96-ročná žena pomáhala k vraždám viac ako 11-tisíc väzňov (ilu)facebook.com/Anabelle Ouégnin, commons.wikimedia
StoryEditor

96-ročnú seniorku obvinili zo spolupráce s nacistami. Bývalá sekretárka v koncentračnom tábore chcela ujsť na taxíku

ros01.10.2021., 14:00h
Ide možno o úplne posledný súdny proces s personálom nacistických koncentračných a vyhladzovacích táborov.
Lajkuj Brainee.sk na

Nemecká polícia zadržala bývalú sekretárku z nacistického koncentračného tábora Stutthof, ktorá sa vo štvrtok nedostavila na súd v nemeckom meste Itzehoe. V severonemeckom meste mal začať proces, v ktorom je 96-ročná žena obžalovaná z napomáhania zločinom. Má ísť o vraždy viac ako 1-tisíc väzňov z čias Druhej svetovej vojny.

Žena vopred vyhlasovala, že na súd nepríde. Keď sa skutočne nedostavila, sudca na ňu vydal zatykač. Informuje o tom web českej televízie ČT24.

Irmgard Furchnerová pracovala v koncentračnom tábore blízko poľského mesta Gdansk v rokoch 1943 až 1945 ako sekretárka a zapisovateľka pre tamojšieho veliteľa Paula Wernera Hoppea. Okrem iného tak podľa prokuratúry prepisovala jeho rozkazy k popravám či zoznamy deportovaných do Osvienčimu. V čase, keď bola vo Stutthofe zamestnaná mala iba osemnásť. 

Vyhrážky ženy nebral nikto vážne

Furchnerová podľa spravodajcu televízie ČT v Nemecku Martina Jonáša dopredu avizovala, že urobí všetko pre to, aby sa nemusela súdu osobne zúčastniť. Nechcela zažiť hanbu, keď bude sedieť na lavici obžalovaných. „Nikto z justičných orgánov nebral tieto vyhrážky vážne, až do dnešného dopoludnia, keď sudca úplne prekvapivo predstúpil pred novinárov s tým, že obžalovaná je momentálne na úteku,“ popísal situáciu Martin Jonáš.

V domove dôchodcov, kde dlhodobo žije, Furchnerová oznámila, že odchádza, aby sa zúčastnila procesu.„Vzala si taxík, odišla na stanicu hamburského metra a pokúsila sa uniknúť. Hneď potom na ňu súd vydal zatykač. Jej útek trval len niekoľko hodín, zadržaná bola o 13:50,“ dodal spravodajca.

Po tom, čo lekár preskúmal zdravotnú spôsobilosť ženy, súd rozhodol o platnosti zatknutia. „Súd obžalovanej oznámil zatýkací rozkaz. Teraz bude umiestnená do väzenského zariadenia,“ uviedla hovorkyňa súdu Frederike Milhofferová. Súdny proces s Furchnerovou je odročený na 19. októbra.

Kasárne v Stutthofe po oslobodení Kasárne v Stutthofe po oslobodení commons.wikimedia.org

Symbol utrpenia

Od roku 1940 slúžil Stutthof pôvodne ako takzvaný pracovno-výchovný tábor, ktorým prešli desaťtisíce Poliakov a občanov Sovietskeho zväzu či politickí väzni, ľudia podozriví zo zakázaných homosexuálnych stykov alebo svedkovia Jehovovi.

Od polovice roku 1944 sem mierili tisícky Židov z Pobaltia či poľskí civilisti zatknutí po potlačení Varšavského povstania. Do konca druhej svetovej vojny zomrelo vo Stutthofe, jeho pobočných táboroch a pri miestnych pochodoch smrti až 65-tisíc ľudí. Súčasťou zariadenia bola aj plynová komora, mnoho väzňov bolo zavraždených zastrelením či pomocou fenolových injekcií do srdca. Tisíce ľudí vyhladovali na smrť.

Vlani súd udelil dvojročný podmienečný trest mužovi, ktorý za vojny pracoval v tábore Stutthof ako dozorca. V čase verdiktu mal 93 rokov. Prokuratúra ho obžalovala z napomáhania vražde viac ako 5-tisíc väzňov.

Stutthof pôvodne slúžil ako takzvaný pracovno-výchovný tábor, ktorým prešli desaťtisíce Poliakov a občanov Sovietskeho zväzu či politickí väzni, ľudia podozriví zo zakázaných homosexuálnych stykov alebo svedkovia Jehovovi Stutthof pôvodne slúžil ako takzvaný pracovno-výchovný tábor, ktorým prešli desaťtisíce Poliakov a občanov Sovietskeho zväzu či politickí väzni, ľudia podozriví zo zakázaných homosexuálnych stykov alebo svedkovia Jehovovi commons.wikimedia.org

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. apríl 2024 10:34