Marián Mihalda HN/Peter Mayer
StoryEditor

Primátor Kysuckého Nového Mesta zarába skoro ako poslanci v parlamente. Navrhol zníženie o 1 200 eur, chce ísť príkladom

TASRkam23.05.2024., 11:00h

Deklarujeme všetci, že chceme šetriť a nejakým spôsobom ozdravovať verejné financie, takže chcem k tomu prispieť aj ja, odkazuje ľuďom primátor.

Lajkuj Brainee.sk na

Primátor Kysuckého Nového Mesta Marián Mihalda navrhol mestskému zastupiteľstvu zníženie svojho mesačného platu o 1 200 eur. Mestskí poslanci na stredajšom rokovaní jeho návrh schválili, a tak Mihaldov aktuálny mesačný plat poklesne od 1. júna na 4 822 eur.

Mihalda začínal svoje druhé funkčné obdobie s nástupným platom 5 105 eur, ktorý mu bol vyplácaný po schválení 50-percentného zvýšenia základného platu poslancami na ustanovujúcom rokovaní zastupiteľstva. Po dvoch marcových valorizáciách primátorských a starostovských platov jeho mesačná mzda stúpla na súčasných 6 028 eur.

image

FOTO Na Slovensku je na predaj historický vojenský bunker. Stojí len pár tisíc a ponúka veľa možností využitia

Chce prispieť k ozdraveniu verejných financií

Na rokovanie mestského zastupiteľstva predložil návrh na redukciu zvýšenia základného platu z 50 na 20 percent. „Za posledné dva roky stúpla priemerná mzda v národnom hospodárstve tak výrazne, že môj primátorský plat sa zvýšil o takmer 1000 eur. Deklarujeme všetci, že chceme šetriť a nejakým spôsobom ozdravovať verejné financie, takže chcem k tomu prispieť aj ja,” vyhlásil Mihalda.

S poslancami našiel zhodu, a tak jeho hrubý mesačný príjem klesne na 4 822 eur. Pre porovnanie, plat poslanca Národnej rady v roku 2024 je určený vo výške 4 076 eur. K nemu však dostávajú ešte aj paušálne náhrady - poslanci z Bratislavského kraja vo výške 2 574 eur, mimo neho 3 003 eur, píše sa na parlamentnom webe.

image

Marián Mihalda

HN/Pavol Funtál

Platy upravuje zákon

Mzdy predstaviteľov územnej samosprávy na Slovensku upravuje zákon o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest. Plat je stanovený ako súčin priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok a násobku daného veľkosťou obce, resp. mesta.

Na tento účel je stanovených deväť platových skupín. Zároveň zákon umožňuje obecnému a mestskému zastupiteľstvu vypočítaný plat starostu, resp. primátora zvýšiť až o 60 percent.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. jún 2024 11:42