Ministerstvo zdravotníctva zrušilo štandard pre transrodových ľudí.Ján Krošlák/Tasr
StoryEditor

Pellegriniho ministerka zrušila kritizované štandardné postupy pre trans osoby z dielne bývalej vlády. Neboli dostatočne zdôvodnené, tvrdí

TASR03.04.2024., 10:00h

Dolinková len tri dni pred prezidentskými voľbami zrušila štandardný postup pre starostlivosť o trans osoby. Podľa nej toto prijatie štandardu nebolo dostatočne spoločnosti komunikované a zdôvodnené.

Lajkuj Brainee.sk na

Ministerstvo zdravotníctva ruší takzvaný Štandardný postup pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom. Zmeny sú účinné od stredy.

image

Česko je míľovými krokmi pred nami. Brno má prvú gynekológiu pre transrodové osoby, žiadostí o zmenu pohlavia je čoraz viac

Jedným z dôvodov zrušenia tohto štandardného postupu je podľa MZ skutočnosť, že hoci ide o špecificky vysoko odbornú záležitosť medicínskej úrovne, má aj etický a celospoločenský dosah. „V tejto súvislosti máme za to, že prijatie štandardu nebolo dostatočne spoločnosti komunikované a zdôvodnené, z čoho vyplývajú množiace sa problémy a podnety jeho implementácie,“ skonštatoval rezort. Ide podľa neho o existujúce nezrovnalosti v administratívno-technických postupoch, ktoré vedú k administratívnej zmene pohlavia na matrike podľa príslušných právnych noriem v gescii ministerstva vnútra.

MZ zdôraznilo, že tento štandardný postup sa nikdy nevzťahoval na detskú populáciu. Bol určený iba pre osoby staršie ako 18 rokov.

Budú rokovať s ministerstvom vnútra 

„Je potrebné zdôrazniť, že sa plne stotožňujeme s odborným obsahom tohto štandardného postupu, za ktorým stojí obrovský tím profesionálov s dlhoročnou praxou pri starostlivosti o dospelé osoby s transsexualizmom,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Rezort doplnil, že to potvrdzuje aj stanovisko Európskej psychiatrickej asociácie, ktorá tento štandardný postup hodnotí ako vysoko odborný so zohľadnením najnovších súčasných poznatkov medicínskej praxe.

image

S Ficom nie je budúcnosť. Slovensko opúšťajú elity, ľudia odchádzajú do Prahy, píše známy britský denník

Ministerstvo zdravotníctva bude podľa vlastných slov iniciovať rokovania s rezortom vnútra. Budú hľadať medzirezortnú koordináciu tak, aby po absolvovaní medicínskej intervencie došlo aj k jeho správnemu legislatívnemu spracovaniu.

Usmernenie, ktoré obsahovalo postupy pre lekárov ako poskytovať zdravotnú starostlivosť transrodovým ľuďom a ktoré malo uľahčiť samotný proces tranzície, schválil bývalý minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský tesne pred svojím odchodom. Dokument, ktorý mal byť v platnosti od 3. marca 2023 mal zabezpečiť zmenu pohlavia aj bez chirurgického zákroku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 18:52