TASR/AP, Facebook/The Ocean Cleanup
StoryEditor

Bude vyčistenie oceánov reálne? Mladý inovátor prišiel s geniálnym riešením

pc18.10.2021., 11:00h
V tomto momente vieme, že čistenie takzvaného Veľkého pacifického koša je možné, tvrdí organizácia The Ocean Cleanup na sociálnej sieti.
Lajkuj Brainee.sk na

Holanďan Boyan Slat, zakladateľ neziskovej organizácie The Ocean Cleanup, sa snaží hľadať globálne riešenie, ktoré by vyriešilo znečistenie oceánov. Vyzerá to tak, že po rokoch prišiel obrovský úspech. Nové zariadenie vyzbieralo viac ako 9000 kilogramov odpadu z takzvaného Veľkého pacifického koša, informoval portál Unilad.

Prvý pokus bol neúspešný 

Organizácia v priebehu rokov vytvorila niekoľko prototypov, ktoré mali zachytávať plasty. Prvý pokus bol neúspešný. Zariadenie sa po štyroch mesiacoch rozpadlo, pričom dôvodom bol neustály tlak vĺn a vetra. Navyše, nedokázalo udržať plasty, ktoré na mori vyzbieralo.

Vyzerá to však tak, že nový model s názvom Jenny je zatiaľ najúspešnejší. „V tomto momente vieme, že čistenie takzvaného Veľkého pacifického koša je možné,“ uviedla nezisková organizácia na Facebooku začiatkom októbra.

Zariadenie vytiahlo z oceánu viac ako 9000 kilogramov plastového odpadu z takzvaného Veľkého pacifického koša. Ide o miesto zvýšenej koncentrácie morského odpadu, ktorý sa nahromadil v severnom tichomorskom kolobehu.

Nová verzia je flexibilnejšia 

Nový model zachytil plasty najprv v záhyboch, a následne ich napojil na sieť. Súčasná verzia je flexibilnejšia v porovnaní s pôvodným dizajnom, ktorý pripomínal dlhé potrubie.

Do jedného zariadenia sa zmestí desať až 15-tisíc kilogramov plastového odpadu. Boyan Slat informoval na Twitteri, že na základe predbežných výsledkov potrebujú približne 10 upscalových systémov. Tie by odstránili 50 percent odpadu v priebehu piatich rokov.  

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 20:51