Pexels/RODNAE Productions
StoryEditor

Obťažovanie a znásilnenie. Toto je pravda o kontroverznej vianočnej piesni, ktorú si spievaš aj ty

Miroslav Kamody20.12.2021., 12:00h
Pieseň, ktorú pozná každý milovník vianočných sviatkov, je kontroverznejšia, ako si možno chceš priznať. Je však kritika na mieste?
Lajkuj Brainee.sk na

K vianočnej atmosfére neodmysliteľne patrí tona jedla, stromček, ozdoby a samozrejme aj piesne. Mnohé z nich si spievame už desiatky rokov a stále pribúdajú nové. Mnohé z nich, napríklad Poďme bratia do Betlehema či Jingle Bells, sa stále tešia obrovskej popularite.

K najúspešnejším vianočným histórie môžeme bez pochýb zaradiť album Christmas od Michaela Bublého. K decembru 2021 predal už 14 miliónov kópií, čo ho radí medzi najpopulárnejšie albumy 21. storočia. My sa dnes pozrieme na skladbu Baby It's Cold Outside, ktorá sa síce na Bublého slávny album nedostala, no jej cover nahral s Idinou Menzel.

Rovnako populárna ako kontroverzná

Pieseň, ktorá vznikla v roku 1944 a preslávil ju film Neptune's Daughter z roku 1949, naspievalo mnoho slávnych spevákov. Medzi nimi Dean Martin, Bing Crosby, Louis Armstrong, Ray Charles, Tom Jones, Kelly Clarkson, Lady Gaga, Avril Lavigne, Sia či John Legend s Kelly Clarkson.

V priebehu posledných desiatich rokov sa pieseň stala jednou z najkontroverznejších vianočných skladieb, a to aj napriek tomu, že nikdy nesúvisela s týmito sviatkami. Pre mnohých je problémom samotný text, ktorý v sebe nesie prvky sexuálneho obťažovania a znásilnenia.

Neutíchajúci nátlak

V skladbe muž vystupuje ako predátor a žena ako obeť, pričom jej on nechce dovoliť odísť z jeho bytu. Presviedča ju, že vonku aj tak nie sú žiadny taxíky, no ona sa bráni tým, že rodičia sa o ňu budú strachovať a sestra podozrievať. On jej oponuje, že má studené ruky, ktoré treba zohriať, zimomriavky pri jej dotykoch a lahodné pery.

​Dokonca ju nahovára, že ak odíde von do zimy, dostane zápal pľúc a zomrie. Všetko sa začína zhoršovať pri veršoch, kde sa ženy pýta muža, čo to v má v nápoji a jasne mu povie, že odpoveď je nie. On však aj tak neprestáva v nátlaku.

Mnohí ľudia sa nad textom nikdy nezamysleli do momentu, kým si ho neprečítali. Nakoniec netajili znechutenie, vďaka čomu sa zdvihla vlna odporu k piesni. Viacero rádií sa rozhodlo počas silnejúceho nárastu hnutia Me Too pieseň vyradiť z vysielania. Skladba dokonca dostala aj hraný videoklip, ktorý verne odráža sexuálne narážky a žena sa vyslobodí iba preto, že muža napadne.

Asi sa zhodneme na tom, že samotný text s Vianocami nemá nič spoločné. Vianočnou sa stala iba preto, že, podobe ako napríklad Walking in a Winter Wonderland, sa v nej spieva o snehu, ktorý si automaticky spájame s vianočným obdobím.

Vstupenka na párty

Rovnako tak však v skutočnosti nesúvisí ani so znásilnením. Ak chceme pochopiť skutočný význam piesne, musíme sa vrátiť do roku 1944. O jej vznik sa zaslúžil Frank Loesser, geniálny skladateľ muzikálov, aby ju spolu s manželkou Lynn hrali na večierkoch.

Vtedy sa totiž od ľudí v Hollywoode očakávalo, že budú vystupovať na večierkoch a pieseň bola okamžite populárna. Loesserovcov nakoniec dostala všade, kam chceli. „Bola to naša vstupenka na kaviár a hľuzovky,“ napísala neskôr Lynn. Pieseň bola taká úspešná, že sa neskôr dostala do filmu a dokonca získala aj Oscara za najlepšiu skladbu. 

Web INC píše, že obhajcovia piesne zdôrazňujú potrebu chápať ju v jej historickom kontexte. Vysvetľujú, že v štyridsiatych rokoch 20. storočia žena, ktorá dobrovoľne strávila noc u muža, čelila vážnemu nesúhlasu spoločnosti. Žena v piesni naozaj chce zostať, ale obáva sa spoločenských a rodinných dôsledkov, ak tak urobí – takže mužovo naliehanie jej umožňuje robiť to, čo skutočne chce.

Zástancovia aj kritici

„Zdá sa, že Loesser určite napísal pieseň s touto dynamikou na mysli. Všetky námietky speváčky súvisia s tým, čo si pomyslí jej rodinný príslušník a susedia, a v jednom momente spieva: Mala by som povedať nie, nie, nie, pane. / Aspoň poviem, že som sa snažila. A potom je tu, samozrejme, fakt, že na konci piesne sa k nemu pridala v refréne Baby It's Cold Outside“, vysvetľuje pieseň YouTuber The Pop Song Professor.

„Čo je v tomto nápoji?“ zase bola bežná fráza obdobia používaná na obchádzanie spoločenských očakávaní obviňovaním svojich činov z vplyvu alkoholu. Susan Loesser, dcéra skladateľa Franka Loessera, pripísala kontroverziu tomu, že pieseň bola spojená s Billom Cosbym v televíznych programoch ako Saturday Night Live a South Park, satiricky zobrazovaná v podaní komika, ktorý bol obvinený zo sexuálneho napadnutia mnohých žien a bol odsúdený v jednom prípade, ktorý bol nakoniec zrušený.

Nepomohla tomu ani scéna z oscarového filmu, kde muž skutočne nechce ženu pustiť a niekoľkokrát jej zablokuje dvere. Nemôžeme zabúdať ani na fakt, že slovo nie jednoducho znamená nie a mnoho sexuálnych predátorov sa v minulosti bránilo tým, že slovo nie vnímali ako áno.

John Legend a Kelly Clarkson sa snažili pieseň upraviť a vyhodiť z nej sexuálne narážky, vďaka čomu sa paradoxne stala ešte viac sexistická. Autori piesní Lydia Liza a Josiah Lemanski to však urobili správne a napísali nový a zábavný text, ktorý obsahuje repliky ako: Baby, som v pohode. Časť výnosov z tejto novej verzie je venovaná organizáciám, ktoré pomáhajú obetiam sexuálneho násilia.

Nakoniec teda môžeme o piesni Baby It's Cold Outside povedať dve veci. Tou prvou je, ide a zároveň nejde o vianočnú pesničku. Druhou, že ide a zároveň nejde o pieseň o znásilnení a sexuálnom obťažovaní. V oboch prípade ide o uhol pohľadu. Je len na tebe, či budeš skladbu považovať za vianočnú klasiku, alebo oscarový hit o znásilnení počas snehovej búrky. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 19:53