ŤavyUnsplash/Fernando Jorge
StoryEditor

Zo súťaže krásy vyradili 40 tiav. Majitelia ich totiž „vylepšili“ botoxom

iDnesČTK11.12.2021., 10:00h
Porotcovia v súťaži krásy tiav v Saudskej Arábii tento rok nemilosrdne vylúčili štyridsať zvierat, ktoré majitelia vylepšili botoxovými injekciami a ďalšími skrášľovacími zákrokmi.
Lajkuj Brainee.sk na

Informovala o tom saudskoarabská tlačová agentúra SPA. Festival kráľa Abdalazíza sa koná každý rok, ten tohtoročný začal 1. decembra a potrvá do 12. januára. Ide o šiesty ročník a patrí k nemu veľmi obľúbená súťaž krásy tiav.

Severne od Rijádu je na akciu vyčlenený pozemok, ktorý má 32 kilometrov štvorcových, očakávalo sa až 33 tisíc tiav, ktorých majitelia nie sú iba zo Saudskej Arábie, ale aj z okolitých krajín a tiež z Francúzska, Ruska či Spojených štátov. Akcie sa môžu tento rok po prvýkrát zúčastniť aj ženy.

Majitelia zvierat sa stretnú v súťaži dotovanej čiastkou 66 miliónov dolárov (1,4 miliardy Sk). Je však nutné držať sa pravidiel a rešpektovať zákaz kozmetického vylepšovania vzhľadu zvierat pomocou botoxu, vyhladzovania rysov a ďalších zásahov. Porota sa pri výbere zameriava na tvar hlavy, krku a hrbov, na vzhľad kože a držanie tela.

Za nedovolené krášlenie boli zo súťaže zvieratá vylučované už v minulých rokoch. SPA teraz napísala, že sudcovia sú čím ďalej prísnejšie a používajú na odhalenie podvodov špeciálne a modernejšie technológie.

Súťaž tiav Ťavy Flickr/Ahmed Eman Zakaria

Zväčšenie pyskov, zvýraznenie svalov

Tento rok vďaka tomu zistili, že desiatky chovateľov ťavám zväčšili pysky a nozdry, zvýraznili svaly s použitím hormónov, nechali do pyskov a hláv vstrekovať botox, zväčšili časti tiel gumovými výstužami a uvoľnili tvárové rysy zvierat vypchávkami.

„Toto spoločenstvo je odhodlané skoncovať s podvodmi a trikmi, ktoré majú ťavy skrášliť,“ napísala saudskoarabská tlačová agentúra. Organizátori podľa nej budú podvodníkov trestať prísnymi pokutami.

​Súťaž o najkrajšiu ťavu je srdcom celého festivalu, ku ktorému patria aj ťavie dostihy či predaj zvierat. Cieľom je udržať význam tiav, ktoré hrali odjakživa dôležitú úlohu v beduínskej tradícii, a to bez ohľadu na modernizáciu ropnej veľmoci, ktorou Saudská Arábia je.

Okolo chovu tiav sa točia milióny dolárov. Podobné akcie, ako je terajší festival v Saudskej Arábii, organizujú aj iné štáty v oblasti Perzského zálivu.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 08:22