Na internete sa objavil Korčokov falošný web a jeho oficiálna stránka čelí hackerským útokom.Tasr, Facebook/Hoaxy A Podvody/
StoryEditor

Na internete sa objavil Korčokov falošný web a jeho oficiálna stránka čelí hackerským útokom. Kandidát podáva trestné oznámenie

Michal ČiernikTASR30.03.2024., 12:17h

Kandidát na prezidenta Ivan Korčok upozorňuje na falošný web s jeho menom a avizuje podanie trestného oznámenia. Jeho reálna webová stránka zároveň čelí hackerským útokom.

Lajkuj Brainee.sk na

Na falošný web prezidentského kandidáta upozornila stránka Hoaxy a podvody. Internetová stránka www.ivankorcok2024.sk podľa analytického tímu projektu Hoaxy a podvody doména indikuje oficiálnu, reprezentatívnu web stránku jedného z kandidátov na prezidenta a obsahuje jeho vymyslené citáty.

image

Zachytil si správu o smrti Karola III.? Je to hoax. Dezinformácie rozšírili ruské médiá

Hoci sa na stránke píše, že „udalosti, javy a osoby tu spomínané môžu byť fiktívne, javy náhodné a spomienky nepresné,“ tento text sa podľa Hoaxov a podvodov nachádza na málo viditeľnom mieste, a tak môže dôjsť k podvodnému konaniu voči voličom.

Na podvodný web zareagoval aj samotný Ivan Korčok. „Priatelia, včera poobede sme dostali informáciu, že „niekto” spustil falošnú stránku s mojím menom, kde boli vymyslené citáty a ďalšie klamstvá o mojej osobe. Dokonca si platili reklamu, aby sa pri hľadaní môjho mena táto stránka ukázala ako prvá,“ píše na svojom facebookovom profile.

Hackerský útok

Okrem toho sa zároveň s novoobjavenou falošnou stránkou objavili správy o hackerských útokoch na oficiálny kampaňový web Ivana Korčoka. „Priatelia, od včera večera naša stránka čelí hackerským útokom a dnes je nedostupná,“ zverejnil kandidát na Facebooku.

Podľa neho stojí za celou touto kampaňou jeho protikandidát Peter Pellegriny. „Po tom, čo sa v ostatných dňoch objavil falošný web, ktorý sa tvári ako môj kampaňový a očividne ho vyrobil ten istý človek, ktorý robil aj web Petra Pellegriniho, asi nie je úplne ťažké zistiť, čo sa deje,“ podelil sa na svojim profile.

Z analýzy falošného Korčokovho webu totiž vyplýva, že za ňou stojí agentúra Creo Advertising, ktorá pomáha aj s kampaňou Petra Pellegriniho.

Pellegrini sa bráni

Kandidát na prezidenta Peter Pellegrini odmieta výroky svojho súpera v druhom kole prezidentských volieb Ivana Korčoka, v ktorých spája "údajné útoky na svoje stránky" s Pellegriniho kampaňou. TASR o tom informovala hovorkyňa kandidáta Patrícia Medveď Macíková.

Korčok podľa hovorkyne skúša rovnaký scenár ako niekoľko dní pred uplynulými parlamentnými voľbami Progresívne Slovensko, keď informovalo o útoku hekerov. „Nikdy sme sa nedozvedeli, ako to bolo v skutočnosti, pretože to progresívcom v kampani zjavne nepomohlo, a tak celý ´útok´ išiel po voľbách dostratena,“ uviedla.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 12:14