Francúzska rozhodkyňa bude prvá žena, ktorá bude pískať zápas na mužských majstrovstvách sveta.Twitter/fifa World Cup/
StoryEditor

Na majstrovstvách sveta bude pískať žena. Turnaj v Katare sa aj v tomto zapíše do histórie

Michal Čiernik01.12.2022., 15:30h

Francúzska rozhodkyňa Stéphanie Frappartová sa stane vôbec prvou ženou, ktorá bude rozhodovať na mužských futbalových majstrovstvách sveta.

Lajkuj Brainee.sk na

Moment, ktorý stvorí históriu. „Som naozaj dojatá, pretože som to vôbec nečakala. Nebude to však väčšie ako samotné  majstrovstvá sveta,“ povedala Frappart pre News24. „Už to nie je o tom, aké ste pohlavie. Je to o vašich schopnostiach,“ dodala.

Spolu s francúzskou arbiterkou sa do histórie zapíšu aj jej dve kolegyne, uvádza Ladbible. Neuza Back z Brazílie a Karen Diaz Medina z Mexika sa pridajú k Frappart ako jej asistentky v zápase medzi Nemeckom a Kostarikou.

image

Divoký úvod majstrovstiev sveta. Okradnutá redaktorka v priamom prenose či šialená cesta za pivom

38 ročná Frappart píska francúzsku Ligue 1 od roku 2019. Pre ženu z Herblay-sur-Seine sú majstrovstvá sveta veľký krok. Medzi jej veľké zápasy patrí určite Európsky superpohár a finále Svetového pohára žien. Do histórie sa zapísala aj ako prvá žena, ktorá mala na starosti zápas Ligy majstrov v roku 2020.

image

Samurajovia upratujúci štadióny a templári v Perzskom zálive. Katar na záplavu farieb odpovedá radikálnymi náboženskými prednáškami

Na týchto majstrovstvách však nebude jedinou rozhodkyňou. V jej stopách pôjdu aj Salima Mukansanga z Rwandy a Japonka Yoshimi Yamashita. Yamashita, ktorá je o dva roky mladšia ako Frappart, má za sebou podobný prelomový vzostup k rozhodcovskej sláve na mužských hrách v Japonsku. V roku 2019 sa totiž stala prvou ženou, ktorá rozhodovala zápas ázijského pohára AFC. Šéf rozhodcov FIFA Pierluigi Collina ocenil ženské rozhodkyne v príprave na majstrovstvá sveta. „Nie sú tu preto, že sú ženy, ale pretože na to majú. Sú pripravené na každý zápas,“ povedal pre SBS.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 14:47