EuroUnsplash/Ibrahim Boran
StoryEditor

Desaťtisíce za to, že si osláviš osemnástku? V tejto krajine odporúčajú platiť mladým len za to, že dospejú

mariDnes16.01.2022., 08:00h
Chudobnejšia polovica nemeckých obyvateľov zdedí niečo málo, alebo vôbec nič. Nemeckí výskumníci prichádzajú s nápadom, ako takú nerovnosť v krajine zmierniť.
Lajkuj Brainee.sk na

Chcú to urobiť tak, že každý občan by mal po dosiahnutí dospelosti dostať určitú sumu peňazí.

Podľa vedcov z Nemeckého inštitútu pre ekonomický výskum (DIW Berlin) by mal každý Nemec od štátu dostať k 18. narodeninám čiastku 20 000 eur, a to úplne bez záväzkov.

Finančný obnos by mal slúžiť na vzdelávanie, ako záloha na nehnuteľnosť alebo na začatie podnikania, píše denník Deutsche Welle.

Každý rok v Nemecku dosiahne dospelosť 750 000 obyvateľov. Pre štát by to znamenalo vynaložiť približne 22,6 miliardy eur ročne. Podľa ekonómov by štát financie mohol získať prostredníctvom zvýšenia dedičskej dane, zavedením dane pre ultrabohatých a reformou majetkových daní.

Nemecko Architektúra Unsplash/Ansgar Scheffold

Rastúca nerovnosť

„Ak skutočne chceme v dohľadnej dobe vytvoriť prosperitu pre každého, potom by sme mali znížiť vysokú úroveň majetkovej nerovnosti prerozdeľovaním, a to tým, že dáme polovici obyvateľov, ktorá nič nevlastní, základné dedičstvo,“ napísal v návrhu daňový expert think-tanku Stefan Bach.

​Experti z DIW upozorňujú na rastúcu nerovnosť, čo sa týka bohatstva. Najbohatších 10 percent nemeckých obyvateľov vlastní 67 percent všetkého majetku v krajine, najbohatšie percento potom asi 35 percent. Naopak chudobnejšia polovica spoločnosti vlastní zhruba percento všetkého majetku.

Nemecko Centrum mesta Unsplash/Jett Pongsakon

​Podľa Bacha by Giniho koeficient, ktorý sa využíva najmä na vyjadrenie rozloženia bohatstva v spoločnosti, poklesol o 5 až 7 percent. Bohatstvo najchudobnejšej polovice obyvateľstva by sa mohlo zvýšiť o 59 až 94 percent.

Giniho koeficient

Giniho koeficient meria rovnosť bohatstva medzi jednotlivcami, nadobúda hodnoty medzi 0 a 1. Čím je hodnota bližšie k 0, tým sú si ľudia rovnejší.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:12