Argentína porazila Francúzov 4-2 po penaltách.Twitter/fifa World Cup/
StoryEditor

Messi dotiahol Argentínu k zisku tretieho titulu majstrov sveta. Skompletizoval tak svoju zbierku trofejí

Michal ČiernikTASR18.12.2022., 19:34h

Argentína vyhrala majstrovstvá sveta vo futbale po 36 rokoch. Messi strelil dva góly a stal sa najlepším hráčom turnaja.

Lajkuj Brainee.sk na

Majstrovstvá sveta v Katare skončili. V úchvatnom finále zdolala Messiho Argentína Francúzov 4-2 po penaltách. Na štadióne Lusail Stadium to do 80. minúty vyzeralo ako jednoznačná záležitosť. Po góloch argentínskych matadorov Messiho a Ángela Di Maríu vyhrávali albiceleste 2:0. Potom však zaúradovala mladá francúzska super hviezda Kylian Mbappé, ktorý za dve minúty strelil dva góly.

V nadstavenom čase zvýšil svojim druhý gólom Lionel Messi. V 118 minúte však zavŕšil svoj hetrik Mbappé a z tretej penalty v zápase nechytateľne prekonal Emiliana Martíneza. V následných penaltách skórovali všetci Argentínčania, na druhej strane sa pomýlili mladý 22 ročný Aurélien Tchouaméni a Kingsley Coman. Messi sa tak mohol po piatich neúspešných šampionátoch tešiť z trofeje, ktorá mu ako posledná chýbala vo svojej vitríne. Zápas rozhodoval poľský rozhodca Szymon Marciniak.

Messimu sa okrem zisku chýbajúcej trofeje podarilo utvoriť nový rekord v počte odohraných zápasov na MS, uvádza TASR. Proti Francúzsku nastúpil na 26. duel na tomto fóre a v historických tabuľkách sa odpútal od Nemca Lothara Matthäusa. Messi hral na MS prvýkrát v roku 2006, celkovo na finálových turnajoch strelil 13 gólov. Ako prvý hráč v histórii sa 35-ročný útočník Paríža SG dokázal na jednom šampionáte strelecky presadiť v skupinovej fáze i vo všetkých štyroch zápasoch vyraďovačky. Pre jedného z najlepších hráčov v histórii futbalu to bol zároveň posledný reprezentačný zápas.

image

Majstrovstvá sveta v Katare sa odsúdili na smrť ešte skôr ako začali. Pozri sa, prečo ich celý svet bojkotuje

Francúzi sa nestali tretím tímom v histórii, ktorému by sa podarilo obhájiť titul majstrov sveta. Ako prví to dokázali Taliani (1934, 1938) a po nich už len Brazílčania (1958, 1962). Francúzi sa vo finále MS predstavili štvrtýkrát, na konte majú dva triumfy. Pred Katarom neuspeli aj v roku 2006 v jedenástkovom rozstrele s Talianskom.

image

Pozlátená replika namiesto trofeje, iPhone s titánovým obalom. Čo všetko získajú víťazi futbalových majstrovstiev v Katare?

Oba tímy sa vo finále stretli premiérovo, v rámci MS to bol už ich štvrtý vzájomný duel. Z najčerstvejšieho súboja mali lepšie spomienky Francúzi, keď Argentínu vyradili v osemfinále na predchádzajúcich MS v Rusku (4:3). Pred finále v Lusaile šarapatila v tíme "Les Bleus" viróza, napokon však obhajcovia titulu nastúpili de facto v plnej sile. V porovnaní so semifinálovým zápasom proti Maroku sa do zostavy vrátil Rabiot, Konateho na stopérskom poste nahradil Upamecano. V jedenástke Argentíny prišlo k jedinej zmene, vypadol z nej Paredes a v základe figuroval Di Maria.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 08:58