V apríli 2018 sa 43-ročný Jérôme Hamon stal prvým človekom na svete, ktorá dostala dve transplantácie tváre. Muž, ktorý trpí neurofibromatózou typu 1, genetickou poruchou, ktorá mu spôsobila na tvári benígne, znetvorujúce nádory, pôvodne prešiel transplantáciou tváre v roku 2010, ale jeho telo začalo odmietnuť novú tvár v roku 2016. Žil dva mesiace bez tváre kým mu francúzski chirurgovia dali novú tvár. Úspešná operácia dokázala, že opätovná transplantácia je možná.pxhere.com
StoryEditor

V Česku vykonali vlani rekord v transplantáciách. Slovensko chce posilniť darcovský program

10.01.2022, 06:00
Autor:
redred
Slovensko sa v roku 2020 dostalo v počte orgánových transplantácii na 15. priečku v hodnotení krajín Európskej únie. Teraz zintenzívňuje transplantačný program obličiek od živých darcov.

Pražský Inštitút klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) zažil vlani rekord v transplantáciách. Transplantoval najvyšší počet orgánov v histórii.

Ako informoval inštitút na svojom profile na sociálnej sieti, tím IKEM transplantoval najvyšší počet orgánov v histórii, celkom 542. „Práca lekárov a sestier na transplantačnom programe pokračovala napriek pandémiou. Vďaka tomu zachránili alebo výrazne skvalitnili život stovkám chorých z celej republiky,“ uviedli zástupcovia inštitútu na sociálnej sieti.

IKEM ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 06:27