Unsplash/Afif Kusuma
StoryEditor

Jedna z najväčších metropol sveta už nestačí. Indonézia schválila presun hlavného mesta

TASR18.01.2022., 10:20h
Indonézsky parlament schválil v utorok návrh zákona o presune hlavného mesta z preľudnenej Jakarty, kde žije desať miliónov obyvateľov, do zalesnenej oblasti na ostrove Borneo. Informovala o tom agentúra DPA.
Lajkuj Brainee.sk na

Minister pre národný rozvoj Suharso Monoarfa v pondelok oznámil, že nové hlavné mesto, ktoré vybudujú v provincii Východný Kalimantan, ponesie názov Nusantara. Ide o niekdajšie pomenovanie Malajského súostrovia, ktoré zahŕňa Indonéziu, Brunej, Malajziu, Singapur a južné oblasti Filipín.

Návrh zákona podporila väčšina poslancov, proti bola len malá Strana spravodlivosti a blahobytu (PKS). Indonézsky prezident Joko Widodo ohlásil plány na výstavbu kompletne novej metropoly v bornejskej džungli, v oblasti medzi mestami Balikpapan a Samarinda, ešte v roku 2019, avšak realizácia tohto plánu sa oneskorila pre pandémiu COVID-19.

Jakarta Unsplash/Voicu Horațiu

​Premiestnenie zdôvodnil slovami, že v Jakarte dochádza k častým záplavám, neustálym dopravným zápcham a život v nej je poznamenaný zlou kvalitou ovzdušia. Ako zistili výskumníci Bandungského inštitútu technológií, 20 percent rozlohy Jakarty sa momentálne nachádza pod úrovňou hladiny mora a očakáva sa, že do roku 2050 sa toto číslo takmer zdvojnásobí.

K postupnému poklesu podložia metropoly dochádza sčasti v dôsledku intenzívneho odčerpávania podzemných vôd.
Náklady na presun indonézskeho hlavného mesta sa odhadujú na 32 miliárd dolárov.

​Ak všetko pôjde podľa plánu, prví štátni predstavitelia by sa mali do nových sídel svojich úradov presunúť začiatkom roku 2024, posledný rok druhého a zároveň posledného funkčného obdobia súčasného prezidenta.

Nové hlavné mesto má podľa iniciátorov projektu rešpektovať princípy trvalo udržateľného rastu. Kritici však tvrdia, že príslušný zákon bol prijatý narýchlo, pričom o ňom neprebehla dostatočná verejná diskusia a do úvahy sa nebrali ani environmentálne otázky.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 10:40