Instagram/tornsweater/ben_the_surveyor
StoryEditor

Ako z hororu. Obyvateľov tohto štátu desí príval jedovatých pavúkov

ČTKiDnes15.11.2021., 10:00h
Obrovský pavúk v poštovej schránke či na verande. Nepríjemná situácia. Čo by si robil?
Lajkuj Brainee.sk na

Sever amerického štátu Georgia zaplavili milióny obrích pavúkov. Žltí článkonožce sídlia v domoch, záhradách i parkoch, a tvoria hrubé pavučiny, ktoré dosahujú vo vrstvách až trojmetrové hrúbky. Ide o druh, ktorý je jedovatý, ale pre človeka a domáce zvieratá nie je nebezpečný. 

Čierny pasažier? 

Verandy, elektrické vedenia, poštové schránky a zeleninové záhony vo viac ako 25 okresoch štátu Georgia sú pokryté hustými pavučinami žltého pavúka druhu Trichonephila clavata, ktorého pôvodnou domovinou je východná Ázia. O výskyte pavúkov v Georgii napísal portál Science Alert

Prvý z týchto článkonožcov, dorastajúcich veľkosti viac ako 7,5 centimetra, bol spozorovaný v roku 2014 asi 130 kilometrov severovýchodne od Atlanty. Do Spojených štátov sa s najväčšou pravdepodobnosťou dostal ako čierny pasažier v prepravnom kontajneri, uviedol Rick Hoebeke, vedúci zbierok Prírodovedného múzea v Georgii, ktorý pavúka objavil.

Odvtedy sa populácia a oblasť výskytu tohto pavúka neustále rozširujú. Avšak nič, čo doteraz zažili, obyvateľov ani vedcov nepripravilo na to, s akým množstvom pavúkov tohto druhu sa tento rok stretnú. 

Pavučiny ako z filmu

Will Hudson, entomológ z Georgijskej univerzity, uviedol, že sa jeho veranda stala nepoužiteľnou po tom, čo ju pokryla deka pavučín hlboká tri metre. Sám vraj na svojom pozemku zabil viac ako tri stovky týchto tvorov. 

„V minulom roku tam boli desiatky pavúkov a boli mi trochu na obtiaž, keď som pracoval na záhrade,“ uviedol Hudson. „Tento rok ich tu mám niekoľko stoviek a kvôli všetkým tým pavučinám to tu vyzerá veľmi strašidelne – akoby som sa ocitol vo filme Arachnofóbia,“ dodal.

Nefily kyjovité, ktoré bežne žijú v Číne, Japonsku, Kórei a na Taiwane, patria do rovnakej čeľade, ako u nás bežní križiaci. Typické sú pre nich symetrické, kruhové pavučiny. Sú síce jedovatí, ale jed používajú len na znehybnenie koristi, ktorú lapia do siete.

Ich jed nepredstavuje hrozbu pre človeka, psa ani mačku, pokiaľ naň nie sú alergickí. Pavúky síce môžu v prípade ohrozenia uhryznúť, ale ich stisk nie je taký silný, aby prenikol kožou.

Optimistický pohľad 

Väčšina týchto pavúkov, ktoré teraz žijú v Georgii, pravdepodobne do konca novembra uhynie. To však neznamená, že ich miestni obyvatelia vidia naposledy. Teraz, keď sa uchytili na území USA všetkými ôsmimi nohami, sa odborníci domnievajú, že by sa mohli rozšíriť do ďalších amerických štátov s podobnou klímou.

Samičky pavúkov nefila kladú vajíčka do kokonov spletených z hodvábnych vlákien, ktoré obsahujú minimálne 400 potomkov. Keď sa mláďatá na jar vyliahnu, nechajú sa spoločne s hodvábnym vláknom unášať vetrom a týmto spôsobom prekonávajú obrovské vzdialenosti.

Mnoho inváznych druhov má tendenciu destabilizovať ekosystémy, do ktorých sa dostanú, ale niektorí vedci optimisticky veria, že v skutočnosti by mohli priniesť nečakané výhody.

Nancy Hinkleová, entomologička z univerzity v Georgii, uviedla, že pavúky nefila hubia komáre, ovady a invázne kňažky mramorované, ktoré v USA nemajú prirodzených nepriateľov a poškodzujú plodiny. „Pavúky nefila predstavujú vynikajúcu príležitosť, ako potlačiť týchto škodcov prirodzenou cestou, bez použitia chemických látok. Preto sa snažím ľudí presviedčať, že mať okolo seba milióny veľkých pavúkov a ich pavučín je v skutočnosti dobrá vec,“ dodala Hinkleová.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:10