Väzňa odsúdili na trest smrti, zabili ho nehumánnym spôsobom (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Zvíjal sa v ukrutných bolestiach, mal kŕče a zvracal. Väzňovi pichli podozrivú smrtiacu injekciu

ČTKiDnes30.10.2021., 10:00h
Muža v americkom štáte Oklahoma odsúdili na trest smrti. Predtým si však prešiel poriadnym utrpením.
Lajkuj Brainee.sk na

Väznica vo štvrtok popravila odsúdenca Johna Granta, ktorý pri odpykávaní trestu za krádež zabil väzenskú obsluhu jedálne. Predtým, ako zomrel, sa po vpichnutí injekcie zvíjal v kŕčoch a zvracal. S odkazom na očitého svedka popravy o tom informovali svetové médiá.

Agentúra Reuters uvádza, že išlo o prvú popravu v Oklahome po viac ako šiestich rokoch. Predtým vykonali nepodarené popravy v rokoch 2014 a 2015. V Oklahome sa popravuje zmesou troch látok vpichnutých odsúdencom. Tento smrtiaci koktail vraj spôsobuje prílišné utrpenie, poznamenala agentúra AFP. Šesťdesiatročný Afroameričan Grant bol v roku 2000 odsúdený na smrť za vraždu zamestnankyne väznice. Po tom, čo dal poprave zelenú najvyšší súd, väzenské úrady v konzervatívnom južanskom štáte vpichli tri látky odsúdenému, ktorý bol vyhlásený za mŕtveho o 16:21 miestneho času (23:21 SELČ).

„Začal sa (John Grant) zvíjať v kŕčoch krátko po vpichnutí prvej látky,“ uviedol reportér americkej agentúry AP Sean Murphy, ktorý sa poprave prizeral. Podľa jeho vlastných slov odsúdencom asi 20-krát šklblo a než zomrel, niekoľkokrát zvracal. „Nikdy som niečo podobné nevidel,“ vyhlásil Murphy. Odsúdencovo utrpenie okamžite vyvolalo kritiku. „Oklahoma pokazila svoje tri posledné pokusy o popravy pred šesťročnou prestávkou, ale vôbec sa nepoučila,“ povedal AFP Robert Dunhan, ktorý vedie Informačné centrum o trestoch smrti (DPIC).

Väzenské úrady v Oklahome pred niekoľkými dňami v komuniké uisťovali, že ich spôsob popráv je „humánny a účinný“ a že v ňom môžu pokračovať. Advokát niekoľkých odsúdencov Dale Baich však varoval, že panujú vážne pochybnosti o utrpení spôsobovanom kokteilom v smrtiacej injekcii a tiež o tom, či je to v súlade s americkou ústavou, ktorá zakazuje kruté a neobvyklé tresty.

Argumentoval, že súdny proces o tejto otázke by mal začať vo februári a dovtedy by štát nemal znovu popravovať. Vraždiť neprestanem. Americký väzeň po zabití spoluväzňa žiada o trest smrti. Odvolací súd mu dal v stredu za pravdu a popravu zrušil. Ale úrady štátu Oklahoma sa okamžite obrátili na Najvyšší súd Spojených štátov, aby toto rozhodnutie zvrátil. A najvyššia inštancia bez toho, aby vysvetlila dôvody, dala poprave zelenú. Traja sudcovia ale dali jasne najavo, že nesúhlasili s konzervatívnou päťčlennou väčšinou.

Brainee patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj iDnes.cz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:09