TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Patrik prenasleduje lekárov a natáča sa pri tom, má na krku pätnásť exekúcií. Za vyčíňanie žiada peniaze

som14.12.2021., 12:00h
Patrik Tušl sa natáča, ako prenasleduje lekárov a videá zdieľa na sociálnych sieťach. Za svoje akcie žiada dary.
Lajkuj Brainee.sk na

Natáčajú sa, ako nedodržujú pravidlá alebo nadávajú zdravotníkom, potom si na sociálnych sieťach užijú päť minút slávy medzi antivaxermi a konšpirátormi. Čech Patrik Tušl dal tomuto novému „remeslu“ ďalší rozmer. Za svoje videá vyberá a žiada dary. Dvadsaťdeväťročný invalidný dôchodca má podľa portálu 15 exekúcií, navyše neplatí výživné na svoje dieťa. Videá natáča s ďalším mužom, ktorý dlhuje milióny českých korún. Informuje portál Aktuálne.cz.

Internet obleteli jeho videá. Objaví sa v očkovacom centre a nadáva zdravotníkom - šéfovi Českej lekárskej komory Milanovi Kubkovi alebo imunológovi Václavovi Hořejšímu a sliedi pri ich bytoch.

Vyzývajú ostatných, aby sa k nim pripojili

„Uvidíme, či nám niečo povie, dobytok. Pred chvíľou sme boli u Kubka. Jeho stará bola trošku nervózna. Kričala, že nás majú zavrieť a že sa máme ísť naočkovať. Už jej trošku rupli nervy,“ hovorí Patrik Tušl v novembrovom videu na internete o manželke šéfa lekárskej komory. A blíži sa k domu, kde býva epidemiológ Václav Hořejší.

Jeho spoločník vzápätí zvoní na Hořejšího zvonček a pýta sa, či nie je vypnutý. „Flegr to má vypnuté, dobytok,“ spomína Tušl biológa Jaroslava Flegra z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Karlovej. Dodáva, že hľadajú účastníkov „koronapodvodu“. Ostatných vo videách vyzývajú, aby chodili pred domy „týchto koronafašistov“, na ktorých je podľa nich potrebné tlačiť.

Cesta ako z dlhov?

Jeho videá sledujú na Facebooku tisíce ľudí. Na Youtube majú jeho záznamy 75-tisíc zhliadnutí. Zároveň prosí svojich priaznivcov o peniaze. A prikladá číslo účtu.

„Všetkým veľmi ďakujem. Pomôže to v boji proti covid nezmyslom, budúcim lockdownom a migrácii,“ napísal Tušl v septembri, no je zjavné, že to pomôže najmä jeho dlhom.

Pre Aktuálně.cz potvrdil, že poberá invalidný dôchodok a privyrába si opravovaním električiek. To, že by mal mať dieťa pre portál poprel, aj keď v očkovacom centre v Kotve, kde konfrontoval ministra zdravotníctva Adama Vojtecha (za ÁNO), dieťa spomínal. „Keď sa rozhodnem a presvedčíte ma, aby som si to nechal pichnúť, a za pol roka umriem, kto sa potom postará o moju ženu a dieťa?“ pýtal sa Tušl.

Hoci Vojtechovi dával za príklad svoje dieťa, na otázku, prečo dlhuje desiatky tisíc na výživnom, jednoznačne neodpovedal. „Výživné na čo? Na koho? Mám nejaké dieťa? Žiadne dieťa som v živote nevidel. Nevidel som ani fotku. Justícia tu nefunguje,“ vyhlásil Tušl s tým, že už podal  štyridsať žalôb a s priateľkou dieťa ešte len čaká. V minulosti bol podľa zdrojov Aktuálně.cz podozrivý z vyhrážania sa svojej partnerke. 

Vo videách sa objavuje aj Pavolin Zítko. Aj on je v miliónových exekúciách. Ako upozornili Hospodářske noviny, peniaze inkasuje prostredníctvom spolku Srdcom pre vlasť, ktorý ovláda. Z transparentného účtu je zrejmé, že naň od tohtoročného januára poslali ľudia vyše 224 tisíc českých korún.

Výhražný e-mail v slovenských nemocniciach

Útoky a vyhrážky zdravotníkom nie sú ojedinelým úkazom ani na Slovensku. Primár oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny v Univerzitnej nemocnici v Bratislave Jakub Hložník na sociálnej sieti Facebook v pondelok upozornil, že najmä primárom, prednostom a vrchným sestrám v nemocniciach v Bratislave a Košiciach prišli od anonyma výhražné e-maily, ktoré označujú lekárov za vrahov. Osočujú ich, že zabíjajú za peniaze a vyhrážajú sa im, ich za to budú súdiť ako v Norimbergu.

 „Po nočnej službe, kedy sme museli zaintubovať a napojiť na umelú ventiláciu pľúc 46-ročného doteraz zdravého neočkovaného muža s covidom-19 si ráno pred odchodom domov idem prečítať služobný e-mail a čo tam nájdem? A nielen ja, tento ako inak, anonymný hrdina (Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.) si dal námahu aby poslal všetkým primárom, prednostom a vrchným sestrám správu, kde sa hovorí, že zabíjame pre peniaze a budú nás za to súdiť v Norimbergu,“ napísal Hložník na Facebook.

Útok so zbraňou

Antivaxeri neostávajú iba pri verbálnych útokoch. Na odborníka na tropickú medicínu Vladimíra Krčméryho vytiahli pištoľ. „Bolo tam niekoľko fyzických útokov, nielen verbálnych, ale tak, že vytiahli a namierili na mňa strelnú zbraň,“ opisuje zážitok z posledných týždňov v rozhovore pre Nový Čas. Smrťou sa vyhrážali aj jeho najbližším. Keďže títo ľudia osobne navštevovali miesto jeho bydliska, Krčméry sa odsťahoval do zahraničia.

Antivaxeri podobným spôsobom útočili aj na ďalších odborníkov z konzília, ale aj priamo na očkovacie tímy v teréne.

Prípad s dohrou

Známy je prípad infektológa Pavla Jarčušku a neohláseného protestu antivaxerov pred jeho domom ešte v lete tohto roku. Na videu, ktoré sa neskôr šírilo sociálnymi sieťami, bolo vidieť, ako skupina mužov a žien z megafónu vykrikuje, vyhráža sa mu a vulgárne nadáva. Domnievali sa totiž, že Jarčuška je vo vnútri.

Po pol roku bude mať táto udalosť dohru, pretože polícia nedávno zakročila proti agresívnym protestujúcim. „Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach po zhromaždení a vyhodnotení všetkých dôkazových materiálov obvinil z prečinu výtržníctva 3 osoby, a to 2 mužov a jednu ženu,“ uviedla polícia na svojom facebookovom profile.


Po pol roku bude mať táto udalosť dohru, pretože polícia nedávno zakročila proti agresívnym protestujúcim. „Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach po zhromaždení a vyhodnotení všetkých dôkazových materiálov obvinil z prečinu výtržníctva 3 osoby, a to 2 mužov a jednu ženu, “ uviedla polícia na svojom facebookovom profile.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 03:51