Muž, ktorý sa nudíFacebook/mako/Unsplash/Kanashi
StoryEditor

To si dovoľ! Muž vysúdil desaťtisíce eur, pretože jeho práca bola extrémne nudná

Lukáš Kovalčík13.01.2022., 12:00h
Už si sa niekedy v práci tak nudil, že si mal pocit, že máš nárok na kompenzáciu? Francúz sa obohatil o 40 000 eur.
Lajkuj Brainee.sk na

Každý má také dni, či už sedíš za stolom, stojíš pri pokladni alebo makáš v reštaurácii či obchode. Niekedy, jednoducho nie je do čoho „pichnúť“, takže čakáš a pozeráš do prázdna, scrolluješ sociálne siete na telefóne alebo počítači a striehneš, kým ti skončí pracovná doba.

Je to skrátka nuda, avšak existuje aj bore out – stav ťažkej nudy, ktorý ťa môže doviesť až k depresii a chorobe, píše portál UNILAD. Je to opak syndrómu vyhorenia, v ktorom je človek prepracovaný až do kolapsu. 

Chlapík pre všetko

V roku 2020 dostal Frederic Desnard z Paríža od francúzskeho výrobcu luxusných parfumov Interparfums odškodné 40 000 eur. Dôvodom bol práve bore out.

Desnard bol prepustený v roku 2014 po tom, čo bol sedem mesiacov na práceneschopný. Jeho právnik Montasser Charni tvrdil, že stav ťažkej nudy mu spôsobil epileptický záchvat počas šoférovania, čo viedlo k nehode a Desnard na niekoľko dní dokonca upadol do kómy. Neskôr vážne ochorel.

Nuda Znudený muž Pexels/Kelly L

Kedysi bol zaneprázdneným pracovníkom a svojej práci prejavoval úplnú oddanosť. Frederic bol zodpovedný za „všeobecný servis", po strate významnej zákazky mu však nadriadení zmenili popis práce, a nakoniec trávil svoj čas ako „chlapík pre všetko".

Nikoho nezaujímal

Nadriadení od neho chceli, aby za nich robil niektoré ich osobné povinnosti, napríklad vyzdvihoval deti z krúžkov a podobne. Nakoniec už vraj pre neho bolo tak málo práce, že mu šéfovia povedali, aby šiel domov a prišiel, až ho zavolajú. To sa ale nestalo. 

​Štyri roky robil okolo 20-40 minút práce denne a nikoho nezaujímalo, či napríklad prišiel načas. Opísal to ako svoj „zostup do pekla“, informuje Le Monde.

„Už som nemal žiadnu energiu. Cítil som sa vinný a hanbil som sa, brať plat za nič. Mal som dojem, že som v spoločnosti neviditeľný,“ dodal. Zarábal vtedy 3500 eur mesačne.

Victor Billebault, Desnardov právnik, pred tribunálom povedal, že existuje súvislosť medzi prácou alebo jej nedostatkom a „zhoršením jeho zdravotného stavu“, uvádza Telegraph.

Na obranu spoločnosti právnici tvrdili, že Desnard nikdy nepovedal nič o tom, že by sa počas štvorročného obdobia nudil, a pýtali sa, prečo sa počas tých rokov neskúsil aspoň porozprávať so svojimi nadriadenými, o veciach, čo ho trápia.

Desnardova sťažnosť, však ďalej pokračovala na pracovnoprávny tribunál. Francúz požadoval odškodné  360 000 eur. Zatiaľ čo spoločnosť tvrdila, že Desnard sa počas svojho funkčného obdobia nikdy nesťažoval, súd súhlasil s tým, že „bore out“ predstavuje formu obťažovania a rozhodnutie potvrdil aj parížsky odvolací súd.

Dostal 40 000 eur.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 19:07