Unsplash/King's Church International, Mikhail Nilov
StoryEditor

Jona v detstve pravidelne zneužívali. Teraz ako policajt pomáha obetiam znásilnenia

kam09.03.2022., 07:00h
Policajt, ​​ktorý bol v detstve zneužívaný, dnes bojuje za pomoc obetiam znásilnenia.
Lajkuj Brainee.sk na

Jon Needham ani zďaleka nemal také detstvo, ako mnohí jeho rovesníci. Vyrastal na „chudobou postihnutom“ obecnom sídlisku v severnom Anglicku s vidinou lepších zajtrajškov, ktoré sa však premenili na nočnú moru. Nevzdal sa a dnes pomáha ľuďom, ktorí si prešli rovnakým peklom ako on.

Situácia v jeho detstve sa najviac zhoršila v momente, keď sa jeho otec dostal do väzenia. Matke diagnostikovali „rozsiahlu poruchu“, na základe ktorej bola prevezená do zabezpečenej nemocnice. Mal iba sedem rokov, keď sa dostal do pestúnskej starostlivosti, píše portál LADbible.

Znásilnenie Pexels/Anete Lusina

Pravidelné znásilňovanie

Práve toto obdobie sa stalo najizolovanejším a najtraumatickejším obdobím jeho života, ktoré malo odvtedy pre neho trvalý vplyv na celé desaťročia. Umiestnili ho do izby s dospelým človekom, ktorý ho celý rok pravidelne znásilňoval.

„Zafixoval by som sa na svetlo v diaľke, napríklad oranžové svetlo, alebo niečo, čo prešlo cez záves, pretože to nebolo vždy v noci, ale aj cez deň,“ povedal 46-ročný muž pre LADbible. „Ľudia hovoria, že som dobrý hráč pokru, pretože sa v mojej mysli dokážem dostať na to miesto, kde neprejavujem žiadne emócie, neprejavujem žiadne pocity.“

Ako ďalej prezradil, podobnú taktiku použil aj pri niekoľkých teroristických útokoch, ktoré sa udiali v posledných rokoch. Tvrdí, že ho to chráni nielen mentálne, ale aj emocionálne.

​Páchateľ jeho zneužívania mal vojenské pozadie a raz vtrhol do miestnosti s plynovou maskou a nožom, čo spôsobilo, že sa od strachu pomočil. Ako sám hovorí, nie je prekvapením, že z neho vyrastala nervózna troska. V skutočnosti mu jeho skúsenosti zanechali posttraumatickú stresovú poruchu.

Nakoniec sa však dostal z pestúnskej starostlivosti, keď jeho otca prepustili z väzenia a on strávil nasledujúcich 20 rokov plávaním z práce do práce a cítil sa stratený. Ale v roku 2009, po mnohých neúspešných pokusoch, sa dostal do policajného zboru.

Zobral život po vlastných rúk

Rozhodol sa preto konečne prehovoriť. „Keď som sa dostal pred súd, sudca mi povedal: ‚Prečo si nehovoril skôr?‘, pretože mi trvalo 26 rokov, kým som o tom vôbec bol schopný hovoriť.“ Nakoniec však páchateľ skončil na slobode a Jon zostal sužovaný záchvatmi paniky. Dokonca vôbec nevychádzal z domu.

Nakoniec mu pomohli sedenia a terapia. „Je to trochu ako keby ste mali operáciu - spočiatku je to bolestivé, na pár sedení, a potom, keď prejde pár týždňov, som sa začal cítiť oveľa lepšie.“

Teraz pracuje v oddelení pre správu páchateľov, kde sa zaoberá vážnymi a organizovanými zločincami, pracuje tiež na tom, aby pomohol svojim kolegom porozumieť skúsenostiam osôb, ktoré prežili zneužívanie, a jeho cieľom je vytvoriť „veľvyslanca obetí“ vo všetkých silách v Spojenom kráľovstve.

„Dáme by obetiam a pozostalým skutočný hlas v rámci služby, a nie akékoľvek zaškrtávacie políčka, hovorí. „Veci nikdy neboli také dobré. Netrpím depresiami. Neľutujem. Pocit viny a hanby sú preč - žiadne nemám,“ dodal na záver muž, ktorý dnes pomáha obetiam znásilnenia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:35