Pre Lidiu pápežova úcta veľa znamenáfacebook.com
StoryEditor

Emotívne stretnutie pápeža Františka s preživšou z Osvienčimu. Na znak úcty jej pobozkal číslo vytetované nacistami

Radka Rosenbergová27.05.2021., 15:20h
Keď mala tri roky, deportovali ju z Bieloruska do koncentračného tábora. Dnes už 81-ročná Lidia Maksymowicz zažila na vlastnej koži experimenty Josefa Mengeleho.
Lajkuj Brainee.sk na

Poľka tvrdí, že počas stretnutia s pápežom nepadla medzi nimi ani jedna veta. „Rozumeli sme si pohľadom,“ spomínala Lidia počas akcie zameranej na vzdelávanie mládeže o holokauste. Tú sponzorovala katolícka charita Sant’Egidio. Svätému Otcovi ukázala číslo, ktoré jej nacisti vytetovali na ruku. František sa k nej sklonil a pobozkal ho.

Lidia strávila tri roky v detskej časti tábora a bola podrobená experimentom Josefa Mengeleho, ktorý bol známy ako Anjel smrti. „Všetky deti vedeli, kto je Mengele a pociťovali voči nemu hrôzu. Mám pocit, že je mojím poslaním vyrozprávať tento príbeh. Cítim akúsi povinnosť voči tým, ktorí neprežili,“ uviedla a dodala, že je jedna z mála preživších. Keď ju oslobodili, adoptovala si ju poľská rodina. S matkou sa stretla až po dovŕšení osemnástky. 

Samotný pápež navštívil koncentračný tábor Auschwitz v Osvienčime, kde zahynulo približne 1,5 milióna nevinných ľudí v roku 2016.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 21:21