LekáriUnsplash/National Cancer Institute
StoryEditor

Lekári odmietli operovať vážne chorého trojročného chlapca. Ako dôvod uviedli, že rodičia nie sú očkovaní

jhriDnes04.02.2022., 08:50h
Trojročný chlapec z Cypru s vážnym srdcovým ochorením potrebuje urgentnú liečbu, ktorú mu miestni lekári neboli schopní poskytnúť. Nemocnice v niekoľkých krajinách ho však odmietli prijať, pretože jeho rodičia neboli očkovaní.
Lajkuj Brainee.sk na

Dieťa potrebuje špeciálny tím lekárov, ktorý Cyprus nemá k dispozícii. Ministerstvo zdravotníctva sa preto dohodlo s nemocnicou vo Frankfurte, že pacienta prevezme. Deň pred odletom ale prišlo z Nemecka odmietnutie.

Dôvod? Rodičia dieťaťa nie sú očkovaní vakcínou proti covidu-19. Cyprus navrhol, aby teda chlapca odprevadil právny zástupca namiesto rodičov, ale aj to Nemci odmietli, uvádza server Politico.

Oficiálne to nie je povinnosť 

Podľa nemeckého ministerstva zdravotníctva neexistujú špecifické pravidlá, ktoré by nemocniciam zakazovali prijímať neočkovaných ľudí. Avšak, každá nemocnica si môže nastaviť vlastný systém toho, koho za akých podmienok vpustí.

Podobný prístup aplikuje aj EÚ ako celok. „Zdravotná politika vrátane očkovacej politiky a jej konkrétne implementácie sú zodpovednosťou členských štátov, nie Európskej komisie,“ uviedol hovorca zdravotníckeho odboru Európskej komisie. 

Lekár Operácia Unsplash/National Cancer Institute

​Cyprus sa pokúsil dohodnúť aj s nemocnicami mimo Únie. Avšak z rovnakých dôvodov ako v Nemecku nepochodil ani vo Veľkej Británii a Izraeli.

Kliniku našli v Grécku

Nakoniec sa cyperskému ministerstvu zdravotníctva podarilo dohodnúť so súkromnou klinikou v Aténach. Chlapec bol do Grécka v sobotu prevezený. Riaditeľ pediatrickej kliniky Makarovej nemocnice Avraam Elia však zároveň povedal, že zdravotníci varovali rodičov, že pravidlá ohľadom prijatia nezaočkovaných jedincov sa aj u nich môžu sprísniť.

Stála tajomníčka cyperského ministerstva zdravotníctva Christinou Yiannakiová uviedla, že rodičia preto boli v dostatočnom predstihu informovaní o tom, že by bolo dobré sa očkovať. Zdravotníci im odporučili jednodávkovú vakcínu Johnson & Johnson. Rodičia podľa nich návrh odmietli.

Otec chlapca, Rus Alexej Matvejev žijúci na Cypre, tvrdí, že žiadnu takú ponuku nedostal. On aj matka dieťaťa sa však nakoniec na základe odporúčania Nemcov nechali vo štvrtok zaočkovať prvou dávkou vakcíny Pfizer/BioNTech.

Pôvodne pritom na očkovanie nevidel dôvod. „Pripadá mi nevhodné, aby sa niekto zdravý nechal očkovať,“ vyhlásil. Pripustil tiež, že si myslel, že nemecké nemocnice prijímajú aj nezaočkovaných.

Chlapec Dieťa Unsplash/Luna Lovegood

„Nevedel som, že musím byť očkovaný, aby moje dieťa bolo v tej nemocnici operované. Keby som to vedel, samozrejme by som to urobil,“ uviedol.

Podľa webu Politico prípad znovu vyvoláva etické otázky ohľadom vnútorných pravidiel zdravotníckych zariadení o prijímaní pacientov. Nemocnica v americkom Bostone odmietla vykonať transplantáciu srdca u tridsaťjedenročného pacienta, ktorý doteraz nemá očkovanie proti koronaviru a ani kvôli novému orgánu ho nehodlá postúpiť.

Pretože vakcína proti covid-19 je jednou z podmienok tunajšieho transplantačného programu, nemocnica muža zo zoznamu čakateľov odobrala.

Pochybnosti o oprávnenosti nároku na operáciu sprevádza tiež prípad prvej transplantácie srdca geneticky modifikovaného prasaťa človeku. Ukázalo sa, že pacient bol vo väzení za pobodanie muža, ktorý kvôli tomu skončil ochrnutý.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 11:32