StoryEditor

Kráľovná si vzala svojho otroka. Nenávistné komentáre ukázali na zakorenený rasizmus

27.01.2021, 17:00
Africkí Arabi v Sudáne dlhé desaťročia diskriminujú pôvodných obyvateľov.

„Kráľovná si vzala svojho otroka.“ 

Aj takéto komentáre začali ľudia písať na Facebooku mladomanželom – sudánskemu futbalistovi Issamovi Abdulraheemovi a make-up artistke s arabskými koreňmi Reem Khougli. „Naozaj dievča, tento vzťah je haram (v arabčine neprípustné)...“ Zo svadobnej cesty si tak obaja priniesli nenávistné a dehonestujúce komentáre poukazujúce na niečo, čo je v Sudáne všadeprítomné už dlhé desaťročia. Rasizmus. 

Po tom, čo belošský policajt zabil Afroameričana Georga Floyda, vypukli protesty nielen v USA, ale po celom svete. Rasizmus sa dostal do povedomia širokej verejnosti a stal sa jednou z diskutovaných mediálnych tém. Ako ukazuje príklad Abdulraheema a Khougli, zďaleka sa netýka len Ameriky. Ide o globálny problém aj mimo západného sveta.

Všetko sa to začalo ešte v predkoloniálnom období, kedy sa Sudán stal zdrojom otrokov pre Egypt a zvyšok arabského sveta. Arabské kmene postupne začali prichádzať do Sudánu a „zmiešali sa“ s pôvodným africkým obyvateľstvom. Africkí Arabi začali diskriminovať domácich obyvateľov a postupne sa dostali na vedúce pracovné pozície.

Farba pokožky mu dala privilégium

Krajina je takto rozdelená dodnes. Sudánsky umelec a novinár Khalid Albaih navštevoval v hlavnom meste Chartúm súkromnú školu. „Cudzinec by si pravdepodobne pomyslel, že všetci sme vyzerali rovnako, ale pre Sudánca tam bol veľký rozdiel – ja som bol Arab a o odtieň alebo dva bledší ako moji spolužiaci, čo mi dodalo obrovské privilégium,“ napísal pre portál Al Jazeera. Albaih ďalej dodal, že si uvedomoval svoju rasovú „nadradenosť“. Každá dôležitá osoba v televízii vyzerala ako on. 

Obyvateľstvo Sudánu možno rozdeliť na severnú oblasť a východnú oblasť, v ktorej žije prevažná väčšina obyvateľov (až okolo 75 percent) a západnú oblasť (najmä štáty Kordofán a Darfúr), v ktorej zas žijú najmä pôvodní obyvatelia či migranti. Práve severná časť sa považuje za určité mocenské centrum, ktoré riadi zvyšok krajiny, vrátane západu a juhu. Kultúra severu a juhu je tiež veľmi odlišná. Kým sever je tvorený prevažne moslimami a arabským jazykom, na juhu prevláda kresťanstvo a tradičné animistické náboženstvá.

Wikimedia Commons / Omar al-Bašír, bývalý diktátor Sudánu

Ohavnosti rasizmu v Sudáne zaznamenal aj súčasný vedúci oddelenia Policy & Communications z organizácie Minority Rights Group Carl Söderbergh. 

Carl žil v Sudáne pred viac ako dvadsiatimi rokmi a pracoval tam pre Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. Niekoľkokrát bol sám svedkom rasistických situácií a o téme otvorene hovorí aj dnes. „Žil som v Chartúme, ktorý bol spolu s mestom Omdurman obklopený tábormi vnútorne vysídlených osôb z južného Sudánu, ktorí sa podieľali na bojoch na juhu krajiny. Zaobchádzalo sa s nimi veľmi biedne, autority ich neustále ponižovali. Taktiež tam bolo mnoho nahlásení ohľadom obchodovania s ľuďmi či sexuálneho násilia,“ povedal pre HN Globálne. 

Podľa Carla boli stopy otroctva prítomné všade. „Veľakrát som počul termín abid, ktorý je používaný na označenie nearabských obyvateľov. A služobné či iné podobné pracovné pozície zastávali pôvodní domáci Afričania,“ dodal.

Rasizmus neustáva

Etnická rozmanitosť spôsobila v krajine mnoho nepokojov a občianskych vojen. Môžeme medzi ne zaradiť aj konflikt v Darfúre, ktorý sa začal už v roku 2003. K nepriaznivej situácii mnohé roky prispieval i prezident Omar al-Bashir, ktorý pôsobil na čele Sudánu od roku 1989 do roku 2019. Mnohí ho označujú aj za „diktátora“ a iniciátora rasových nepokojov. V roku 2019 bol napokon zbavený funkcie a tento rok sa niesol i v znamení mnohých protestov, ktoré mali raz a navždy skoncovať s diskrimináciou.

Dnes je zrejmé, že problematika rasizmu v Sudáne trvá aj dvadsať rokov po odchode Carla. Aj napriek tomu, že prezidenta Omara al-Bashira zbavili funkcie a mnohí si myslia, že situácia v Sudáne sa po jeho odchode zlepšila, opak je pravdou. Konflikty medzi arabskými Afričanmi a pôvodnými Afričanmi neutíchajú.

Carl dokonca spomenul, že „novinári nedostávajú od vlády víza.“ Je to zrejme spôsobené vládnou korupciou a tým, že by jednoducho mohli na povrch priniesť „ohavnosti“ ktoré sa v Sudáne dejú.

Autorka je študentkou kurzu Globálna rozvojová žurnalistika na Katedre žurnalistiky FiF UK.

Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 
01 - Modified: 2021-01-22 13:05:29 - Feat.: 0 - Title: Po desaťročiach vojen a diktatúry smeruje Sudán k demokracii. Od krvavých protestov uplynul rok
01 - Modified: 2024-04-17 05:53:00 - Feat.: - Title: Boje na severozápade Sudánu si vyžiadali životy najmenej 25 civilistov 02 - Modified: 2024-04-15 17:51:09 - Feat.: - Title: Svetoví darcovia sľúbili Sudánu pomoc za dve miliardy eur. OSN musí v štáte zabezpečiť základnú starostlivosť 03 - Modified: 2024-04-12 14:19:09 - Feat.: - Title: V Sudáne sú ohrozené milióny ľudí kvôli obmedzenej humanitárnej pomoci 04 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 05 - Modified: 2024-04-07 21:41:24 - Feat.: - Title: Pri útoku polovojenských jednotiek v Sudáne zahynulo 25 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:48