Májka fialováWikipedia/Zonki
StoryEditor

Na Slovensku sa vo veľkom premnožil tento hmyz. Láka na svoje sfarbenie, no je prudko jedovatý a dokáže zabíjať

Miroslav Kamody10.04.2024., 13:30h

Jedovatá látka, ktorú v sebe ukrýva, môže byť pre človeka smrteľná už pri požití veľmi malej dávky 30 miligramov.

Lajkuj Brainee.sk na

S príchodom teplých dní sa prebúdza aj príroda okolo nás. A zatiaľ čo niektoré zvieratá a hmyz nás môžu celkom potešiť, iné sa môžu postarať o našu najhoršiu nočnú moru. Portál iMeteo informuje, že na našom území sa rapídne zvýšil počet májky fialovej aj obyčajnej.

Ako pripomína, práve májka fialová je najjedovatejší chrobák na Slovensku. Základom v tomto prípade je nechytať ho. Keď sa totiž cíti v ohrození, vylučuje, podobne ako lienka, žltkastú tekutinu.

image

Hongkong hlási nákazu vzácnym smrteľným vírusom, ktorý zaznamenali len u 50 ľudí. Muža pohrýzla opica

Môže aj zabíjať

Je to jej hemolymfa, ktorá sa podobá olejovým kvapkám. „Hemolyfma obsahuje prudko jedovatý alkaloid kantaridín, ktorý môže byť pre človeka smrteľný už pri požití veľmi malej dávky a to 30 miligramov. Tento jed dokonca v minulosti častokrát využívali traviči,” varuje portál.

Tekutina na koži spôsobuje bolesť a miesto pripomína popáleninu, tohto chrobáka by si preto nemal vôbec chytať do rúk. iMeteo upozorňuje, že hemolymfa májky spôsobila problémy deťom a dospelým ľuďom už aj v minulých rokoch. Práve jej fialové sfarbenie doslova láka k tomu, aby po nej ľudia siahali.

image

Májka fialová

Wikipedia/Ladislav Luppa

Náročný vývoj

„Vývin májky je ale značne obtiažny. Dnes na ne aj napriek komplikovanému vývinu môžete natrafiť pri každej prechádzke a nájdete ich naozaj veľké množstvo. Májky môžu naklásť až tisícky vajíčok, z ktorých sa neskôr vyliahnu malé larvy, ktoré sa nazývajú triungulinus.”

Tie sa po vyliahnutí vyšplhajú na kvet a tromi háčikmi sa pripevní k nejakému hmyzu. Takto sa dostane do úľa, kde sa živí včelími vajíčkami. Následne sa dostane do druhého štádia, kedy sa živí larvami aj medom, neskôr sa premení na larvu tretieho štádia a takto prezimuje.

image

Môže to byť tvoja posledná večera. Stačí nedodržať postup správnej prípravy a z exotickej pochúťky sa stane jed

Na jar je z nej štvrtá larva, z ktorej sa už po zakuklení stáva dospelý chrobák. „Dospelá májka sa už ale živí rastlinnou potravou. Rada si pochutí na okvetných lístkoch alebo listoch,” dodáva portál.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. apríl 2024 14:22