Zhorela kaviareň, kde J. K. Rowlingová písala Harryho Pottera (ilu)TASR
StoryEditor

Anglická škola odstránila meno J. K. Rowlingovej. Dôvodom sú jej názory na transgenderové osoby

ČTK08.01.2022., 11:00h
Anglická škola, ktorá pomenovala jednu zo svojich budov po autorke ságy o kúzelníckom učni Harrym Potterovi J. K. Rowlingovej, ju premenovala kvôli spisovateľkiným názorom na transgenderové osoby, informovala agentúra AFP.
Lajkuj Brainee.sk na

Rowlingová sa v minulosti opakovane vyslovila proti spoločenskému a právnemu zrovnoprávneniu transgenderových žien so ženami, ktoré sa narodili so ženskými pohlavnými orgánmi. Aktivisti ju kvôli jej stanoviskám vinia z transfóbie.

Škola Boswells v meste Chelmsford na východe Anglicka, ktorá je určená pre deti vo veku 11 až 18 rokov, zmenila názov budovy na Holmes – na počesť britskej atlétky Kelly Holmesovej.

Riaditeľ školy Stephen Mansell vysvetlil, že jeho vzdelávacie zariadenie chce vytvoriť „živú, inkluzívnu a demokratickú komunitu, kde podporujeme študentov, aby sa stali nezávislými a sebavedomými občanmi”. „Na jeseň roku 2021 sme na základe početných žiadostí študentov, zamestnancov aj celoškolského hlasovania zmenili dizajn a názov jednej zo školských budov,” uviedol.

Autorka príbehov o čarodejníkovi Harry Potterovi sa stala prvým spisovateľom na svete, ktorý sa zaradil do zoznamu bilionárov. Krátko na to však z tohto zoznamu vypadla, nakoľko pravidelne daruje niekoľko miliónov rôznym charitatívnym organizáciam po celom svete. Autorka príbehov o čarodejníkovi Harry Potterovi sa stala prvým spisovateľom na svete, ktorý sa zaradil do zoznamu bilionárov. Krátko na to však z tohto zoznamu vypadla, nakoľko pravidelne daruje niekoľko miliónov rôznym charitatívnym organizáciam po celom svete. shutterstock

​V júlovom bulletine školy sa uvádzalo, že šesť budov nesie meno po „britských občanoch, ktorí vynikli”. „Na základe početných žiadostí študentov a zamestnancov však prehodnocujeme názov našej červenej budovy 'Rowling' s ohľadom na komentáre a názory J. K. Rowlingovej na transgenderové osoby,” stálo v texte.

Problémová séria príspevkov

Rowlingová v júni 2020 zverejnila na twitteri sériu príspevkov, ktoré boli podľa ľudskoprávnych aktivistov namierené proti transgenderovým osobám. V jednom tweete zdieľala a kritizovala článok, ktorý o ženách hovoril ako o „ľuďoch, ktorí menštruujú”. „Som si istá, že pre takých ľudí existovalo nejaké označenie. Napovedzte mi niekto,” napísala 56-ročná autorka.

​Spisovateľka po veľkej kritike publikovala obsiahle vysvetlenie svojich názorov, v ktorom sa okrem iného zverila, že v mladosti čelila sexuálnemu a domácemu násiliu. „Poznám a milujem transľudí, ale vymazanie pojmu pohlavie zbavuje mnohé z nich možnosti zmysluplne diskutovať o svojom živote,” vyhlásila.

Esej Rowlingovej však vyvolala ďalšiu kritiku. Odvtedy je terčom pravidelných útokov zo strany aktivistov za práva transgenderových osôb av novembri oznámila, že čelila vyhrážkam smrťou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 17:51