Železničná stanicaHN/Peter Mayer
StoryEditor

Aplikácia, ktorú potrebuje každý študent. Vďaka nej zistíš, na ktoré vlaky sú už bezplatné lístky vypredané

Miroslav Kamody29.04.2024., 16:00h

Železničná spoločnosť proti webu najprv bojovala, dnes slávi taký veľký úspech, že nezvláda nápor návštevníkov.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak z niečoho môže mať študent v dnešných časoch skutočne radosť, tak sú to ušetrené peniaze. A vďaka bezplatnému cestovaniu vlakom po Slovensku môžu ušetriť nemalú časť svojich mesačných financií. Okrem dochádzania sa totiž môžeš vybrať na výlety naprieč celou krajinou a objavovať miesta, do ktorých by ti sprvu možno ani nenapadlo ísť.

Problémom však je, že počet bezplatných lístkov je obmedzený. Po novom však existuje web, ktorý ti bude vždy kryť chrbát. Ako upozornil portál Živé, mladý programátor Matej Bašista sa rozhodol pokračovať v myšlienkach projektu Antikontingent.

image

Si študent a nemáš peniaze? Pozreli sme sa, či môžeš na Slovensku žiť vo vlaku. Stáť ťa to bude menej ako najhorší intrák

Ušetríš nemalé peniaze

Jeho stránka vlaky.basista.sk pomáha študentom určiť, pre ktoré jednotlivé úseky vlakových spojení sú ešte dostupné bezplatné lístky v prípade, keď oficiálny web ZSSK hlási vybranú trasu ako vypredanú. Vďaka tomu si ako študent nemusíš kupovať lístok na celú svoju trasu, ale len pre tú časť, pre ktorú sú lístky vypredané.

Ako vysvetľuje portál, najväčším problémom sú dlhšie trasy. Ak napríklad cestuješ vlakom z Bratislavy do Košíc a bezplatné lístky sa vypredajú pre úsek Bratislava - Trnava, eshop ZSSK automaticky odmietne rezerváciu bezplatného lístka pre celú trasu. 

image

Vlak

Unsplash

Železnice proti nej bojovali

Vďaka novému webu tak budeš vedieť, že ti stačí zaplatiť lístok len do Trnavy a následne môžeš pokračovať bezplatne až do cieľovej destinácie. Na stránke si jednoducho vyhľadáš svoj spoj a následne sa ti zobrazí trasa rozdelená na bezplatné a platené úseky. Nákup lístkov si však už musíš vyriešiť sám cez známy železničný web.

Projekt je stále vo vývoji, takže občas trvá vyhľadávanie dlhšie. Živé pripomína, že proti aplikácii Antikontingent, ktorá bola akýmsi predchodcom tohto projektu, štátny železničný prepravca vo veľkom zbrojil. Zmeny ZSSK v záujme ochrany pred botmi a preťažením stránky vyhľadávač nadšencov znefunkčnili, až tí sa rozhodli s jeho opravami ďalej nepokračovať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. máj 2024 09:57