Dani Alves Reuters/Alberto Estevez
StoryEditor

Futbalové hviezdy pred súdom. Alves teraz dostal 4,5 roka za znásilnenie, obvineniam čelili aj Messi s Ronaldom

Antiyoutuber24.02.2024., 12:30h

Celosvetovo známy futbalista Dani Alves ide na štyri a pol roka do väzenia. Je odsúdený za sexuálne napadnutie a poškodené musí zaplatiť 150-tisíc eur. Nie je však jediným futbalistom, ktorý mal potýčky so zákonom. Podobne ako on boli zo znásilnenia obvinení napríklad Mason Greenwood alebo slávny Cristiano Ronaldo.

Lajkuj Brainee.sk na

Rozsudok španielskeho súdu vrhá tieň na futbalový svet, keď bol Dani Alves, bývalá hviezda FC Barcelony, odsúdený na štyri a pol roka odňatia slobody za sexuálne napadnutie. Tento prípad opäť otvára diskusiu o právnych problémoch, s ktorými sa stretávajú niektorí z najznámejších hráčov tohto športu, píše Matěj Čech z portálu Antiyoutuber.

Alvesov trest pripomína, že aj tí najslávnejší športovci môžu čeliť vážnym obvineniam, a zdôrazňuje dôležitosť právnej zodpovednosti bez ohľadu na verejný profil či dosiahnuté úspechy na ihrisku. Na súde sa v minulosti objavil napríklad Lionel Messi, obvineniu zo sexuálneho násilia čelil aj Cristiano Ronaldo.

image

Cristiano Ronaldo doplatil na cudziu kultúru. Za bozk fanúšičke mu hrozí až 99 rán bičom

Menil výpovede

Alves bol obvinený z toho, že koncom minulého roka sexuálne napadol ženu v nočnom klube. „Bolo preukázané, že obeť nesúhlasila so stykom. Existujú dôkazy, okrem svedectva žalobcu, ktoré preukazujú, že k znásilneniu došlo,“ uviedol súd v prípade Alvesa. Futbalistovi rozhodne nepomohlo to, že svoju verziu toho, čo sa stalo, niekoľkokrát zmenil.

Najskôr totiž tvrdil, že poškodenú vôbec nepoznal. Neskôr povedal, že týmto klamstvom chcel zachrániť svoje manželstvo. Následne tak začal tvrdiť, že ho žena mala zvádzať a spoločný styk na toalete klubu bol so vzájomným súhlasom.

Španielsky súd ho teraz odsúdil na štyri a pol roka vo väzení s tým, že musí poškodenej zaplatiť 150-tisíc eur. Proti rozsudku sa môže odvolať. S rozhodnutím súdu je žalujúca strana spokojná. „Sme spokojní, pretože rozsudok uznáva to, čo sme celý čas hovorili, že obeť hovorila pravdu a že trpela,“ povedal advokát obete.

image

Dani Alves 

TASR/AP/Jordi Borras

Znásilnenia aj napadnutia

Alves ale nie je jediný známy futbalista, ktorý čelil obvineniu zo znásilnenia. Svoj škandál si zažil aj Cristiano Ronaldo. Toho obvinila Američanka Kathryn Mayorga z toho, že ju v roku 2009 znásilnil v hotelovej izbe v Las Vegas. Neskôr do novín prehovorila o tom, ako ju táto skúsenosť s Ronaldom psychicky poznamenala.

Premýšľala vraj aj nad samovraždou. Portugalský útočník priznal, že so ženou styk mal. Ten bol však podľa jeho slov dobrovoľný a akékoľvek obvinenie zo znásilnenia odmieta. Z dôvodu nedostatočných dôkazov Ronaldo nakoniec nebol súdený.

Britský krídelník a útočník Mason Greenwood sa v roku 2022 stretával s obvineniami z fyzického napadnutia, vyhrážania sa vraždou a dokonca aj znásilnenia svojej partnerky. Tá zverejnila a súdu poskytla dokonca zvukovú nahrávku, v ktorej ju Greenwood nátlakom nútil k sexu.

image

MMA zápasy sa môžu rozšíriť aj na futbalové štadióny. V hre je aj Tehelné pole v Bratislave

Hoci sa zdalo, že bude odsúdený, prípad bol z ničoho nič pozastavený, hlavne kvôli stiahnutiu svedectva kľúčových svedkov. Jeho futbalovú kariéru táto kauza nijako zvlášť nepoznamenala. Teraz hrá v španielskom klube Getafe CF, kde je na hosťovaní z Manchestru United.

Vraždy či daňové podvody

Extrémny osud stretol iránskeho futbalistu Amira Nasra Azadaniho. Ten bol obvinený z podieľania sa na zabití dvoch členov tamojšej bezpečnostnej zložky a jedného plukovníka pri proteste za práva žien. Začiatkom roku 2023 bol odsúdený na smrť. Neskôr bol rozsudok zmenený na dvadsaťšesť rokov za mrežami.

image

Lionel Messi

Reuters/Sam Navarro/USA Today Sports

Potýčkam sa zákonom sa nevyhol ani držiteľ ôsmich zlatých lôpt Lionel Messi. Tomu hrozilo až dvadsaťjeden mesiacov vo väzení za daňové podvody. Spoločne so svojim otcom bol uznaný vinným z troch prípadov podvodu na daňových úradoch. Trest v podobe odňatia slobody bol nakoniec pozmenený na zaplatenie obrovskej pokuty. Messi spoločne s otcom zaplatil takmer päť miliónov eur.

Portál Antiyoutuber patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 08:42