Assunta MarescaFacebook/Max Boscia
StoryEditor

Volali ju Bábika. Zabila vraha svojho manžela, bola kráľovnou krásy aj prvou ženou, ktorá šéfovala mafii

iDnesČTK03.01.2022., 11:00h
V Taliansku zomrela vo veku osemdesiatšesť rokov Assunta Marescaová, prvá žena, ktorá získala titul mafiánskeho bossa.
Lajkuj Brainee.sk na

Assunta bola jediným dievčaťom v rodine štyroch bratov. Jej otcom bol Alberto Maresca, nebezpečný pašerák a gangster. Jej priatelia z detstva ju opisovali ako maličkú, peknú a rozmaznanú. Bývalá kráľovná krásy, známa pod prezývkou Pupetta (Bábika), začala v kariérnom rebríčku neapolskej zločineckej organizácie Camorra stúpať už ako mladá žena, keď po svadbe pomstila vraždu svojho manžela a zastrelila za bieleho dňa na ulici muža, ktorý podľa nej stál za vraždou jej manžela.

Kráľovná mafie

Po prepustení sa Pupetta stala jedným z najváženejších a najmocnejších zástupcov neapolskej mafie a získala ďalšiu prezývku „kráľovná Camorry“. Jej novým partnerom sa stal priekupník Umberto Ammaturo, s ktorým mali dvojčatá. Práve on bol ale podozrivý z vraždy jej prvorodeného syna Pasqualina, ktorý mal ambície sa zapojiť do činnosti mafie a bez stopy zmizol v roku 1974.

Do väzenia sa Marescaová znovu dostala začiatkom 80. rokov kvôli vražde forenzného experta Alda Semerariho, za mrežami strávila štyri roky. Čelila tiež obvineniu, že kvôli súpereniu znepriatelených klanov objednala vraždu Cira Galliho, pobočníka známeho bossa Raffaela Cutola.

The Guardian pripomenul, že ženy mali v neapolskej mafii vždy silnejšie postavenie ako tomu bolo u iných zločineckých organizácií – napríklad u sicílskej Cosa Nostry. V 70. a 80. rokoch minulého storočia sa hovorilo o tom, že jeden z neapolských klanov riadila počas väznenia svojho brata Rosetta Cutolová, sestra bossa Raffaela Cutola.

Život Marescaovej inšpiroval filmárov, už v roku 1958 spracoval osudy mafiánskej vdovy Francesco Rosi vo filme La Sfida (Súboj). Samu seba si Marescaová zahrala vo filme z roku 1967 Delitto a Posillipo (Zločin v Posillipe) a naposledy sa jej príbeh stal predlohou televíznej minisérie Pupetta - Il coraggio e la passione (Pupetta - Odvaha a vášeň), ktorá sa vysielala v roku 2013 Canale 5.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:32