twitterovom profile zverejnili správu, že je teraz hnutie so zemou v kybernetickej vojne.

9:21 Situácia na slovensko-ukrajinských hraniciach je zatiaľ pokojná, aj keď k nám prúdia davy ľudí. O aktuálnej situácii pravidelne informuje polícia na Facebooku.

9:15 Bývalý boxerský šampión v ťažkej váhe a terajší starosta Kyjeva Vitalij Kličko povedal, že sa pripojí k svojmu bratovi Vladimirovi a budú spoločne bojovať v "krvavej vojne" proti ruskej armáde.

,,Nemám inú voľbu, musím to urobiť. Budem bojovať," povedal britskej televízii ITV 50-ročný starosta Kličko, ktorý sa za jeho športovej kariéry prezýval Doktor železná päsť. Kyjev je podľa neho v ohrození a nedôležitejšie je spolupracovať s políciou a s armádou na ochrane kritickej infraštruktúry. Napríklad zaistiť, aby neboli prerušené dodávky elektriny, plynu a vody.

Civilisti sú podľa Klička pripravení bojovať po boku vojakov. ,,Verím v Ukrajinu, verím v moju krajinu a verím vo svojich ľudí," povedal.

Reuters

8:59 Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský dnes pred rokovaním vlády oznámil, že Slovensko má pripravených 31-tisíc lôžok, z toho 5380 pre potreby ozbrojených síl a NATO. Podľa jeho slov budú migranti z Ukrajiny umiestnení v najbližšom zdravotníckom zariadení.

Ministerstvo zdravotníctva kooperuje s armádnymi a policajnými zložkami. V pohotovosti sú hlavne nemocnice na východe Slovenska, rovnako tak aj ZSS Bratislava a Košice, ktoré majú dokopy 150 staníc pozemnej záchrannej služby a sedem leteckých. Pripravený je aj Červený kríž a Samaritáni. Ľudí vyzval, aby prišli darovať krv.

8:54 V Kyjeve sa strieľa. Stanica metra Obolon je uzavretá a v jej blízkosti sa ozývajú delostrelecké salvy.

8:51 Ľudia v Charkove spali v metre. „Naozaj dúfam, že ruskí vojaci sú na seba hrdí. Samozrejme, že „len plnili rozkazy,“ píše sa na Twitteri.

8:44 Ruské ozbrojené sily dobyli osadu Diemer od ukrajinských síl v Kyjevskej oblasti, asi 25 kilometrov od Hostomeľu. Video ukazuje postupujúce ruské vojská. 

8:35 Ukrajinská metropola Kyjev dnes ráno vyhlásila letecký poplach, miestne úrady vyzývajú obyvateľov, aby sa presunuli do najbližších protileteckých krytov. Podľa denníka The New York Times sa varovné sirény rozozneli aj v Ľvove na západe krajiny.

8:22 Rusko bude podľa Zelenského slov bude musieť „skôr či neskôr“ s Kyjevom hovoriť. „Hovoriť o tom, ako ukončiť boje a zastaviť túto inváziu,“ povedal ukrajinský prezident. Čím skôr sa táto konverzácia začne, tým menej strát utrpí aj Rusko samotné, uviedol Zelenskyj vo videu. 

Udržiavať pri živote šancu na dialóg s ruským prezidentom Vladimirom Putinom po tom, čo spustil inváziu na Ukrajinu, je užitočné, uviedol v piatok aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

8:13 Poľsko sa rozhodlo rozmiestniť v blízkosti hraníc s Ukrajinou deväť prijímacích miest pre utečencov. Tie sú v Dorohusku, Dolgobyčeve, Zosine a Hrebennom v Lubelskom vojvodstve a v Korchove, Medike, Budomerži a Krostsenku v Podkarpatskej oblasti, píše UNIAN. Ďalší deviaty bod sa stavia na železničnej stanici v Przemysli.

8:05 Ruská armáda údajne vzala robotníkov z jadrovej elektrárne v Černobyle ako rukojemníkov, uviedla tlačová tajomníčka Bieleho domu Jane Psakiová. „Máme spoľahlivé informácie, že ruskí vojaci teraz držia zamestnancov černobyľských podnikov ako rukojemníkov. Ide o nezákonné a nebezpečné zadržiavanie osôb, ktoré môže podkopať služby určené na udržanie funkčnosti zariadení na skladovanie jadrového odpadu. Odsudzujeme tieto činy a žiadame ich prepustenie,“ povedala.

7:30 Medzinárodná hackerská skupina Anonymous vyhlásila v noci na piatok „kybernetickú vojnu" proti ruskej vláde. TASR o tom informuje na základe správy ruskej verzie stanice Deutsche Welle (DW). „Kolektív Anonymous je oficiálne vo vojne proti ruskej vláde,” uviedla skupina na svojom účte na sociálnej sieti Twitter.

Skupina ďalej na Twitteri oznámila, že napadla a znefunkčnila oficiálnu webovú stránku ruského kanálu RT News, ktorý skupina Anonymous označila za „propagandistický”.

6:59 „Strašné raketové útoky mierili na Kyjev. Naposledy naše hlavné mesto zažilo niečo podobné v roku 1941, keď ho napadlo nacistické Nemecko. Ukrajina toto zlo (vtedy) porazila a porazí ho aj teraz,” napísal Kuleba na sociálnu sieť Twitter.

Americký minister obrany Lloyd Austin uviedol podľa denníka The Guardian v noci na piatok počas telefonátu s americkými zákonodarcami, že ruské mechanizované jednotky vstúpil z Bieloruska na územie Ukrajiny a nachádzajú sa len približne 32 kilometrov od Kyjeva.

6:43 Takto to v noci vyzeralo v 270-tisícovom ukrajinskom meste Sumy, ktoré sa nachádza neďaleko hraníc s Ruskom.

6:30 Ukrajine sa podarilo znovu získať vo štvrtok večer kontrolu nad letiskom Hostomeľ neďaleko Kyjeva. O toto strategicky významné letisko, ktoré by sa v prípade obsadenia mohlo stať pre ruskú armádu bránou do Kyjeva, prebiehajú boje celý deň.

5:00 Ukrajinská armáda zostrelila v piatok skoro ráno nad Kyjevom lietadlo nepriateľa. To následne pri páde narazilo do deväťposchodovej obytnej budovy, ktorá začala horieť. Podľa Reuters nie je jasné, či išlo o pilotované alebo bezpilotné lietadlo. Niektoré verzie hovoria, že mohlo ísť aj o ruskú riadenú raketu Kaliber.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko neskôr vyvrátil prvé predpoklady o obetiach, pričom uviedol že na budovu dopadli úlomky rakety a pri incidente utrpeli zranenia traja ľudia - z toho jeden je vo vážnom stave. „Záchranári vezú ľudí do nemocnice. Na mieste zasahujú všetky záchranné zložky. Dom horí a hrozí, že sa zrúti,” napísal Kličko na sociálnej sieti Telegram.  

4:03 Niekoľko novinárov počulo v piatok v skorých ranných hodinách v Kyjeve hlasné výbuchy. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian. Reportérka tohto denníka Emma Grahamová Harrisonová potvrdila, že v Kyjeve počula niečo, čo je možné prirovnať k sérii hlasných výbuchov.

„Práve pokračujú útoky raketami s plochou dráhou doletu alebo balistickými raketami. Počul som dva silné výbuchy,” napísal na sociálnej sieti Telegram poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko, píše agentúra AFP.

2:24 Na protestoch proti ruskej invázii na Ukrajinu, ktoré sa vo štvrtok uskutočnili vo viacerých ruských mestách, bolo zadržaných vyše 1700 ľudí. Informoval o tom spravodajský portál Meduza.io s odvolaním sa na nezávislé združenie OVD-Info. Meduza spresňuje, že k zatknutiu účastníkov týchto protivojnových protestov prišlo celkovo v 53 ruských mestách.

Zatýkanie na proteste v Moskve TASR/AP Photo/Dmitry Serebryakov

01:02 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval v noci na piatok o smrti 137 Ukrajincov, ktorí zahynuli počas prvého dňa ruskej vojenskej invázie na Ukrajine. Ukrajinský líder v príhovore zverejnenom na jeho oficiálnom účte na sociálnej sieti Facebook tiež uviedol, že je pre nepriateľa cieľom „číslo jeden” hneď po svojej rodine. „Ostávam v hlavnom meste a moja rodina tiež,” dodal.

Ukrajinský prezident poprel tvrdenia Ruska, že útočí iba na vojenské objekty. Zelenskyj uviedol, že "nepriateľ" útočí na celom území Ukrajiny, a to aj na civilné objekty a „zabíja ľudí”. „Je to podlé a nikdy im to neodpustíme,” uviedol Zelenskyj.

„Vážení občania Ruskej federácie! Dnes večer začali bombardovať obytné štvrte hrdinského mesta Kyjev. Všetko mi to pripomína rok 1941. Všetkým občanom [Ruska], ktorí prídu protestovať, chcem povedať: vidíme vás. Znamená to, že ste nás počuli. To znamená, že nám začnete dôverovať. Bojujte za nás, bojujte proti vojne,“ povedal Zelenskyj.

Reuters

00:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil vo štvrtok na území Ukrajiny všeobecnú mobilizáciu. V dokumente sa ďalej uvádza, že mobilizácia záložníkov a brancov bude v platnosti 90 dní.

Ukrajinská štátna pohraničná stráž pritom už predtým na Facebooku informovala, že z dôvodu zavedenia stanného práva na území Ukrajiny nemôžu krajinu dočasne opustiť určité skupiny obyvateľstva.

Včerajší ONLINE z vojny na Ukrajine nájdeš tu

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 09:23