TASR/AP, Instagram/allysonfelix
StoryEditor

Sponzor Nike jej chcel zaplatiť po pôrode o 70 % menej. Atlétka prehovorila o neférových zmluvách

pc19.08.2021., 16:00h
Hlas atlétky zmenil život mnohým športovkyniam. Pokračujte, aj keď sa vám trasie hlas, tvrdí.
Lajkuj Brainee.sk na

Americká atlétka a šprintérka Allyson Felix verejne prehovorila o neférových zmluvách pred dvomi rokmi. V rozhovore pre portál Today objasnila, že stretnutie s bývalým sponzorom ohľadom popôrodných platov pre športovkyne ju úplne vydesilo.

Zmenili materskú politiku 

Materstvo inšpirovalo 35-ročnú atlétku, aby prehovorila o skutočných problémoch, s ktorými sa stretávajú športovkyne. Predtým, než otehotnela, sa obávala, že materstvo by mohlo ohroziť jej kariéru. Jej obavy sa naplnili, keď došlo k prvým nedorozumeniam s jej dlhoročným sponzorom Nike.

Aj napriek svojim obavám sa v roku 2019 rozhodla otvorene prehovoriť o neférových zmluvách na portáli The New York Times. Uviedla, že spoločnosť Nike jej aj napriek dosiahnutým úspechom zaplatí po pôrode o 70 % menej. Jej sponzor taktiež odmietol zaručiť, že nebude potrestaná, keď sa po pôrode nevráti do pôvodnej formy.

Spoločnosť Nike reagovala na jej slová oznámením novej materskej politiky, ktorá zaručovala odmeny a bonusy pre športovkyne počas osemnástich mesiacov. 

Pokračujte, aj keď sa vám trasie hlas 

Koncom júna tohto roka sa podelila o silnú fotografiu, na ktorej vidieť jazvu a medaily. „Nikdy som si nemyslela, že môj hlas bude viesť spoločnosť Nike k tomu, aby zmenila materskú politiku pre športovkyne. Pokračujte a hovorte, aj keď sa vám trasie hlas,“ uviedla Allyson Felix na Instagrame

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Allyson Felix (@allysonfelix)

Ďalej dodala, že použila svoj hlas, aby ženy nikdy nemuseli trénovať o 4:30 ráno, keď sú v piatom mesiaci tehotenstva len preto, aby to dokázali skryť pred sponzorom. „Aby ste nemuseli bojovať s niekým oveľa vyššie postaveným ako ste vy, prevzala som to za vás, neurobila som to len pre seba, ale aj pre vás,“ doplnila na sociálnej sieti.

Dnes má dvojročnú dcéru a nechýbala ani na olympijských hrách v Tokiu. V behu na 400 metrov finišovala na treťom mieste a získala najviac medailí zo všetkých dráhových športovcov v histórii USA, dodala agentúra AP.  

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Allyson Felix (@allysonfelix)

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Allyson Felix (@allysonfelix)

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 11:06