Pexels.com/Marcus Aurelius, Foto: Ilustračné
StoryEditor

Rakúsko povolilo asistovanú samovraždu. Ľudia, ktorí sa pre ňu rozhodnú, musia splniť tieto podmienky

TASRpc03.01.2022., 10:00h
Vláda okrem toho vyčlenila finančné prostriedky na ďalší rozvoj paliatívnej starostlivosti, aby sa zabezpečilo, že si nikto nevyberie cestu smrti, keď sú dostupné aj iné možnosti.
Lajkuj Brainee.sk na

Rakúsky parlament v decembri schválil návrh zákona, ktorý umožňuje asistovanú samovraždu. Od soboty majú dospelí, ktorí sú nevyliečiteľne chorí, prístup k pomoci, ktorá ukončí ich život, informoval portál BBC.

Budú musieť počkať dvanásť týždňov 

Každý prípad budú posudzovať dvaja lekári, pričom jeden z nich musí byť odborníkom na paliatívnu medicínu. Dospelí, ktorí sa rozhodnú ukončiť svoj život, budú musieť predložiť diagnózu. Taktiež budú musieť mať potvrdenie o tom, že sú schopní samostatne dospieť k rozhodnutiu.

Po získaní súhlasu od dvoch lekárov bude musieť uplynúť dvanásť týždňov, kým bude povolený prístup k asistovanej samovražde. Cieľom je zváženie tohto rozhodnutia. V prípade, že pacient je v „terminálnej fáze“ ochorenia, rozhodnutie sa skráti na dva týždne. 

Po uplynutí tejto doby, keď to pacienti oznámia právnikovi alebo notárovi, si budú môcť vybrať smrteľné lieky v lekárni. Aby sa predišlo zneužívaniu, názvy lekární nebudú verejne propagované.

​Finančné prostriedky na rozvoj paliatívnej starostlivosti 

Vláda okrem toho vyčlenila finančné prostriedky na ďalší rozvoj paliatívnej starostlivosti, aby sa zabezpečilo, že si nikto nevyberie cestu smrti, keď sú dostupné aj iné možnosti.

Doteraz podľa rakúskych zákonov hrozilo až päť rokov väzenia každému, kto niekoho k samovražde naviedol alebo mu pomohol.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 00:49