Vakcína proti omikronuTASR/AP/Steven Senne
StoryEditor

Nová štúdia o omikrone: Dobré správy, ktoré sme potrebovali vedieť

iDnesČTK23.12.2021., 14:43h
Pravdepodobnosť hospitalizácie u ľudí nakazených covidovým variantom omikron je o 40 percent nižšia ako pri nákaze variantom delta.
Lajkuj Brainee.sk na

Vyplýva to zo štúdie, ktorú v stredu zverejnili vedci z Kráľovskej univerzity v Londýne. Upozornili ale tiež, že vzhľadom na rýchlejšie šírenie omikronu môže byť záťaž na nemocnice podobne vysoká.

„Pri variante omikron je síce menšie riziko hospitalizácie, ale tento variant je podľa doterajších zistení nákazlivejší a šíri sa rýchlejšie,“ varujú vedci. Zaťaženie zdravotného systému teda môže byť zhodné ako pri predchádzajúcich vlnách epidémie.

Štúdie z Veľkej Británie a Škótska

„Vzhľadom na vysokú prenosnosť vírusu variantu omikron existuje potenciál pre vyšší dopyt po zdravotníckych službách, najmä ak sa omikron bude šíriť takou rýchlosťou ako doteraz,“ uviedol profesor Neil Ferguson z centra pre výskum infekčných chorôb.

Vedci brali do úvahy výsledky všetkých PCR testov na prítomnosť vírusu SARS-CoV-2 realizovaných vo Veľkej Británii počas prvej polovice decembra. Dáta zahŕňali 56 tisíc prípadov omikronu a 269 tisíc prípadov variantu delta.

Očkovanie Vakcína proti omikronu TASR/AP/Lynne Sladky

​Za hospitalizáciu považovali akúkoľvek návštevu nemocnice nakazeným človekom do 14 dní od pozitívneho testu. Štúdia zatiaľ čaká na odborné posúdenie.

​Ďalšia štúdia, ktorá pochádza z Edinburskej univerzity, vychádzala zo zdravotných záznamov 5,4 milióna ľudí v Škótsku, a zistila, že riziko hospitalizácie je pri omikrone o dve tretiny nižšie ako pri delte. Nový variant omikron je v Škótsku dominantný od minulého týždňa. Aj táto štúdia čaká na odborné posúdenie.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 14:50