Stretnutie po rokochYoutube/大象新闻
StoryEditor

Ako dieťa ho uniesli obchodníci s ľuďmi: Vďaka spamäti nakreslenej mapke po tridsiatich rokoch našiel matku

iDnesČTK08.01.2022., 08:00h
Vďaka ručne načrtnutej mapke rodnej dedinky sa muž v Číne po viac ako 30 rokoch zišiel so svojou rodinou. Ako malý chlapec bol unesený a odvtedy si v pamäti uchovával podobu miest, odkiaľ pochádzal.
Lajkuj Brainee.sk na

Li Jingwei mal iba štyri roky, keď ho v roku 1989 sused vylákal z domu v dedine neďaleko mesta Čao-tchung na juhozápade Číny. Obchodníci s ľuďmi ho predali rodine túžiacej po synovi.

Žila v strednej Číne, zhruba 1800 kilometrov od Liovej rodnej dedinky. Od svojich adoptívnych rodičov sa o svojom pôvode nič nedozvedel, výsledky neprinieslo ani pátranie v dostupných databázach DNA.

Matku našiel po 30 rokoch na Vianoce

Li sa rozhodol vyhľadať pomoc prostredníctvom internetu. Tento rok 24. decembra na aplikácii Tou-jin na zdieľanie videí zverejnil vlastnoručne nakreslenú mapku dediny, tak ako si ju pamätal, vrátane budovy, o ktorej sa domnieval, že je to škola, rybníček a bambusový les.

„Som dieťa, ktoré hľadá domov. Sused ma odviezol do provincie Che-nan niekedy okolo roku 1989, keď som mal asi štyri roky,“ rozprával vo videu, ktoré zdieľali tisíce ľudí. Polícia spoznala, o ktorú dedinu na mape ide, a našla v nej aj ženu, ktorej pred rokmi zmizol malý syn. Testy DNA potvrdili, že ide skutočne o Liovu matku.

​V sobotu sa znova stretli. „Ďakujem všetkým, ktorí mi pomohli sa stretnúť s rodinou,“ napísal Li. Podľa miestnych úradov jeho biologický otec už nežije.

V Číne ročne unesú 20 000 detí

BBC uvádza, že únosy detí nie sú v Číne ničím neobvyklým, pretože v tamojšej spoločnosti je považované za dôležité, aby rodina mala syna. Mnoho detí je unesených vo veľmi nízkom veku a predaných do iných rodín.

Podľa odhadov z roku 2015 takýto osud ročne postihne asi 20 000 detí. Denník South China Morning Post píše, že do minulého novembra sa podarilo dohľadať 8300 detí, ktoré sa stratili v uplynulých desaťročiach.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 10:12