TASR/AP
StoryEditor

Trpká pachuť po zázraku medicíny. Muž, ktorý dostal srdce z prasaťa, sedel vo väzení za zmrzačenie človeka

Miroslav Kamody17.01.2022., 10:00h
Informácie o prelomovej operácii zatienila krvavá minulosť muža, ktorý ako prvý na svete prijal geneticky modifikované srdce z prasaťa.
Lajkuj Brainee.sk na

Len pred pár dňami sme ti priniesli informáciu o mužovi menom David Bennet, ktorý sa stal súčasťou medicínskej histórie. Americkým lekárom sa podarilo transplantovať prasacie srdce človeku. Je to vôbec prvá transplantácia, kedy človek prijal geneticky modifikované srdce z prasaťa.

„Bolo to - buď zomriem, alebo podstúpim túto transplantáciu. Viem, že je to výstrel do tmy, ale je to moja posledná voľba,“ vysvetlil Bennett pre BBC deň pred operáciou. Následne na to svet zaplavila správa, že všetko sa podarilo bez väčších komplikácií. Medicínsky úspech však zatienila Bennetova temná minulosť, píše web Unilad.

Krvavá minulosť

The Washington Post totiž prišiel s informáciou, že Bennet 30. apríla 1988 údajne sedemkrát bodol muža menom Ed Downer v bare v Hagerstowne v štáte Maryland, keď ho údajne videl flirtovať s jeho manželkou. Bennet bol potom odsúdený na desať rokov väzenia a musel rodine zaplatiť 3,4 milióna dolárov.

Leslie Shumaker Downer, brat obete, v rozhovore pre The Washington Post povedal: „Devastácia a trauma, s ktorou sa moja rodina musela roky a roky potýkať... Teraz dostáva [David Bennett] druhú šancu s novým srdcom – ale prial by som si, podľa môjho názoru, aby sa dostala k zaslúženému príjemcovi.“

Ed Downer zostal dve desaťročia na invalidnom vozíku a v roku 2005 dostal mozgovú príhodu. O dva roky neskôr zomrel. Jeden z Edových bratov, ktorý bol EMT (Emergency Medical Technician - človek certifikovaný na základné medicínske úkony), ho vysadil v ten večer v bare a neskôr ho zavolali, aby reagoval na útok.

​Od incidentu sa Edov brat údajne stal závislým na opioidoch a zomrel v roku 1999 na predávkovanie. Zdravotné centrum Marylandskej univerzity, kde k operácii došlo, však vydalo vyhlásenie, v ktorom podrobne uvádza, ako je liečba pacienta založená výlučne na jeho zdravotných potrebách.

Nemôžeme sa pozerať na osobnú minulosť pacientov

„Život zachraňujúca starostlivosť pre každého pacienta, ktorý prichádza cez naše dvere na základe svojich zdravotných potrieb, nie svojho pôvodu alebo životných okolností... Tento pacient k nám prišiel v akútnej núdzi a o jeho vhodnosti na transplantáciu sa rozhodlo výlučne na základe jeho zdravotných záznamov,“ napísalo zdravotné centrum v reakcii.

Predtým však bola Bennettovi odopretá spôsobilosť na transplantáciu nielen zo zdravotných, ale aj nemedicínskych dôvodov. Na smrteľnej posteli v nemocnici v Baltimore však dostal rizikovú voľbu.

Bennettov syn tiež vydal vyhlásenie týkajúce sa operácie. „Mojím zámerom tu nie je hovoriť o minulosti môjho otca. Mojím zámerom je zamerať sa na prelomovú chirurgiu a želanie môjho otca - prispieť k vede a potenciálne zachrániť životy pacientov v budúcnosti,“ povedal.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 11:14