Pochod neonacistovTASR/DPA/Robert Michael
StoryEditor

Za očkovanie klobásy v tvare hákového kríža. Nemcov pobavil fiktívny dokument o radikáloch a antivaxeroch

dttiDnes15.12.2021., 16:00h
Nemecká regionálna stanica pobavila verejnosť nápadom, ako očkovanie proti koronavírusu zatraktívniť stúpencom krajnej pravice, ktorí sa proti nemu často stavajú odmietavo. Televízia odvysielala satirický fiktívny dokument, v ktorom radikáli po očkovaní dostávajú bratwurst v tvare hákového kríža zadarmo a namiesto náplasti červenú pásku.
Lajkuj Brainee.sk na

Fiktívny dokument stanice NDR si robí srandu z hnutia, ktoré brojí proti očkovaniu a koronavírusovým opatreniam. Medzi jeho stúpencov patria práve aj radikáli z radov krajnej pravice. Hnutie je obzvlášť silné na východe Nemecka, napríklad v Sasku, ktoré má najnižšiu zaočkovanosť v krajine.

Zapadákov

Trojminútový krátky film sa odohráva vo fiktívnej dedine „Unter-Hinteracker“ (Zapadákov) a jeho hlavnou postavou je zúfalý lekár, ktorý si láme hlavu nad tým, ako do svojho opusteného očkovacieho centra prilákať ľudí.

Potom však uvidí, ako okolo prechádza lampiónový sprievod „gymnastického klubu Hermanna Goeringa“ a rozhodne sa centrum premenovať na „Spritzkrieg“ (Injekčná vojna) a nad vchod vyvesí nápis „očkovací bunker“. Všetko je samozrejme urobené vo fonte, ktorý často používali nacisti.

​Potom sa lekár oblečie do uniformy wehrmachtu a jednotlivým očkovacím kabínkam dá mená ako „Vodcov bunker“ alebo „Vlčí brloh“ s odkazom na Hitlerov podzemný komplex v Berlíne či masívny bunker, ktorý sa nachádzal na území dnešného Poľska.

Na stenách centra je možné vidieť propagandistické plagáty s nápisom „Adolf Zeneca“, zdravotníci sú oblečení do vojnových ošetrovateľských odevov. Zmena zakrátko prinesie svoje ovocie a obyvatelia mestečka sa do centra s cieľom nechať sa očkovať len hrnú.

Vo fiktívnom dokumente vystupuje aj skinhead, ktorý si najprv odmieta „nechať napumpovať do svojej árijskej paže cudziu vakcínu Billa Gatesa“, ale neskôr sa nechá očkovať a má radosť z klobásy v tvare hákového kríža, ktorú všetci záujemcovia dostanú ako odmenu za vakcináciu.

Skvelé detaily, pochvaľujú si diváci

Môžem dostať náplasť?“ spýta sa radikál zdravotníčky. „Nie, u nás dostanete pásku na ruku za svoje obetavé odhodlanie na ríšskom očkovacom fronte,“ odpovie mu sestra a previaže mužovi ruku červenou páskou, na ktorej sú namiesto hákového kríža vyobrazené skrížené injekčné striekačky.

Film končí ohlásením, že zaočkovanosť dosiahla „magických 88 percent“. Toto číslo má v neonacistických kruhoch dôležitý význam, pretože dve osmičky znázorňujú „HH“, čo je skratka pozdravu: „Heil Hitler“.

​Video má na YouTube už viac ako 300-tisíc pozretí, pričom odozva v diskusii je väčšinou pozitívna. „Najlepšie na tom je, že by to mohlo skutočne fungovať,“ napísal jeden z divákov. „Skvelé. Naozaj sa prekonali, taký dôraz na detail,“ pochválil NDR ďalší diskutér.

„Je to stále satira, alebo už je to návrh riešenia? Človek nikdy nevie,“ reagoval iný používateľ. Niektorým ale video prišlo urážlivé. „Rozhodne nie je vtipné robiť zo Sasov nacistov,“ rozhneval sa napríklad jeden z komentujúcich.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 11:58