Volejbalistka dostala za svoj rasistický prejav mastnú pokutu (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Srbská volejbalistka počas zápasu ukázala rasistické gesto, dostala takýto trest

Radka Rosenbergová10.06.2021., 12:15h
Sanja Djurdjevicová si rasisticky natiahla oči. Takýmto spôsobom sa vysmievala hráčkam z Thajska, čo pobúrilo fanúšikov.
Lajkuj Brainee.sk na

Aj keď sa športovkyňa aj Srbská volejbalová federácia za svoj čin ospravedlnili, neminula ich poriadne mastná pokuta - až 20-tisíc švajčiarskych frankov, čo je v prepočte približne rovnaká suma v eurách. Okrem toho Medzinárodná volejbalová federácia udelila hráčke stopku na dva zápasy, čo ju vyradí zo súbojov proti Belgicku a Kanade.

Tieto peniaze chcú venovať na boj proti diskriminácii vo volejbale a tiež na vzdelávanie v oblasti rozdielnosti kultúr. Sanja toto gesto urobila počas zápasu v Taliansku 1. júna, v ktorom podnietila tisíce ľudí k podpísaniu petície. Žiadali v nej, aby bola za svoje činy disciplinárne stíhaná. Aj keď sa za tento čin ospravedlnila, trest ju neminul. 

„Úprimne sa ospravedlňujeme thajskému tímu, obyvateľom Thajska a všetkým vám, ktorých sa to týka,“ napísala federácia na svojom Facebooku. „Sanja si je vedomá svojej chyby a okamžite sa ospravedlnila celému thajskému tímu. Nechcela byť neúctivá voči svojim spoluhráčom.“

Niečo takéto sa však deje pravidelne - minulý rok bolo podobných incidentov okolo 2800. Všetky mali určité prejavy nenávisti voči Američanom ázijského pôvodu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 16:48